Share
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Poate titlul suna dumb, dar este o intrebare serioasa. De ce nemtii sunt nemti si nu sunt romani sau nu sunt unguri sau nu sunt olandezi. Cum n-am fost niciodata in Germania, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna precizia germana, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna regulile germane, nu aveam de unde sa stiu ce inseamna saa faci ceva bine.
Si nici n-a trebuit sa intru prea mult in inima tarii ca sa aflu asta. Am iesit doar din aeroport si afara erau taxiuri. Pe modelul Otopeni, exista dispeceri care suna dupa taximetristi doar daca acestia au clienti care asteapta. Iar clientul nu trebuie sa astepte mai mult de cateva secunde. Daca nu este nici un client la o iesire, nici o problema, taxiul merge mai departe, la urmatoarea iesire si sigur gaseste pe cineva. Daca chiar nu gaseste, mai da o tura. Aici nimeni nu se supara, nu exista taxiuri autorizate sau nu, exista doar taxiuri.

Pe langa asta, trenurile si autobuzele ajung la virgula in statii. Daca autobuzele le stim, sunt RATB-urile de le avem si noi (numa ca la nemti sunt cu aer conditionat sau cu GPL), trenurile sunt si ICE, dar si clasice pe tipul metrourilor noastre. Ajung in statie, nu se inghesuie nimeni sa urce sau sa coboare, iar in 2 minute toata lumea este asezata confortabil iar trenul poate pleca. N-am reusit sa gasesc un automat de bilete care sa mearga cu card de credit, dar ma astept ca in viitorul apropiat sa avem si astfel de masinarii, momentan se plateste doar cu euro (ca la automatul de cafea).

Pentru ca sunt doar cateva locuri de fumat, nu am vazut pe nimeni care sa fumeze in alta parte, nu am vazut in schimb nici un chistoc aruncat pe jos si nici nu am vazut muncitori de la salubritate care sa dea cu mopul toata ziua curatand dupa unii si altii. ASta pentru ca nu era nevoie.

Si pentru ca prea laud Germania (desi cuvinte nasoale n-am de unde sa am), nu mi-a placut ca la iesirea din aeroport am fost intampinat de doua mirosuri puternice. Cel de motorina arsa, fum sau smog, dar si cel de aer curat de padure rece si placut. Si daca am vorbit de poluare, nici traficul din jurul aeroportului n-a fost rau. Nimeni nu parca aiurea, nimeni nu iesea aiurea din parcari, mai mult nu am vazut masini lovite. Sa ma ganesc ca asta a fost doar norocul omului care vine la aeroport si vede numai persoane de business la 9 dimineata?

About The Author

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

9 Responses

 1. klaus

  In Germania nu am ajuns inca dar in Franta(Paris) poti plati direct de pe card la automatele din statii cartele de metrou/incarcarea abonamentului de metrou/bilete la RER(Réseau Express Régional) sau cash, normal.
  Sa nu mai zic de faptul ca la un moment dat am luat gresit niste bilete in valoare de ~40 euro iar apoi cand am explicat la un birou situatia mi-au dat imediat sa completez o cerere pentru restituire a banilor. A trebuit sa trec pe cerere datele mele de contact si motivul pentru care vroiam inapoierea banilor+ biletele. Astea puse frumos intr-un plic cat inca eram in Paris, trimise la adresa pe care mi-o dadusera iar in aproximativ 1 saptamana(ajunsesem deja inapoi in Romania) m-au contactat pe email sa le trimit prin fax(pentru securitate nu vroiau raspunsul pe email) un cont/card unde sa-mi vireze banii.
  Si aia a fost…in alte 2 zile aveam banii inapoi pe card fara pierdut ore la cozi, fara discutii si explicatii inutile.
  Se poate…dar nu la noi 🙁

  Reply
 2. Petru

  Am fost acum vreo 2 ani in Munchen si era full de chistoace de tigari aruncate pe jos. Mai mult, am iesit noaptea pea la ora 11 si era mizerie “ca la noi” pe strazi. A doua zi de dimineata era insa totul luna.

  Reply
 3. Octavian

  Nu totul e chiar asa de roz:
  1. In gara la Aachen am incercat sa folosesc un automat de bilete. Am selectat limba engleza, dar tot in germana a ramas meniul.
  2. Trenurile nu ajung deloc la fix. Am pierdut chiar o rezervare la tren de mare viteza in conditiile in care aveam 15 minute sa schimb trenul. Mi s-a dat bilet pentru tren ICE … care a venit cu o intarziere de 45 de minute !
  E adevarat ca germanii sunt mult mai dezvoltati, bine organizati, etc. Insa tot nu sunt perfecti asa cum ii vede toata lumea 🙂

  Reply
 4. Sorin

  Dar stii cum sunt nemtii cand nu mai sunt in “Nemtia” ?? Iti spun eu. Niste iubitori de haos. Li se pare totul mai exotic, mai aparte, mai chic, mai cu flavour asa decat la ei. Uita de principii, uita de reguli, uita ca sunt nemti….si incet incet se transforma in localnic.

  Deci nu neamtul e neamt, ci mai degreaba legea germana e nemteasca, si nu romaneasca, sau mai stiu eu ce

  Reply
 5. Alina Ilioi

  Am fost in Germania, am o sora stabilita acolo si pot sa confirm tot ce ai spus si tu. Din pacate noi nu ne asemanam cu ei. Mai deloc…

  Reply
 6. dojo

  Am vizitat de cateva ori Munchen si Berlin in ultimii ani. Nu am decat cuvinte de lauda. Curatenie, punctualitate, bun simt. Din pacate in Berlin am dat si de “rromanii” nostri cu fuste si apetit pentru “salutul romanesc”.

  Reply
 7. Marian

  Am fost de 3 ori in Germania si m-as muta oricand acolo… 🙂
  @sorin Da si legea joaca un rol foarte important, dar depinde si de oameni, au si ei uscaturile lor…
  @sebastian cristea Nu putem moderniza Romania din pacate!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.