home to blog Cum faci calculatorul sa mearga mai repede

Cum faci calculatorul sa mearga mai repede

Ma uitam adineauri pe Facebook si am gasit poza asta la Claudiu.

Daca nu intelegeti ce e in poza de mai sus, va explic pe scurt. E o nenorocire, e o monstruozitate, o minunatie, o chestie de jdemii de euro, un super server, ultra performant. Singura problema pentru serverul ala e ca costa jdemii de euro.

Acum sa ne uitam putin la calculatoarele pe care le avem, putem sa spunem ca ele merg bine? Poate da, dar pana la urma ne oprim in ce stim ca se intampla de ani de zile. Stam dupa becul ala rosu, becul de la hard-disk, asteptand ca acesta sa isi termine treaba, sa termine de scris informatia pe el si asa mai departe. Sa zicem ca pe desktop rezolvam problema asta cu un RAID, dar cine are hard-uri de aruncat in RAID acolo. Dar pe laptop? Cum facem laptopul sa mearga mai repede?

Ii punem SSD. De cand mi-am pus SSD Kingston viteza pe laptop mi s-a dublat. Si ma gandeam ca ma tem ca nu imi ajunge spatiul. Ei bine dupa ce am coborat cu stocarea de la 500 de Giga la 250 de Giga, am invatat sa fiu mai chibzuit, sa mut activitatea online si sa tin pe laptop doar aplicatiile pe care le folosesc zilnic. Altfel nu are nici un sens sa ma chinui sau sa ocup spatiu inutil.

Si trebuie sa recunosc. Am fost mult timp sceptic impotriva SSD-urilor, mai ales dupa ce am auzit ca lui Cosmin i se arsese unul. Dar nu am venit sa anunt ca e bine sa folosim SSD pana cand nu am scos din hard-disk-ul asta tot ce puteam scoate. Si nu m-a dezamagit. Iar daca mie mi-a rezistat hardul, il recomand.
Urmeaza acum sa trec si desktopul la SSD, nu de alta, dar un hard de 1.5 TB, folosit pentru sistem si stocare, a inceput sa dea dume si va crapa cat de curand. Asta pentru un calculator care mai mult sta idle si in priza decat sa proceseze sau sa rontaie ceva.

 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Cum faci calculatorul sa mearga mai repede

 1. Deci tu numeşti faptul că cu de aproape trei ori mai mulţi bani şi cu jumătate din capacitatea de stocare ai făcut ceva eficient, doar de amorul vitezei discului?

  Şi da! SSD-urile nu sunt o investiţie de recomandat prietenilor. Cel puţin pentru măcar un an de acum încolo.

 2. LOL parca eu ti-am trimis un mesaj exact despre scorul pentru hard-drive … si acum am observat ca avem acelasi laptop … DELL XPS ….

 3. Ar fi super un tutorial despre cum sa adaugi un SSD pe un laptom … eu desi teoretic as sti despre hardware … practica ma omoara ….

 4. Data viitoare sa te orientezi pe SSD-uri Samsung sau Corsair Pro/Neutron GTX sau Plextor M5P.[Sau orice are controller Marvell/Samsung]

  Motivele ar fi urmatoarele:
  1. Controller care are viteze constante indiferent ca arunci fisiere compresibile sau incompresibile. Kingstonul are mai mult ca sigur Sandforce si daca dai de fisiere comprimate, ai pus-o, viteza e de fapt la jumate 😉
  http://www.xbitlabs.com/images/storage/kingston-hyperx-3k-ssdnow-vplus200/cdm-2.png

  2. Fiabilitate crescuta. Samsung 830-ul este la ora actuala cel mai fiabil SSD. 840-ul n-a apucat nimeni sa-i faca stress testul, dar 830-ul deja a trecut prin mai mult decat orice alt SSD. Si orice SSD care are NAND-uri de 24-25nm. Ori Toggle mode NAND ori Sync NAND. Async NAND e cel mai varza. 3k-ul de la HyperX vine din faptul ca celulele NAND rezista mai putin fata de celelalte.
  Testul de anduranta este discutat aici:
  http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm/

  A se evita OCZ-urile. Inca au probleme de fiabilitate iar OCZ Vertex 4 are probleme cand e ocupat peste 50%. Ii scade brusc si fara avertisment performanta la jumatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.