home news Un an de UE

Un an de UE

Vroiam chestia asta sa o am scrisa de acum cateva zile, aglomeratia nu mi-a permis.

Si ca sa fiu succint sa incerc o scurta analiza a ce s-a intamplat in ultimul an de cand suntem in UE.
In Bucuresti s-au schimbat borduri, s-au facut ca asflateaza cateva strazi si au aparut 3 tramvaie noi. De fapt eu cred ca sunt alea de pe linia lui 35 revopsite. S-au mai cumparat inca 500 de autobuze mercedes, de data asta cu aer conditionat, asta ca sa le facem vanzare nemtilor si sa platim taxa de prima inmatriculare bine, bine.
S-au cumpart in Bucuresti inca 30 de metrouri pentru modernizarea transportului, dar nu s-a investit in infrastructura, astfel multe din statiile de metrou arata identic ca acum 25 de ani cand s-au deschis prima data.

Politia vine imediat daca suni la 112, sau daca le arati legitimatia de presa. In rest se poate ajunge la mica intelegere.
Presa a capatat putina putere, a inceput sa vorbeasca de capul ei si sa puna intrebari incomode oriunde si oricum. Campaniile de presa in schimb nu au dat roade pentru ca nu au avut parte de sustinere. Deh, rechinii mari trag aţele intre ei.
Romania s-a dezvoltat pe hartie; fata de anul trecut lumea e mai datoare, la Romana si Unirii se vand sosete la 1 leu perechea, pentru ca in Carrefour sunt de la 4 lei in sus. In schimb romanii si-au cumparat masini si au dat cu ele in pereti, pentru ca nu avem autostrazi. Am construit totusi doua pasaje pe DN1, uitandu-ne cu jind la IKEA si celelalte centre comerciale ce se inaltau pe langa drum.

Avem un ritm de constructii nebun, se construiesc blocuri rapid si in prostie, in schimb preturile apartamentelor vechi cresc iar chiriile s-au dublat cel putin.

A crescut bursa si au crescut investitiile in tara noastra, de asemenea pe hartie, sau in directii foarte bine stabilite si limitate. Astfel, sistemul medical continua sa fie la pamant, exceptie facand clinicile particulare. Universitatile continua sa lucreze cu echipamente second hand, iar investitiile in IT se intampla numai la companiile multinationale ce trebuie sa tina pasul si legatura in permanenta cu exteriorul.

Turismul romanesc e in colaps, avem preturi infernal de mari, nu avem servicii, de aceea preferam sa platim aici si sa ne petrecem concediul incuiati in hoteluri la Bulgari. Si ca vorbeam de turism nici zborurile de pe aeroporturi nu sunt sigure, daca da un pic de ceata nu se vede nimic si se aterizeaza la nimereala, iar avioanele ce zboara pe la noi sunt aproape de casare. (ca de obicei).

Sibiul a fost singurul oras care a avut de castigat in 2007 de la Uniunea Europeana. Nu atat prin evenimente cat prin publicitatea pe care a fost in stare sa si-o administreze singur, prin aerul europeean si civilizat ce l-a impus si prin felul in care a aratat ca se poate face ceva frumos si intr-o tara fosta comunista, dar cu aspiratii regale. Astfel nu e de mirare ca oricine a fost in Sibiu si a fost si afara a recunoscut ca deja nu se afla in Romania.

In alta ordine de idei, la sud de noi, Bulgaria s-a dezvoltat la fel pe hartie, ramanand in functiune cu toate mecanismele vechi si comuniste. Singurul lucru ce-l mentionez e faptul ca acolo filtrele de circulatie sunt facute de catre politisti ajutati de catre militari cu Kalasnikovuri. (daca colegii de la blogaria, mi-ar trimite si mie restul de poze luate de pe camera mea as fi avut cum sa va ilustrez ).

17 thoughts on “Un an de UE

 1. Arise aberezi, anul trecut puteam sa-mi iau apartament nou la 70 de mii in timp ce astea vechi depaseau 100.

  Greenfield nu e romania pe locul 1, e doar o expunere a presei. Si nu sunt doua romanii. E o romanie a alora cu bani, intr-adevar, dar e si romania celor care nu vor sa munceasca 🙂

 2. @ciprian ce zisesem mai departe, ca doar cateva firme s-au ridicat, in detrimentul celor ce trebuiau retehnologizate

  @canadianul n-am citit evz ca n-am avut timp, plus ca foarte rar citesc ziarul ala

 3. Pitic, te iau de mana si te duc la un bloc de apartamente noi sau in curs de finalizare sa intrebi matale cat e pretul. Este de la 2000mp in sus.

  Da, exista si apartamente la 70.000€, mai mult gasesti si case la acest pret, dar pretul lor este “penalizat”.

  Nu are rost sa compari un apartament din Bucuresti cu unul din Pitesti si cu inca unul din Campulung. De asemenea nu are rost sa compari un apartament din centrul orasului cu unul de la periferie sau dintr-un cartier rau famat.

  Nici un constructor PRIVAT, normal la cap, nu o sa vanda un apartament nou mai ieftin decat cele vechi.

 4. Intr-un fel ai dreptate, dar mi se pare prea pesimist. Dupa ce am citit postul imi vine sa fug din tara. Sau asta ar fi chiar realitatea?

 5. Un lucru pe care l-ai uitat este metalitatea oamenilor de aici. cu putine exceptii, nu a prea evoluat inspre cea europeana. “O ţară care nu merge înainte stă pe loc” – asta se stie, dar noi nu am facut nici una, nici alta. Ma mers noi, dar intr-o directie …oarecare.
  De ce la noi in magazine inca vanzatorii te privesc ca si pe ultimul om daca le spui ceva ce nu iti convine, le critici organizarea sau le ceri sa iti schimbe un produs defect?
  De ce isi bat joc de tine operatorii de turism, oferindu-ti pe hartie excursia de vis, iar in realitate un rahat ieftin?
  De ce te privesc autoritatile ca pe un gunoi, te obliga sa te umilesti la 3-4 ghisee si la 5 cozi pentru a rezolva o problema minora?
  De ce oamenii platiti din buzunarul nostru/impozitele noastre se poarta ca vechilii pe mosiile boierilor?
  Ar mai fi multe intrebari, dar “de ce” nu aduce progres. Din pacate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: