home to blog Cum sa iti iei o zi libera de la serviciu?

Cum sa iti iei o zi libera de la serviciu?

Doneaza sange.

Autobuzul asta era parcat in parcul Tineretului astazi, singur cu niste oameni (probabil doctori, asistenti) care mancau inghetata inauntru. Teoretic campania ar fi fost misto daca ar fi fost si cunoscuta, iar numarul de donatii ar fi fost categoric mult mai mare daca cineva ar fi anuntat ca autobuzul asta va fi in parcul Tineretului duminica, ca  lumea sa poata dona sange.

Dar stai asa, e autobuzul ministerului, e dotat de minister, cineva si-a luat bani pentru asta, cineva e platit sa se consume motorina pentru aerul conditionat si pentru curent, de ce s-ar mai obosi sa si aduca oameni la donatie.

Iar pentru asta donarea de sange nu trebuie sa fie o responsabilitate, trebuie sa fie o obligatie. Imi aduc aminte de afisele de la Casa Presei, cand lumea se strangea langa ele si isi faceau planuri, ce fac in ziua libera cand nu se duc la munca ca au donat sange, cum isi iau abonamente la pret redus, ce fac cu bonurile de masa si banii pe care ii primesc dupa ce doneaza sange. Iar asta nu o faceau decat pentru ca puteau sa doneze sange. Stiau ca asa poate salveaza pe cineva (si vedem cu totii la televizor cum se moare pe strazi), dar si ca isi iau astfel o zi libera de la serviciu, bonuri de masa si reducere la RATB.

Si pentru ca oricine dintre noi poate fi in cazul alora care patesc un accident rutier grav, de ce n-ai dona sange? Ca nu stii unde? Ca centrele sunt putine? Un simplu google si ele se gasesc.

Totusi cineva din ministerul sanatatii ar trebui sa isi dea silinta sa umple cu niste flyere cartierul in care vin pentru donatii. Maine intre orele, in zona asta, va fi un autobuz rosu, unde puteti dona sange. Veniti avem nevoie de voi. In schimb daca de la inceput, din minister dezinteresul e maxim, de ce i-ar interesa pe oameni? Doar pentru ca scrie un blogger?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Cum sa iti iei o zi libera de la serviciu?

 1. Da, cauți un centru de recoltare, îl găsești, te duci voluntar să donezi numai că o să-ți treacă repede la câtă birocrație este și la câte condiții impun ăia… Nu poți dona dacă nu ești în județul de reședință. Nu poți dona dacă și dacă și dacă etc.

 2. Am uitat să completez: eu sunt donator viu de… organe. Expresia sună ciudat, dar puștiu’ meu a avut nevoie de un ficat că al său nu mergea cum trebuie. Și a beneficiat de un transplant, i-am dat un fragment din ficatul meu (cam 10%). Din acest motiv, eu nu sunt acceptat ca donator de sânge (pe motiv că am suferit o intervenție chirurgicală majoră – rezecția de ficat în vederea transplantării). Asta la noi. Că la ei (la Bruxelles, unde am făcut transplantul și unde mergem anual la control) am întrebat și au spus că și eu pot dona sânge.
  Susțin transplantul, susțin donarea de organe (registrul donatorilor) și susțin donarea de sânge dar degeaba.

 3. E păcat că se lucrează pe criteriul acesta la noi. Primim salariul, ce rost are să facem treaba bine?..

  Treabă foarte faină însă făcută de mântuială.

 4. Ca la noi la nimeni. Daca vine in oras, trebuie flyere, sa stie tot prostovanul ca vine autobuzul.
  Daca dau astia flyere, nu-i bine pentru ca se cheltuie niste bani publici. Sar oamenii de cur in sus.
  Daca nu se impart flyere, iar nu-i bine, ca prostovanul nu stie ce si cum, si mai ales unde.

  Numai genii in tara asta.

 5. De donat se doneaza usor, e greu cu hartiile, mai ales daca esti pentru prima oara.
  @Horatius: se poate dona chiar daca nu esti in judetul de resedinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.