home to blog Telefonul mobil in roaming

Telefonul mobil in roaming

Ideea roamingului pe retelele de telefonie mobila este simpla. Trebuie sa iti folosesti acelasi numar de telefon oriunde in lume. Bineinteles implicand extra costuri de interconectare atunci cand esti in alta tara decat cea in care te afli.  In schimb in Rusia nu este Vodafone, drept urmare trebuie sa se interconecteze cu alti operatori. Mergand pe incredere am lasat telefonul sa se conecteze singur pe o retea. Dupa ce s-a conectat m-am speriat de preturile convorbirilor pe roaming. Ma asteptam sa fie mari, dar nu chiar atat de mari.
Ma rog, duma n-a fost asta. In Moscova sunt o groaza de retele de telefonie mobila. Dintre ele doar 3 au interconectare cu Vodafone, ca sa poti alege pe care o vrei dintre ele si atat. Dupa ce am pornit telefonul am primit un sms de la Vodafone care imi recomanda conectarea pe doar doua dintre aceste trei retele.  Si chiar atunci, pe una din retele puteam doar sa dau telefon, pe cealalta puteam doar sa dau SMS. Drept urmare trebuia sa schimb retelele intre ele si sa ma rog sa ma accepte, pentru ca nu tot timpul puteam sa ma conectez pe una din aceste trei retele astfel incat sa pot sa dau ori un telefon, ori sa trimit un mesaj. Ah, mai nou aflu ca pe una din cele 3 retele nu pot primi telefoane. Drept urmare avem asa, o retea pe care trimis sms-uri, o retea pe care pot face apel de voce si o retea pe care nu pot fi sunat.

Acum nu stiu daca Rusia e o tara de lumea a treia, lipsita de tehnologie (totusi urc pe Youtube cu 2MB/s – mega mari) sau ce se intampla, dar teoretic si normal ar fi ca interconectarea sa meraga, daca nu sa se renunte la ea. Si nici nu reusesc sa inteleg ce ar fi asa de greu sa interconectezi niste retele de telefonie mobila. Se poate renunta la sateliti, avem deja conexiuni terestre de viteza foarte mare si inca se dezvolta foarte bine tehnologia voip. Nu?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

3 thoughts on “Telefonul mobil in roaming

  1. Si … dupa ce am scris articolul asta am dat un sms, aveam 14 euro pe cartela atunci, acum mai am 20 de centi … traimiar telefonia mobila !!!

  2. Interconectarea se face pe alt layer nu pe internet…. nu are treaba una cu alta.. referitor la voip telefonul tau trebuie sa aiba un ip dar doar daca te conectezi pe wi-fi poti sa ai serviciul ala ( gen america ca default ). Roamingul se face intre operatori si este pe bani pe servicii dedicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.