home to blog Cand toleranta isi atinge limitele

Cand toleranta isi atinge limitele

Am citit o stire care zice ca in Sfantul Gheorghe niste unguri au protestat in fata unui magazin cerand patronului sa le puna inscriptii bilingve la produse si prin magazin. Trebuie sa mentionam ca magazinul este privat.

Adica cum? Tu, cetatean roman, vii si ceri sa nu vorbesti limba romana ci alta limba, vi si decretezi ca vrei in magazinul ala sa cumperi ceva in alta limba decat limba in care iti vinde patronul? Pai atunci e o vorba din stramosi: mereti ma in Panonia voastra.

A? Bani? Impozite? Astea sunt discutii ipocrite de ardeleni si inutile. Ia sa vedem daca pleaca tot Ardealul din Romania ce se intampla? Murim fara voi? Dar voi fara noi?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

11 thoughts on “Cand toleranta isi atinge limitele

 1. expresia asta am citit o stire care zice ca … e discutabila.

  Stirea te informeaza, informarea inseamna ca spune, ca zice, ca si anume comunica ceva. Deci ar cam fi corect o stire care zice.

 2. acuma ii treaba aluia cu magazinul cum priveste lucrurile de au iesit aia sa protesteze, dar iti spun ca am vazut la Tirgu Mures suc Cappy cu inscriptie bilingva si conchid ca daca stie Coca Cola cum sa trateze boborul dintr-o anumita parte a tarii ar putea fi intelept si nenea cu magazinul. (asta daca vrea bani. daca vrea sa se bata cu pumnul in piept, e alta treaba). o lene teribila ma impiedica sa cetesc stirea despre care vorbesti, ca sa aflu de ce nu merg oamenii aia la alt magazin si atunci deduc ca proprietarul o sti el ceva de isi permite sa nu le spuna oamenilor ce branza mananca, de oaie ori de berbec.

 3. Piticu, daca scrii si tu corect in limba romana, chiar te cred. Pina atunci, nu poti sa VII sa dai lectii. Parerea mea.

 4. cacat, erau 30 de extremisti ratati. cre ca radeau si curcile de ei. iti dai seama ca n-aveau alta treaba daca au iesit in frig sa faca asa ceva. intre timp, grevele asteapta sa se mai incalzeasca, na, oameni seriosi

 5. Vezi ca s-ar putea sa vina si la tine pe blog sa-ti ceara placute bilingve pentru ca nici limba romana n-ar intelege-o: cum spuse si antecomentatorul meu, vii nu vi – iar buba apare de doua ori ca sa credem ca e greseala 😉

 6. N-am inteles, nu se pot tolera niste unii care cer ceva? Sa ceara pana crapa! A, daca au spar geamurile sau au blocat intrarea in magazin e alta poveste. Proprietarul magazimului se poate gandi ca daca pune inscriptii bilingve face mai mult profit, sau poate sa se pise pe cererile lor si basta.

 7. “Ia sa vedem daca pleaca tot Ardealul din Romania ce se intampla?”
  Presupun ca-i doar o deficienta de exprimare, si ca intentionasesi de fapt sa te intrebi retoric ce s-ar intampla daca ar pleca LOCUITORII Ardealului (si-mi mai permit sa presupun ca te gandeai anume la cei de etnie maghiara), dar te-as sfatui sa fii ceva mai atent cu modul de exprimare, ca ardelenii (cei de etnie romana) or fi ei mai “domoli”, da’ sunt SI foarte sensibili la idei de tipul plecarii Ardealului din tara.

 8. Am auzit ca ar fi prin Harghita magazine care nu accepta lei, doar forinti 😐
  Mi se pare cel putin exagerat: atat partea cu limba cat si partea cu moneda incalca de fapt Constitutia.

  1. Desi mie personal “nu-mi tihneste” aceasta idee, presupun ca aceasta situatie (in sine) ar putea fi apreciata ca tolerabila (fiind considerata doar drept o ciudatenie, ca un fel de “joc in cadrul vietii”) – cu cateva conditii, conditia PRIMORDIALA fiind ca acela sa fie doar unul dintre mai multe magazine de acel profil din zona, in nici un caz singurul, astfel incat cumpararea de acolo sa poata fi considerata a fi satisfacerea unui “moft”, nu o necesitate. Bineinteles ca ar mai fi – spre exemplu – aspectul atitudinii personalului din acel magazin fata de non-maghiari (am ales in mod special ACEASTA formulare, caci nu e vorba doar de atitudinea fata de romani), precum si fata de toti cei care aleg sa NU “joace acest joc”, indiferent de nationalitatea lor.
   Lista conditiilor (de bun-simt) nu se incheie aici – spre exemplu, ar mai trebui impusa plasarea undeva la loc vizibil a “regulamentului de functionare” specific, atat pt informarea celor care nu cunosc specificul locului, cat si pt asumarea publica si oficiala a atitudinii alese – dar acestea ar fi conditii esentiale, “sine-qua-non” care ar face ca acest tip de magazin sa poata fi considerat acceptabil.
   Ar mai putea fi – TOT numai cu titlu de exemplu – plata darilor, impozitelor si taxelor tot in forinti, ba poate chiar si impunerea unei taxe vamale pt “exportul” produselor pt aprovizionarea unui magazin care vinde in alta moneda! (Fara ca pt aceasta acel magazin sa fie scutit de plata taxelor vamale “normale”, nationale, la importarea – reala – de bunuri din alta tara, spre exemplu (inclusiv) din Ungaria).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.