Peste jumătate de milion de oameni în stradă. Cine se află de fapt în spatele protestelor din România

Peste jumătate de milion de oameni în stradă. Cine se află de fapt în spatele protestelor din România

Peste jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă, în România ca să protesteze pentru niște principii. Ca să fie CLAR înțeles. Oamenii nu ”protestează”, dacă vreți să folosim termenul ăsta, împotriva cuiva. Protestează împotriva unui principiu, împotriva corupției, împotriva unei legi – ordonanță de urgență a Guvernului – care ar putea permite fapte de corupție dacă acestea nu aduc un prejudiciu mai mare de 45.000 de euro (ca să pastrăm proporțiile într-o valută internațională).

Protestele din România nu sunt organizate de cineva. Acolo nu exista un lider al acestor oameni care ies în stradă, iar strada NU DOREȘTE un asemenea lider. Dar de fapt acest lucru trebuie explicat puțin.

Facebook în România are peste 8 milioane de utilizatori. Facebook are un algortim al news-feed-ului astfel încât, pe baza likeurilor, afișează în newsfeed povești asemanătoare cu poveștile carora tu le-ai dat like. Astfel încăt apar bisericuțe, ele se numesc de fapt bule – bulele facebook. Iar în aceste bule utilizatorul de Facebook vede doar mesajele pe aceeasi temă pe care a like-uit anterior. Trebuie să mai înțelegeți un lucru. Consumul de Facebook este uriaș în România. Din traficul siteurilor de știri, Facebook a ajuns undeva la mai mult de 60%. Drept urmare oamenii se informează de pe Facebook și atât. Iar informarea de pe Facebook este colaborativă. Atenție! Colaborativă. Adică omul da un like, scrie un comentariu, altcineva îi răspunde, se crează astfel discuții care fac persoanele de pe Facebook să fie informate și să își creeze astfel o părere din mai multe surse.

Un like pe Facebook este extrem de scump. Exceptând likeurile date pozelor cu pisici, un like dat la o postare politică este aspru taxat și criticat de către grupul de prieteni în care se află oamenii. Oamenii critică și judecă fiecare comentariu de pe rețele de socializare, iar aceste likeuri și comentarii au repercusiuni sau susținere și în viața reală.

Scriam pe blogul meu că aceste mișcări de pe Facebook nu pot fi controlabile. Acolo sunt grupuri de zeci de mii de oameni, care toți comentează, care toți au acelasi drept și aceeași libertate, iar nimeni altcineva nu îi poate controla și nici măcar manipula. Orice încercare de manipulare pe rețeaua de socializare este oprită din fașă cu dovezi și date de către alți comentatori de pe Facebook.

Și mai scriam ceva. Momentul când un like se transformă în acțiune, nu poate fi controlat. De asemenea nu poate fi anticipat. Pentru că pe Facebook nu poti dezvolta o structură de partid. Acolo nu exista o singură voce care vorbește, dictatorial, ca în partid, iar restul oamenilor îl ascultă orbește. Acolo există discuții, diferite păreri, iar Facebook are capacitatea asta uimitoare, de a strânge laolaltă oameni cu diferite voci, dar care gândesc la fel. Oameni care se unesc în jurul unui țel, oameni care vor un singur lucru.

Drept urmare în spatele mișcărilor de protest din România, putem spune clar, Mark Zuckerberg și nu Soroș este de vină. Mark Zuckerberg, acest om malefic care a creat aceast lucru malefic și dăunător, care este Facebook. (ironic!!) Da, eram ironic în fraza asta. Dar Facebook este fix această unealtă de informare, de comunicare și de manifestare a libertății de opinie și a libertății în general.

Iar asta sperie orice fel de lider politic. Oamenii politici nu știu cu cine se bat. Cu cine să se bată? Cu Facebook?  Cu utilizatorul Mihai213 care a ieșit în stradă? Cu parintele de 30 de ani, care a ieșit în stradă cu copilul de doi ani? Liderii politici caută alți lideri cu care să se bată. Dar aici nu au. Și nici nu vor avea. De asta sunt ei speriați. Liderii politici cer lideri din piață, iar piața le răspunde cu 600.000 de lideri, din care 300.000 de lideri sunt în București. Și asta pentru că fiecare șef de like de pe Facebook este propriul său lider politic.

Vor ieși lideri din protestele din România? Puțin probabil. Din 2012 de când se întâmplă acest gen de proteste(vezi Roșia Montana), liderii politici încă nu au apărut. Nu au fost suficient de convingători ca să ajungă să fie aleși de către likeurile de pe Facebook.
Altfel, suntem deja in 2017. Iar lumea a evoluat, tehnologia a evoluat, oamenii au acces la informație, iar acest lucru sub nici o formă nu poate fi îngrădit. Iar în momentul în care îngradiți accesul oamenilor la informație se întâmplă ce am văzut în primăvara arabă, în Turcia și în alte țări unde există un singur operator de internet care poate fi foarte ușor oprit.

Până una-alta, urmăriți ce se întâmplă în România și trageți învățăminte de acolo, dar vedeți și în materialul furnizat de agențiile de presă internaționale cum vorbesc românii de la proteste, oamenii pe care i-am descris mai sus.

Iar protestatarii sunt pașnici. Nu poți crede cum la finalul protestelor oamenii ăștia nu că nu lasă mizerie, dar stau să stranga mizeria de după ei, multumesc poliției pentru protecție, le mulțumesc jandarmilor că au grijă de ei.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply