De ce turismul bulgaresc castiga

Bulgaria e o tara mica si pustie. Are conform Wiki doar 7 milioane de locuitori. Daca ne gandim cati bulgari au plecat la capsuni in Spania sau prin alte parti, nu ramane decat sa aproximam un numar de oameni ramasi in tara. Totodata nu trebuie sa ne miram cand vedem acolo sate pustii, sate abandonate, case goale, locuri parasite.

Si ei tocmai din cauza asta castiga. Neavand oameni prea multi care sa aglomereze locuri, au putut creste plante. Peste tot sunt copaci mari, peste tot e verdeata, peste tot e frumos si natural.

Preturi mari la cazare

Pentru ca suntem in plin sezon si fara sa aduca vreo imbunatatire hotelului, cei de la hotelul Luliaka (unde am stat) au marit preturile fata de acum 3 ani de la 29 de euro pe camera pe noapte la 32 de euro pe camera pe noapte.  Totodata mancarea si bautura pentru 20 de oameni, fara limita, pentru doua zile n-a depasit vreo 2.000 de lei. Avantajul e ca si-au marit conexiuna de internet, ca au acoperit frumos terasa de pe ponton, ca au terminat si ca e functionala si piscina de pe ponton si ca si acolo vin oameni. Week-end-ul acesta hotelul a fost plin de romani. Si nu eram numai noi.

Mancare si bautura diversificata

Pentru ca si acolo, la fel ca si la noi, sunt acele contracte preferentiale cu anumiti furnizori de bauturi si mancare, intotdeauna orice am cerut au avut. De la bere locala, la Stella si Heineken. De la Jack Daniels la JB si alte ciudatenii de cocktailuri.
Am mancat orice am vrut, platouri mari care nu se terminau, mancare traditionala care era buna, buna. (mie mi-a placut ciorba de peste, porcul si alte frigarui de pui facute interesant).

Limba engleza

Nu pot sa le cer celor de la hotel sa cunoasca limba romana, desi am gasit in camera de hotel un singur post de televiziune romanesc, acesta (si postul asta tv era singurul care se vedea cursiv pe antena lor). Dar am fost mai mult de bucuros sa vad ca baietii de la receptie, patroana si aproape tot personalul cunostea limba engleza atat incat sa iti ofere idei la masa, incat sa inteleaga comanda, incat sa iti raspunda. Si culmea, am mai fost la o carciuma din Ruse, iar acolo…

Meniuri in limba romana

Am primit meniuri speciale in limba romana. Chiar foarte misto facute. De genul asta:

378657736

Si iarasi chelneritele voioase si bucuroase de oaspeti, stiau sa raspunda cu accent romanesc ca au inteles comanda, ca stiu ce sa ne dea de mancare, ca vor sa faca asta si ca ne aduc corect asta.

Calitatea serviciilor

Daca tot am vorbit de meniuri si de mancare, am bagat la restaurantul de mai sus niste BG gratar. Ca orice alt gratar niste porc, niste carnati, niste pui pe gratar plus cartofi prajiti. Daca ar fi sa-l compar cu cineva din Romania, aia de la Happy se pot comapra cu City Grill sau la Mama. Dar daca e sa comparam serviciile, servirea si mancarea, nu exista termen de comparatie. Si nu pentru ca suntem romani, ci pentru ca nu stim sa ne respectam clientii. De mult vreau sa ma duc intr-o carciuma cu o gasca si sa vorbim doar in engleza, sa vedem cum reactioneaza chelnerii si ce servire avem.

378683290

O alta chestie care mi-a placut a fost faptul ca Bud-ul din poza de mai sus a fost importat din Anglia.  Ca mancarea a fost buna, ca am mancat cartofi prajiti asa cum trebuie, nu prostii din alea congelate puse repede intr-o baie de ulei ca sa o servesti clientului. Cica la toaleta la fete era automat de pasta de dinti si periuta de dinti.

Ministerul bulgar al economiei, energiei si turismului

Cautam sa vad cine se ocupa de turism in Bulgaria si de ce sau de unde stie tara asta sa isi dezvolte atat de bine turismul. Si am inceput sa citesc, ca s-a nascut in 1970  ministrul Traycho Traykov, ca a terminat ASE-ul la ei, specializare REI, ca a facut specializare in Austria si Germania, ca a muncit la niste companii in tarile astea. S-a intors in tara in 2005 si din 2009 a fost ales ministru al economiei, energiei si turismului numai pe baza reusitelor sale in activitatea din tara si de peste hotare. Deci trei ministere intr-unul singur, conduse de un singur om, ministere cheie, care si performeaza.

Si siteul bulgar al ministerului economiei, energiei si turismului, incheie sec si foarte arogant prezentarea ministrului:

He is fluent in English, German, Russian and Romanian languages.

Sa-mi faca cineva biografia Elenei Udrea.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply