Unde mergem la agatat de Inviere?

Dupa discutiile ce le-am auzit in parc duminica trecuta, nu-mi ramane decat sa ma intreb la ce biserica mergem la agatat de inviere, dar si ce biserica are locuri de parcare ca sa mergem la slujba de noapte.

Postul Pastelui sau ce a mai ramas din el

As fi pacatos sa spun ca am tinut postul. Deloc chiar, am tinut doar o singura zi: vinerea mare. La catolici se tine post doar doua zile pe an, in miercurea cenusii – atunci cand incepe postul mare si in vinerea mare. Iar postul pentru noi inseamna sa nu mananci cu carne, doar  carne si o singura data pe zi o masa pana la saturate, iar pe langa asta doua mese mai mici. In schimb in fiecare vineri din post nu trebuie sa mananci cu carne. Canoanele bisericesti sunt si mai permisive, astfel incat in cazul meu, care de obicei mananca o singura data pe zi, te lasa sa mananci si cu carne vinerea, dar daca faci o fapta buna sau ceva deosebit – te abtii de la alte vicii. Drept urmare am tinut post doar ieri, ca mi-am amintit si mi-am pus in cap. Si nu am stiut cand a inceput postul. Ar trebui sa calculez cand a fost acum 40 de zile.

papa benedict la TVR HD

Ce mai reprezinta sarbatorile pentru romani?

Trecand peste faptul ca eu sunt o exceptie sa zicem, ma uit la oamenii din jurul meu si ma minunez. Toata lumea se refera la sarbatori ca la un obicei normal, ca la o pauza din zilele de munca. Totusi astazi, ca niciodata, la biserica din cartier era pustie. Daca anul trecut oamenii venisera in vinerea mare la denie si umplusera si trotuarul din fata bisericii, iesind in strada, acum la biserica erau doar cativa oameni. Unde erau ceilalti? La coada de cozonaci de la supermarketuri?

Unde iesim la agatat de Inviere?

Nu ma refer aici la cluburi. Cu siguranta dupa ce luam Lumina de la biserica, vom merge cu ea in club sa aprindem lumanarile de pe masa si tigarile. Dar toata povestea pleaca de la biserica, de dinainte de a se canta Cristos a Inviat.  Acolo batranii stau intr-un loc, iar tineretul in alt loc. Batranii participa in biserica la slujba si barfesc pe unii si pe altii, iar tinerii stau afara, fumeaza tigari, vorbesc intre ei in ce club merg sau se combina unii cu altii. Sarutarile sunt incluse. Si daca in duminica Floriilor, fetele povesteau in parc experientele sexuale intamplate cu o seara inainte, de ce n-ar gasi vreun fraier cu care sa si-o traga crestineste (adica in pozitia misionarului), dupa ce il seaca de bani intr-un club, in noaptea de inviere.

Si totusi exista traditii

Fiind in Capitala, traind in aglomeratia, praful si galagia asta, traditiile se disipeaza si se pierd. Daca la Bucuresti traditia e sa stai la coada in hypermarket, la tara traditia e sa incondeiezi oua, sa faci mancare cu o zi inainte, sa vizitezi cimitirul dupa slujba de inviere sau sa stai la slujba pana in zorii zilei.

O poveste din trecut

Acum vreo 10 ani, la facultate aveam un task (laborator, examen, ceva) la radio. Trebuia sa realizam un reportaj. Cum venea Pastele si cum atunci tehnica nu era dezvoltata in nici un fel, am luat un reportofon de la radio si am cautat reportajul, ideea, scanteia. Ce sa inregistrez pe caseta, cum sa inregistrez, ce sa prezint la facultate? Pe vremea aia posibilitatile tehnice nu se ridicau la nivelul de acum, chiar daca aveam calculatoare. Montajul audio se facea tot analogic, fiecare cum putea. Doua casetofoane, casetofon si mixer, minidisc si inregistare pe calculator. (dar astea erau scule prea evoluate si nu le aveam la facultate, ci doar la radio). Drept urmare am plecat cu reportofonul in mana, o caseta goala TDK si bateriile incarcate la biserica.  Am ajuns acolo exact cand incepea sa bata toaca. Am stat, am asteptat, am pornit reportofonul sa inregistreze, s-a auzit pe caseta toaca, un clopot si am bagat intro:  bla, bla, slujba de Paste, ce cred oamenii despre inviere. Si am apasat butonul pauza. Am apasat pauza, rec, dupa care am ridicat mana de pe pauza, cand preotul striga prima data Cristos a Inviat si incepea sa cante. Am pus iarasi pauza. Apoi am plecat pe langa biserica sa iau vox-uri de la oamenii care au fost la slujba. Am intalnit suficienti oameni, evlaviosi, mai putin evlaviosi, ajunsi acolo pentru ca le-au cerut nevestele, oameni sub influenta bauturilor alcoolice, cersetori. Pe toti i-am tras pe caseta dintr-un singur foc, fara greseli, folosind pauza si rec-ul ca sa nu existe lovituri sau blank-uri pe inregistrare. A fost un montaj live si n-am avut nevoie de nici o ajustare. Mai mult, pe fundal erau ori clopote ori Cristos a Inviat. La fel ca la Romania Actualitati. Am prezentat caseta la facultate si am luat nota. (Alina mai tii minte de asta? :))

 

#dinromania este la Paste in Bucovina

Proiectul Petrom pare a fi in punctul lui culminant. Il are pe Zoso in caravana, se fac poze, se scriu articole pe bloguri altfel lasate in paragina, lumea transmite informatii. Pe mine nu ma multumesc. Pe mine nu ma intereseaza sa vad informatii, poze sau ce fac copiii prin Romania. Asta am facut si eu cand am fost la Iasi cu masina, in mai putin de 6 ore. Pe mine ma intereseaza povesti. Sunteti in Bucovina pentru numele lui Dumenzeu. Nu e suficient sa va laudati ca ati vazut una si alta. Ma intereseaza de ce e una sau alta acolo. Ma intereseaza povestea din spate. Oamenii. Povestea. Oamenii. Locul.

Si sunteti dotati cu state of the art technology. Nu va chinuiti ca mine cu un reportofon la care trebuie sa ii dati stop, pauza, rec, pauza ca sa faceti un reportaj. Aveti o tona de povesti de aflat. Sunteti in ditamai campania. Va multumesc anticipat. Hai ca se poate! Hai ca e frumos de Paste in Bucovina. Toata lumea se lauda cu asta, nimeni nu spune de ce, iar la televizor e limita de minute de difuzat.

 
Uite si un exemplu de material limitat, dar care pe bloguri poate fi facut genial. Perfect.
De la Realitatea all Inclusive.

Hai, Sarbatori Fericite!

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply