Mitul celor 8 ore de munca

Cat timp lucram la IT la Realitatea, aveam program fix. 8 ore pe zi. Mai mult decat atat, trebuia sa pontam orele acelea lucrate. Adica cel mult o data pe ora, trebuia sa dam un click pe un webpage intern, accesibil doar de la birou, astfel incat sa pontam acolo in sistem ca suntem la munca, la unul din calculatoarele firmei, folosind resursele firmei si asa mai departe. Bonus, webpage-ul ala te deloga dupa o perioada, ca sa fie nevoie sa iti introduci iarasi datele de logare, ca nu cumva sa lasi pagina deschisa si sa dai refresh, cine stie cum, automat. Daca incercai sa faci o chestie de genul dadeai click in pagina cand veneai la munca si dadeai click cand plecai de la munca, riscai ca pentru ziua respectiva sa ai doar doua ore lucrate, sa zicem (nu mai tin minte cat era exact).

Dupa munca asta de program fix, mergeam acasa de unde-mi continuam munca, adică ce trebuia sa mai fac pe langa – serverele mele in administrare si asa mai departe. Apoi a aparut blogul, comunicarea, facebook-ul si  tot ce decurge de aici.

Acum, in online treaba e putin diferita. Online-ul nu e o fabrica la care sa lucreze de la ora 8 la ora 16, iar apoi sa se plece acasa. E un fel de platforma cu foc continuu, unde serverele sunt pornite 24/24, 7 zile pe saptamana. Culmea, un iPhone consuma acum mai multa energie electrica decat un frigider. Stiati asta?
Si ca am zis de online. Toate lucrurile astea care functioneaza non-stop trebuie intretinute non-stop. Daca in anii trecuti eu reuseam sa ma deconectez cateva zile, fara telefon, fara internet, fara nimic,  doar sa stau sa beau sau sa lenevesc, acum nu se mai poate asta. Exista internet mobil, exista comunicare si conectare peste tot si toate, iar astea te fac sa depasesti cele 8 ore de munca, mai ales daca esti in aceasta industrie.

Exemplu: azi noapte la ora 1, eu dadeam mailuri. Stiu, cineva ma injura pentru asta, dar atunci era momentul de sclipire, era clipa in care mi-au venit niste idei si am zis ca daca nu le pun in practica atunci, o sa uit de ele. Teoretic trebuia sa astept pana dimineata, dar online-ul nu ma lasa sa astept pana dimineata. Teoretic astea ar fi trebuit sa fie si facute pana dimineata, dar e bine totusi sa muncim asa, cand afara e lumină, chiar dacă atunci pot sa apara si alte lucruri care sa-ti distraga atentia.

Ma rog, asta e doar o viziune ca cele 8 ore de munca nu mai sunt suficiente. DEEA o explica mai pe larg aici, cu exemple ale vietii din Marea Britanie, dar nici noi nu suntem departe.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply