home to blog Lupta pentru continutul media pe internet

Lupta pentru continutul media pe internet

Saptamana asta s-au intamplat trei lucruri foarte tari pe net. Fara legatura cu acestea, trebuie sa notez ca in timpul uraganului Sandy s-au urcat pe Instagram 1.5 milioane de poze, cu uraganul bineinteles, undeva la 10 poze pe secunda.

In schimb ieri a aparut pe net un raport care spunea ca twitter pregateste filtre pentru pozele urcate de utilizatorii sai. Ceea ce inseamna ca atunci cand urci o poza pe twitter, poti sa o imbunatatesti cu filtrele specifice, luminozitate, culoare si cam ce alte prostii vedeti pe net.

La cateva ore dupa aceasta, probabil ca raspuns, Instagram vine si anunta profilele publice ale utilizatorilor.  Iar aceasta este miscarea pe care multi o asteptau cu mult inainte de a fi cumparati de Facebook. Ati intreba pentru ce? Ei bine pentru asta. Pentru a putea vedea profilele si pozele utilizatorilor de Instagram intr-o singura galerie foto. Pana acum cam toata lumea ar trebui sa aiba pagina personala publica. A mea e deja la instagram.com/piticu21

Stati ca nu s-a terminat.
Imediat dupa aceasta a venit randul Facebook sa lanseze ceva. Drept urmare si ei si-au updatat aplicatia pentru IOS si au pus si ei aceleasi filtre pentru poze.  In plus au adus si pentru utilizatorii IOS posibilitatea de a face galerii foto si multi-upload de poze direct de pe telefon. Asa cum era disponibila pentru Android de ceva timp.

 

Ok. De ce se intampla asta?

Lupta pentru continutul media.

Toata lumea se lupta acum pentru continutul media. Se lupta de fapt pentru poze. Nu se mai gandesc la stocare si bandwith, pentru ca acestea s-au ieftinit repede. Se lupta sa aiba acele poze, pe care le pot vinde la un moment dat sau le pot folosi in alte media sau doar pentru ca vor sa fie ei propietarii lor. Pentru ca atunci cand urcati pozele pe net, poza nu mai e a voastra, poza devine propietatea lui Facebook, Twitter, Instagram sau unde urcati voi poza. Iar acestia spera sa si profite de pe urma acestui fapt.

One thought on “Lupta pentru continutul media pe internet

  1. OK, hai să vă spun de ce nu folosesc decât google. Am o poză și vreau să o arăt și altora, cum fac? unde o urc?
    Din punctul de vedere al dreptului de autor, cel mai bine protejat este youtube.com și vă recomand să puneți pozele intr-un slide să le urcați pe youtube ca film și apoi să îl share-uiți. Varianta pe care eu am ales-o, nu este la-ndemâna oricui, le pun watermark le urc la mine pe site și pe facebook dau share url-ului unde sunt pozele. Fiind la mine pe site și având drepturi de autor înregistrate pe google le pot retrage de pe orice alt site.

    Știți cât câștigă alții de pe urma pozelor pe care le puneți pe facebook?

    Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.