Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Asa suna sloganul turistic al Egiptului. Se laudau ca in urma lui vor atrage milioane de turisti sa le vada piramidele, dar si mumiile din muzee. In schimb au atras valuri de proteste interne.

In seara asta am putut vedea pe un post de televiziune, dupa terminarea discursului presedintelui egiptean un material despre cum a ajuns acesta la conducere. Si acolo era clar in imagini, chiar color, ca un grup de oameni inarmati au ales intre Mubarak si celalalt presedinte egiptean de la vremea aia, ucigandu-l. Drept urmare Mubarak a fost eroul ramas in viata.

Dupa 30 de ani astia s-au cam saturat de acelasi regim, in schimb nimeni nu vrea sa si-o asume. Drept urmare ieri a fost ditamai mitingul unde AlJazeera anunta ca au fost aproape doua milioane de protestatari (in piata aia si imprejurimi) la care nu s-a remarcat nici un lider al opozitiei. Adica nu a venit nimeni sa se suie pe scena, pe tanc, pe ceva acolo, sa ia microfonul in mana si sa zica: Eu!
Oamenii au stat acolo, au scandat, s-au agitat in caldare, au vazut discursul presedintelui la televizor si au plecat acasa.

Cert e ca ceva se va schimba acolo. Nu va mai fi Mubarak la putere, dupa 30 de ani de domnie. Asa au cerut si americanii, iar asta trebuie sa se intample. Ideal ar fi sa fie alegeri libere. Practic toata lumea zice ca isi va pune un apropiat in conducere. In schimb in Egipt acum nu merge telefonia  mobila, nu e pic de internet legal in tara aia, comunicatiile sunt la pamant, iar bancomatele din capitala sunt sparte si devastate.

Si cum n-ar mai avea ce pierde Egiptul ar trebui sa dea drumul la internet si la comunicatii. Dar nu, ei asteapta, iar pe strazi au aparut si sustinatorii presedintelui care s-au luat la bataie cu demonstrantii. In tot timpul asta nici un lider al opozitiei nu isi asuma miscarile de protest.

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

16 Responses

 1. Ciprian

  Eu nu inteleg exact de ce-l dau jos. Nu cred ca tine faza cu “in 30 de ani s-au saturat de el”. Egiptul e pe crestere economica de vreo 20 de ani… an de an.

  Media din USA baga mare si tare moneda saraciei. Saracie comparativ cu ce? Comparativ cu ei poate da; dar cand tu ca egiptean traiesti intr-o economie in continua crestere si ti se mareste leafa aia de 200 de dolari de la an la an care ar fi motivul pentru care ai iesi in strada?

  Care ar fi motivul romanilor de a iesi in strada daca Basescu/Boc le-ar baga cresteri salariale de 5% pe an si ar asigura un mediu propice dezvoltarii economice? Despre mine daca ar face asta ar putea sa stea la putere bine mersi 3 vieti de-acum inainte. Revolutiile adevarate apar de la foame… sau de la interesele geostrategice ale altora 😛

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.