home to blog Admiterea la facultati o problema? Raman facultatile fara studenti?

Admiterea la facultati o problema? Raman facultatile fara studenti?

Eu tind sa cred ca rezultatele de la bac nu au fost pentru ca elevii n-au invatat. De fapt nu numai din cauza asta. Rezultatele dezastruoase de la bac sunt o palma la adresa sistemului universitar pe bani din Romania. Si cum toate facultatile se bazau pe miile de studenti care sa le plateasca taxe de mii de euro pe an, acum au intrat deja in panica.

Nu sunt studenti, nu sunt taxe

O facultate de stat primeste o parte de bani de la buget, dar o mare parte de bani din taxele studentilor. Pentru facultatile de stat, mai nou, camera deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care locurile cu taxa sunt eliminate. Asta, teoretic, inseamna mai putini studenti in invatamantul subventionat, astfel incat acestia ar putea fi mai performanti. Povestea mai grava e la facultatile particulare, unde acestea se autosustin doar din taxele incasate de la studenti. Taxele nu sunt mici deloc. Iar din taxele astea facultatea trebuie sa aiba si un profit, tocmai pentru a putea sa faca investitii, sa construiasca camine, sa doteze facultatea si alte detalii oarecum nesemnificative in ochii studentilor, dar foarte costisitoare.

Admiterea din toamna nu e o solutie

Deja mai multe facultati au anuntat ca au ramas cu locuri libere in sesiunea de admitere care nu a inceput inca. Cu alte cuvinte daca elevul n-a luat bac-ul n-are cum sa se inscrie la facultate. Nefiind suficient de multi inscrisi, facultatile nu isi acopera numarul de locuri, categoric nu isi vor putea acoperi cheltuielile.
Asa ca multe facultati au decis ca vor avea sesiune de admitere si in toamna. Acum stau sa ma intreb pentru ce? Pentru astia care au picat o data la bac si mai dau bac-ul o data sa ii bagam si pe ei la facultate ca sunt buni banii lor?

Ce mai inveti la facultate?

Pentru ca am facut o facultate de stat, bineinteles la cu taxa ca pe vremea mea era cu examen de admitere si se luau in considerare niste note din liceu, am fost total dezamagit. Nu ca nu ma duceam la cursuri, ci pentru ca ducandu-ma la cursuri nu invatam nimic. Cel mai hilar exemplu a fost cand la un moment dat trebuia sa facem o macheta de ziar. Mi-am instalat quark-ul pe calculator, tzac, pac, am facut o chestie mai misto decat 24fun, coperta interioara, editoriale, etc. La facultate am fost depunctat ca chipurile n-am lucrat pe bombele lor de calculatoare, ca am facut-o in alta parte, ca am furat-o de undeva, ca mi-a facut-o altcineva. Degeaba am stat sa le explic ca uite ti-o redesenez acum tzac, pac, profii incuiati la minte acolo raman.

Si in momentul asta studentului i se ia de facultate. Si de asta ii vezi in cluburi, ratati sau cumparandu-si lucrari de licenta. Pentru ca nu sunt stimulati sa faca o lucrare proprie. Bineinteles ca facultatea n-are nici un interes in asta, ca doar ei isi iau banii din taxa. De anul asta cu mai putini studenti.

6 thoughts on “Admiterea la facultati o problema? Raman facultatile fara studenti?

  1. “Eu tind sa cred ca rezultatele de la bac nu au fost pentru ca elevii n-au invatat.” Nu au fost bune, rele, corecte, proaste, negre, roz ?!

  2. Nu ma supar daca s-ar inchide anumite facultati. Chiar si unele cu renume, ca s-au lasat pe o ureche de ceva timp.
    Dar sa stiti ca exista si facultati la care se face carte. Unde nu iei 10 numai daca te inchizi in casa o luna sau daca ii dai o atentie profesorului. Se poate si intr-un mod mai uman, care-ti permite sa te bucuri de viata. Conteaza de facultate, nu neaparat de universitate. Desi sunt de acord ca cele particulare sunt o frectie la picior de lemn…

  3. Acum doi ani m-am înscris la psihologie în Bucureşti şi ni s-a spus că sunt numai vreo 200 de locuri. Vreo 90 la buget şi restul la taxă. Au fost peste 1000 candidaţi dintre care vreo 900 au avut media peste 5. Teoretic ar trebui să fie primiţi primii 200 în ordinea mediilor, nu? FALS. În regim de “urgenţă” facultatea şi-a schimbat regulile şi a declarat că îi primeşte pe toţi cei care au luat peste 5, adică 900 de elevi. Unde naiba au avut loc de 900 de studenţi la ZI?!
    Locurile în universităţi trebuiau reduse acum multă vreme, facultatea nu trebuie să fie pentru oricine, ci numai pentru cei care au chef să şi înveţe ceva.

  4. Eu zic ca multi n-au invatat. ‘Vorba circula prin targ’ si s-a aflat ca la examenul de BAC se poate copia, din anii precedenti. Dai bani de protocol si, nu numai ca te lasa sa copiezi, vine si profesorul suparveghetor si te ajuta.
    Cand afli ca asa merg lucrurile, de ce sa mai inveti ? …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: