home to blog Despre Rosia Montana

Despre Rosia Montana

Stiti cum se fac lucrurile la noi? Sa zicem, cum se construieste o autostrada. Vine unu si zice, hai sa facem o autostrada. Pai unde? Pai cam pe aici. Aha, cine are de castigat din asta? Pai nimeni, facem autostrada si se circula mai usor. Pai nu e bine. Ia cumparati ba! repede, terenuri aici  ca sa ne scoatem banii pe expropieri. Si se cumpara terenuri, se cer bani de expropieri. Se platesc banii, nu mai sunt bani de autostrada.

Daca in schimb mai raman bani de autostrada, apare situl arheologic. Ca distrugem vestigiile, ca stricam, ca nu stiu ce. Ca memoria poporului. Care memorie? Baraganul e necultivat si neirigat de 20 de ani, acolo nu e memorie?

In schimb, ii inteleg pe oamenii de la Rosia Montana. Au un oras mort si n-au ce face acolo. Singura lor sansa ar fi sa munceasca. Am zis o data, ce faceti cu aceasta casa. Majoritatea oamenilor au vrut sa faca ceva cu ea. Atunci sa munceasca sa faca ceva pentru ea.

 

Nu ma intereseaza daca oamenii aia au fost platiti sa strige acolo sau sa nu strige. E total neinteresant asta. Problema e ca o taranganim aiurea. Distrugem un munte ca sa scoatem aur. Asa si? Reiau. Baraganul e neirigat de 20 de ani, in sudul Olteniei e desert, muntii sunt plini de gunoaie, noi n-avem autostrazi, traim ca in evul mediu. Si ne cramponam de niste aur pe care il avem si nu vrem sa-l folosim.

Discutiile despre uraniu sau alte metale care se gasesc in Rosia Montana (scoase pe zvonuri) intra in aceeasi categorie de mai sus.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

89 thoughts on “Despre Rosia Montana

 1. Pai tocmai aia e, ca nu-l folosim. Tu stii mai bine ca oricine ca RO a declarat oficial ca nu mai are aur si a inchis tot. (conf. studiilor mai avem vreo 800 de tone.) BCR a pierdut dreptul la a marca aurul, iar banii vor intra in buzunarul lui G.R. E simplu, ce te faci ca nu intelegi?

  1. trebuia sa folosesti reply to ca sa ma prind cui ii raspunzi.

   asa si? acum ti-e ciuda ca intra banii in buzunarul alora?

   altfel ar intra in buzunarul nostru? cu mina inchisa din 2004 sau de cand e inchisa?

 2. Ai dreptate. Singura sansa a locuitorii din RM este munca in minerit. Minerit care nu prea mai exista in zona, din diferite cauze. Agricultura nu se poate face – sunt multe alunecari de teren. Turism – inca nu. Ce sa vedem acolo? Disperarea oamenilor? 3600 de locuri de munca sunt “mana cereasca” pentru minerii care nu au alta alternativa.

   1. O sa angajeze 800-1000 de oameni. Pe care – ma gandesc – nu o sa-i plateasca la salarii de occident. O sa le dea cat sa traiasca de pe o zi pe alta. RMGC sunt afaceristi, nu sunt asociatie de binefacere.
    Oau … 800 de joburi pentru oamenii de acolo. Mineru’ o sa-si aprinda tigarea cu hartie de 100 dupa ce o sa ia primu’ salar.

    @Anda – daca vrei sa citesti despre alunecari de teren te invit sa faci lectura aici:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Val_di_Stava_dam_collapse
    In ’85 in Italia s-a rupt barajul unui lac de decantare = 268 de morti. Vrei sa vezi asta si in Romania ?

 3. de unde calculul cu 1000 euro salar/bugetar? majoritatea bugetarilor au salar de 2-300 euro maxim.
  Cat piveste rosia Montana, nu pot sa fiu de acord cu RMGC. Promit ei marea cu sarea, si pleaca cu aurulu( muuult mai mult decat declara ei ca e acolo), si ramanem noi cu ceanurile si somerii. asta e. au impins bani unde trebuie, si au luat aprobarile. pacat

 4. si fix in documentul ala zice mai sus ca terenul pe care isi desfasura activitatea e al RMGC :)) e logic sa ii inchida acestia dupa ce aveau teren 🙂

 5. Mai dativa ma in pl cu Rosia Montana a voastra, crezi ca o sa ii angajeze paia de acolo? Parca nu s-au mai facut chestii de genul asta… O sa sugeti pl de la RMGC asa cum sugeti si de la OMV.

 6. Nu sunt deacord cu RMGC. Sa ne lase… si sa se duca….
  Prefer o solicitare de ajutor a mediului de afaceri romanesc(obligatiuni) care, va asigur, ca are potenta necesara unei investitii de asemenea anvergura. Afaceristi gen Nicolae, Tiriac, Patriciu si multi alti ar fi mai mult decat bucurosti sa investeasca in asa ceva. Cred ca un procent frumos de romani ar contribui cu bani pentru realizarea unui asemenea proiect prin achizitionarea de obilgatiuni. Solutii sunt. La actuala metoda propusa de exploatare a Rosiei Montane, o sa iasa cu o asa paruiala, ca-n filme…

 7. @piticu. Tu nu cumva ai fost in lotul acela de blog-isti plimbati pe aiurea in Noua Zeelanda? De ce au fost plmbati pe acolo?. fuck rmgc. Zona are un imens fond arheologic care poate fi folosit pentru turism. Agricultura, cresterea animalelor, apicultura solutii perfect viabile pentru Rosia Montana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.