home to blog Ce Schengen? Nu poti fi arestat daca nu ai buletinul la tine

Ce Schengen? Nu poti fi arestat daca nu ai buletinul la tine

Noi vrem in Schengen sau cum? Adica vrem sa ce? Sa fim in rand cu Europa? Pai meritam? Am primit un mail din cadrul ministerului de Interne, iar cum astia sunt mai comunisti decat militia nu voi publica nici localitatea, nici date de identificare si nici nu le voi da mai departe departamentului astfel desemnat din minister pentru combatarea scurgerilor de informatii.

Sa-l citim:

As dori sa va sesizez, cu privire la o dispozitie interna care exista in interiorul Politiei Municipiului […], potrivit careia arestatii care sunt adusi in arest trebuie sa aiba asupra lor buletinul. Aceasta dispozitie a avut ca efect, saptamanile trecute, un caz nemaintalnit cred nicaieri in lume. Doi politisti dintr-o comuna din judetul […], au primit un mandat de arestare eliberat de Judecatoria […] pe numele unui individ. Acestia l-au gasit, l-au incatusat si l-au dus la arest, insa acolo nu au fost primiti cu el deoarece acesta nu avea buletinul la el.

Solutia gasita de sefii politiei, pentru cei care trebuie adusi in arest dar nu au buletinul la ei, a fost de a agreea un studio foto care este situat cam la 1 km de sediul arestului si unde politistii trebuie sa mearga cu infractorul pentru a-i face poze si apoi cu pozele respective sa i se intocmeasca o carte de identitate provizorie. Am spus mai sus ca studioul foto respectiv este doar agreeat de politie, pt ca banii platiti pe poze si pe taxa de urgenta pt intocmirea cartii de identitate provizorie a arestatului, nu sunt platiti de inspectorat ci sunt platiti de politisti din buzunarul lor. Nu mai vorbesc de faptul ca in studioul foto respectiv, pe langa cel arestat si cu catuse la maini, stau la coada si cetateni de rand, care sincer nu stiu ce impresie isi fac cand vad o asemenea scena, sau despre faptul ca pentru a-l aresta pe respectivul, politistii trebuiau sa urce un deal abrupt cu cauciucuri de vara. Pentru ca nu au putut, au fost trasi de o CARUTA ! Chiar si asa, politistii si-au facut datoria, insa cand au ajuns cu respectivul in arest, au intampinat problema de care v-am povestit.

In final, stau si ma intreb, de ce am merita sa intram in Schengen, daca ministerul de interne nu e in stare nici sa echipeze de iarna masinile de politie si nici sa puna in functii oameni care sa nu emita asemenea dispozitii aberante. Pentru ca nu va imaginati, ca sefii politie nu stiu de aceasta dispozitie, Chiar domnul […], unul din sefii politiei municipiului […], cand a fost intrebat de cei doi politisti care e faza cu aceasta dispozitie, el le-a spus  ca asa se procedeaza acum.

11 thoughts on “Ce Schengen? Nu poti fi arestat daca nu ai buletinul la tine

 1. Mirati-va pana va vor iesi ochii din cap ca tot ca drq o sa fie in tara asta. Nici un Schengen sa ne dea afara si din Uniune ca tara asta e ultima in tot si in materie de oameni si de orice vreti voi! Asa ca puteti sa treceti incredibil de indiferenti pe langa orice “show” pt ca este exact aceeasi chestie si daca sunteti mirati :O ! Mai vorbim in 30 de ani cand o sa fim si noi la standardele tarilor civilizate de acum! Eu personal daca ar exista un buton pe care ar scrie self-destruct Romania, l-as apasa si dupa ce s-ar intampla tragedia! Prostia ruleaza mai nou si va rula pana cand cineva o sa i-a atitudinea care trebuie luata pentru a avea un trai DECENT! Pana atunci dati din umeri nestingherit ca oricum tot nu se va rezolva nimic niciodata!

 2. din punctul meu de vedere, chiar daca politicienii nostri sar in sus si acuza germania si franta, noi nu meritam sa fim in spatiul schengen.justitie 0, granita cu r.moldova 0

 3. pai parca esti obligat sa ai actul de identitate la tine, in caz contrar iti dau amenda sau te duc la sectie sa te identifice… deci, nu puteau sa-l duca la sectie si sa-l tina acolo pana il identificau? :))

 4. Hai ca asta e o prostie imensa. Politia are acces la baza de date cu buletine. Au dreptul sa o acceseze si chiar nu e greu. Suspectul e comparat cu imaginea din baza de date, sunt verificate datele si chiar niciun infractor nu ajunge in libertate pentru asa o chichita. Inteleg sa criticam politia atunci cand greseste, dar nu inutil!

 5. @Gerhald

  Politia nu are acces la baza de date cu poze ci doar cu date de identificare, CNP, serie numar, nume etc. Dar oricum, mi se pare stupid sa ii ceri infractorului sa aiba CI la el…
  Oricum in Schengen nu meritam din multe alte considerente

 6. Esti tu sigur ca politia nu are acces la baza de date cu poza? iti spun eu ca are… toate sectiile de politie au 1 PC conectat la intranetul IPJ-ului si au acces la toate datele inclusiv fotografiile.

  Ce-mi place cand vad aberatii scrise de oameni care chiar cred ceea ce sustin :))

 7. Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului “Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.

  Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011

  Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu

  Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: