Ce laptop să cumpăr la 2000 de lei

Ce laptop să cumpăr la 2000 de lei

A apărut această întrebare în spațiul public care m-a șocat. Ce laptop să cumpăr de 2000 de lei. Unii oameni cauta laptopuri de 2500 de lei, alții de maximum 2099 lei.
Aparent este vorba de niște burse sau de alte soluții de finanțare, de cele mai multe ori din partea educativă – de la școli, faculăți, prin care se facilizeaza achiziția de laptopuri pentru elevi, studenți.
Oamenii cer laptopuri office. Iar această denumire este atât de generică, încât la office intră atât ultimul MacBook dar și laptopul de acum 15 ani, pentru că este office. În schimb eu nu înțeleg bariera prețului. De ce trebuie să cumpărăm laptop în acest preț.

Pentru că dacă ar fi o finanțare pentru un laptop, poți foarte bine să iei 2500 de lei de la facultate, iar apoi mai pui 12.500 de lei și îți iei un MacBook Pro cinstit. Este office, ține bateria, își face treaba. Dar am impresia că banii ăștia sunt doar pentru achiziția unui laptop, ceea ce generează o problemă majoră de etică și de funcționalitate când vine vorba de acest laptop. De altfel, se descarcă problema și un eventual scandal de achiziție de laptopuri de la universitate care ar putea fi controlată de către DNA (dacă am avea DNA, dar nu mai avem DNA), la student, care trebuie să își bată acum capul cu această achizție.

Eu nu cred că nu poți pune bani în plus ca să iei un laptop decent. Dar dacă nu poți pune bani în plus să iei un laptop bun, trebuie să mai aveți în vedere acest lucru. Laptopurile în această sumă sunt defecte, sunt vechi, sunt depășite tehnic și moral, chiar și telefonul de pe care citiți acest articol este cel puțin la fel de puternic ca laptopurile, dacă nu mai puternic. Zici că este o facilitate făcută special pentru un singur producător / importator de laptopuri care mai are un depozit cu câteva mii de laptopuri nevândute de acum zece ani și vrea să scape de ele în timp cât mai scurt. Și o face astfel ca să nu aibă probleme cu DNA, cum am povestit mai sus.

Dar să ne uităm ce laptopuri putem găsi în această marjă de preț. Ne uităm pe eMAG și dacă găsiți în altă parte mai ieftin, puteți lăsa link în comentarii.

La eMAG sunt doar 50 de produse până la 2000 de lei.
Din acestea doar 3 modele au 8 giga de ram și bineînțeles sunt fără Windows.

De fapt cele 3 modele sunt doar două. Unul este cu procesor Intel și vine la 2000 de lei, la reducere, de la 2400 de lei. Partea bună e că este un procesor Intel i3, din seria a 10-a. Deci din cele mai noi. Cea ce înseamă că va consuma puțină baterie.
Totuși tastatura este cam înghesuită pentru gustul meu și cu siguranță vă va crea probleme la tastat. Mai am un Lenovo fix cu același tip de tastatură, mă simt ca la mașina de scris când vreau să tastez.
Frecvența procesorului este de 1.2 Ghz inițială și crește până la 3.40 Ghz, ceea ce se va vedea în funcționarea de zi cu zi. Laptopul are 8 giga de RAM, dar suportă maxim 12 giga. Ceea ce înseamnă că ar trebui să vină cu două plăcuțe de 4 giga de RAM. Deci un upgrade al memoriei RAM nu e posibil, dar mai ales nu este ieftin.
Are SSD, ceea ce ar trebui să-l facă să meargă mai repede. Dar eu am schimbat hardul meu SSD de 256 de giga de pe Lenovo din dotare, cu un Kingston de acum 10 ani găsit într-un laptop defect și viteza s-a dublat. Asta deși Lenovo sunt cică buni.
Partea bună la laptopul ăsta de la Lenovo este că are toate mufele pe o singură parte. Pe stânga, ceea ce va eficientiza aranjarea cablurilor pentru cei care au o manie de a aranja cablurile. În schimb trebuie să îi cumpărați și un adaptor de rețea pe USB. Și nu are USB type-C, pentru că sunt desenate înaintea acestui standard.

Tot la eMAG găsim și o ofertă la un laptop, tot Lenovo, doar Lenovo, care vine și cu procesor AMD. Diferența dintre acesta și cel cu Intel, pe lângă rivalitatea între procesoare, este că pe AMD sunt 4 nuclee, în timp ce pe Intel doar două, conform specificațiilor. La fel este la ofertă de la 2500 de lei, la 2000 de lei. În schimb aici avem placa de rețea integrată în laptop, deci nu mai e nevoie de adaptor. Plus că iarăși sunt cablurile organizate pe stânga. Însă pentru că are adaptor de rețea și procesor AMD este mai gros laptopul decât cel de la Intel. Inevitabil și mai greu: 2.2 kilograme doar laptopul.

Niciunul din laptopuri nu are detalii prea extraordinare despre baterie. Dar din câte văd cum arată sunt baterii cu 3 celule. Cea ce înseamnă că la o încarcare și descărcare pe zi, ar trebui să țină maxim un an. De unde și durata de folosire a laptopului. După un an de folosit pe baterie aceasta nu va mai funcționa, va mai ține doar jumătate de oră din cele 4 care sunt acum anunțate de producător.

Concluzie. Luați laptopurile astea, sau ceva asemănător, atenție comparați seriile procesoarelor să fie cele mai noi, dacă aveți parte de acest buget. Dar pregătiți investițiile de exemplu într-un SSD sau SSD pe PCI mai rapid, pentru a face laptopul să funcționeze și nu plecați cu așteptări de la ele. De exemplu este normal să nu poată reda un videoclip 4K de pe Youtube sau să omoare procesorul și să se miște aplicațiile greu, dacă vizitați un site prost cum ar fi adevărul.ro

Eu nu înțeleg de ce totuși trebuie să chinuim studenții și să îi supunem la chinuirile vieții. Nu ei trebuie să vină și să ne dea idei noi și să evolueze astfel societatea? Am cunoscut anii trecuți o studentă din Germania care venise în schimb de experiență și imi picau ochii la ce MacBook Pro avea și cum călătorea cu el. Iar ea mi-a spus simplu. Este un credit de 50.000 de euro pe care l-am luat cu garanția facultății să îl folosesc cum vreau eu, pe călătorii, pe laptopuri și așa mai departe. Îl plătesc înapoi abia peste 10 ani.

Dar noi trebuie să chinuim studenții și să le dăm cele mai ieftine și proaste opțiuni de achiziție a tehnologiei. De fapt nu proaste, dar care par să favorizeze doar o singură persoană. Și aceasta nu este studentul.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply