home to blog Card de credit sau de debit?

Card de credit sau de debit?

Am mai zis ca am fost cel mai fericit om care si-a taiat cardul de credit in incinta bancii in fata functionarei. Atunci am zis ca nu voi mai face niciodata asa ceva. La prima iesire din tara am vazut ca sunt fix nimeni fara un card de credit. Moment in care am zis … what?

Ideea ar fi simpla. Cu un card de credit esti legat de banca. Adica ai un card cu descoperire, in care nu ar exista riscul sa nu poti sa nu platesti un serviciu, un ceva, iar banii aia cu siguranta va trebui sa ii dai bancii inapoi. Pe asta se bazeaza orice hotel, orice serviciu care in strainatate iti accepta doar cardul de credit si nu cardul de debit. De altfel pe acelasi principiu si cardurile embosate (alea cu numele in relief: visa clasic, mastercard) sunt considerate mai importante de catre comercianti. Un ultim exemplu pe chestia asta l-am patit in state cand la un magazin mi s-a cerut si un ID pe langa cardul de debit pe motiv ca nu este embosat si sa fie sigur ca sunt eu posesorul lui, dar si ca e valid cardul.

Cat despre cardul de debit, asta iti poate genera situatii deosebite. Sa te duci sa platesti la hipermarket si sa nu ai suficient disponibil in cont. Sa vrei sa iei ceva la 12 noaptea din oras si sa stii ca inca n-a intrat salariul sau tu ai scos banii si astfel creezi o situatie penibila in fata casei de marcat. Am patit asta la primul salariu cand luasem din banii de pe card mai mult decat puteam sa-mi permit la casa si plata bineinteles ca mi-a fost refuzata. Partea nasoala la cardul de debit e ca nici macar toate POS-urile nu iti afiseaza mesajul de fonduri insuficiente, cele mai multe dau doar deny.

Avantajul cardului de debit este ca acesta te opreste din cumparaturi atunci cand nu mai ai bani si nu te taxeaza suplimentar, pentru ca n-ai ce sa scoti de pe el. Nu platesti la el decat costurile de administrare. In schimb cardul de credit, fiind descoperire de cont, ofera oarece perioada de gratie si o perioada in care persoana creditata poate depunde banii inapoi in cont fara dobanda. In schimb, daca dupa perioada expirata de la banca la banca pot aparea dobanzi si comisioane de rambursare care pot fi pacalitoare. Important e sa vedeti si sa le stiti de dinainte de a va face orice credit. Spre exemplu eu pentru 1.700  lei credit am reusit sa platesc inapoi 4.200  lei.

Aveti si alta intrebare despre cardul de credit sau cardul de debit? Sunt mai mult decat binevoitor sa va ajut cu raspunsuri.

Cursurile Scolii de bani au loc in fiecare zi de luni, miercuri sau  vineri si dureaza cate o ora intre 17:00 si 18:00. Extemporalele se dau utilizatorilor imediat dupa curs, iar cursantii au timp pana la ora 14:00 a doua zi sa il rezolve.

Extemporalul are 3 intrebari: o intrebare tip grila din domeniul financiar, o intrebare tip grila din domeniul nonbancar si o intrebare cu raspuns deschis, unic ce consta intr-un numar. Pe baza raspunsurilor de la intrebari utilizatorii acumuleaza puncte. Daca acumuleaza maxim de puncte la doua extemporale consecutive primesc 10 puncte bonus. Mai mult decat atat, cei inscrisi in grupa mea pe scoala de bani.ro si cei care ma voteaza folosind formularul din dreapta vor avea o surpriza si mai mare atunci cand isi vor numara punctele.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

14 thoughts on “Card de credit sau de debit?

  1. Nu cred ca ti-au refuzat la hotel cardul de debit, ba chiar din potriva, hotelurile prefera cardul de debit deoarece banii le intra in cont mult mai repede decat daca platesti cu cardul de credit. In rest depinde de fiecare, in romania nu prea exista avantaje la cardul de credit – decat poate faptul ca poti cumpara ceva cand nu ai bani, asadar te imprumuti si platesti cand/daca o sa ai (riscand sa te alaturi celor 20% dintre romani care au datorii pe care nu le pot achita).

    Sunt curios sa-i intrebi pe cei de la BCR pe cand va exista si in romania un card cu recompense (1-5% cash back), sa ai niste servicii incluse – roadside assistance sau hotel booking via telefon, sa poti anula o tranzactie de care nu esti multimit … iar daca esti bun platnic sa ai dobanda din ce in ce mai mica, comisioane 0… etc.

    Uite cum mi-a schimbat SUA parerea despre credit carduri: http://www.vaduva.ro/despre-credit-carduri/

  2. Eu am numai carduri de debit si n-am avut probleme afara, insa unul de credit este OBLIGATORIU si o sa fac cat de curand. Pot fi hoteluri care nu accepta decat card de credit sau prestatori de servicii (rent a car de exemplu) – unde n-ai succes cu cardul de debit oricat ai arata ca ai pe el. Are sens… dar nu mai intru in detalii. Cert e ca e musai si unul de credit pentru iesirile dese din tara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: