home to blog A murit comunismul?

A murit comunismul?

Vroiam sa scriu asta vineri, in ziua de doliu national. Insa nu … nu mai am rabdare pana atunci pentru simplul motiv ca … e nebunie mare. Tocmai am citit un crawl ce informa ca … CNA a recomandat televiziunilor sa nu difuzeze divertisment in ziua de doliu national.

Da, a murit Teoctist. Asta e … orice om se naste, creste mare si moare. Mai devreme sau mai tarziu, asta e soarta. Important e ce se alege cu el dupa aceea. Eu am ce sa las in urma. Desi nu cred sa existe vreun server vizibil in internet pe care sa-l cumperi forever, fara intretinere si fara prea mare downtime, exista google cache ce te pastreaza.
Ma rog, a murit primul preot al  BOR, omul care a fost acuzat cel mai mult de comunism, chiar si dupa moarte. Omul ce e raspunzator de tot ceea ce reprezinta biserica acum. Hm … hai sa ne oprim.
Sau nu. Nu pot decat sa ma gandesc la ce am scris eu mai devreme, cum ca biserica reprezinta pentru mine doar asta. Nu poate sa imi iasa din cap faptul ca … la Biserica se merge acum doar de paste, pentru ca e trendy sa te duci cu lumina in club dupa aceea. Si asa mai departe.
Degeaba a sarit Geoana sa scrie cat de mult il iubea pe Teoctist, intr-un articol comercial pe blog, degeaba ne-a zis Nastase cate sarmalute a mancat la Patriarhie. Nah ca am mancat si eu foarte bine … tot de la ortodocsi, dar … din pacate, doar atat.

Zub zub zub …. revenim … Biserica poate fi o chestie misto. Iti poate creea un rol in viata, iti poate aduce o moralitate curata in viata, iti poate face niste reguli frumoase in care tu sa te simti bine si sa ai sentimentul ala de nici o grija. Dar, asta se intampla in Italia catolica, nu aici. Aici, Teoctist a reusit sa tina biserica unita, ca sa nu se vada ce masini de teren sunt in spate, sa nu se vada ce bani fac popii … sau sa nu se vada ce comportament au profii de religie, sau seminaristii. De fapt unde te poti ascunde mai bine decat intr-o biserica?
In schimb … cum dracu sa ii zic eu unui parinte la spovedanie ca am omorat pe cineva? Sau … cum sa ii zic ca am facut nush ce perversiuni, ma tem cumva ca el stie mai multe ca mine. Sau … daca ii zic ca am furat ceva … cat de repede vine politia sa ma ia de acasa?

Alea erau doar intrebari. Concluzia e ca …. daca se vine, se cere reforma, asa cum s-a cerut si acum 2 ani dupa Papa Ioan Paul al II-lea. Insa,  la cum merg reformele la noi …

5 thoughts on “A murit comunismul?

 1. Pe mine mă miră în continuare că nici un om politic n-are curaj să spună ceva în contra lui Teoctist, din motive de electorat bineînţeles, deşi mulţi gânndesc înspre direcţia asta. Dacă până şi Iliescu îl elogiază, ce să mai zic.
  Despre morţi numai de bine!

 2. Amin..uite un blogger care nu se lasa influentzat de televiziuni si nu sufera ca a murit un babalac care, de altfel o ducea mult mai bine decat majoritatea pensionarilor din Romania.

 3. Da Pitic, s-a dus, altul va veni.

  Biserica este baza. Atunci când pierzi tot şi nu mai ai nimic te uiţi la biserica. Devii brusc credincios şi te rogi. Şi ceri îndurare. Şi îţi aduci aminte de păcate.

  Toţi suntem oameni, toţi suntem păcătoşi. În mod normal nu ar fi o problema. Fiecare face ce vrea. Dar daca ceri ajutorul bisericii îţi sunt arătate păcatele şi eşti obligat să le recunoşti.

  Trăim vremuri moderne, cu realităţi moderne. Lumea evoluează mai repede decât noi. Ne văităm ca nu suntem în stare să facem faţă o noapte la Liberty Parade. Că am îmbătrânit. Trebuie să ne adaptăm frecvent.

  Biserica trebuie şi ea să ţină pasul, să se modernizeze. Biserica se schimbă, evoluează. Poate în bine, poate în rău.

  Poate ca valorile noi, recente, sunt greşite.
  Dar un lucru e cert. Valorile vechi nu mai au nici un fel de importanţă în zilele noastre, deci oricum nu are rost sa mai vorbim despre ele.

  Biserica este şi ea o instituţie. Ce trebuie să ţină pasul. Când nu poate este împinsă de la spate de alţii.

 4. Ce zici piticu? A murit comunismul? Pai cine conduce tara mai azi? Nu tot comunistii? A murit un comunist cum sunt multi in BOR, ca-n securitate erau baieti destepti, cand vroiau sa afle informatii despre cineva, unde se duceau mai intai, la biserica, aprindeau o lumanare, mai dadeau o biluta, ii lumina Dumnezeu…. Traiasca biserica care are frica doar de Dumnezeu, hai sa fim seriosi? Ai vazut vre-un preot perfect conservat multi ani dupa moarte, sau din trupul caruia sa izvorasca mir dupa moarte? Eu nu. De ce oare?
  Si apropo de inmormantari…, il asteptam cu ineres pe sfantul Ilici sa-si dea ortul popii!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: