home to blog Votul in alb sau cum se vor frauda foarte usor alegerile

Votul in alb sau cum se vor frauda foarte usor alegerile

Se spune ca la uninominalul asta votul in alb este permis. Adica, tu nu vrei sa votezi cu nimeni pentru ca nu iti place clasa asta politica. Te duci la sectia de votare, ti se pune stampila ca ai fi votat, dar tu introduci in urna un buletin de vot pe care n-ai pus nici o stampila.
Buletinul ala de vot nu se va considera vot nul, se va considera vot alb si va fi interpretat ca atare, iar asta va insemna o palma data clasei politice. Adica uite domle au venit 50 de oameni la vot, si 49 dintre astia au ramas cu voturile in alb, adica n-au avut pe cine sa aleaga dintre aia care au candidat. Ala singur care a votat un candidat va face ca acel candidat sa ajunga in parlament

Ce se intampla cu voturile albe?

Pai teoretic ele se numara de catre oamenii implicati in alegeri, de catre oamenii care sunt la sectiile de votare in comisiile de votare si se pun deoparte. Dar sa gandim logic ca doar suntem in Romania, cat de greu o fi sa pui stampila votat, pe unul din voturile albe si astfel sa cresti voturile unui anume candidat sau altul? Credeti ca nu va fi frauda de genul asta? Din contra, chiar foarte multa. Asta pentru simplul motiv ca la numararea voturilor e cel mai usor de anulat / numarat voturi in favoarea cuiva sau a altcuiva, atunci de ce sa fie greu sa pui o stampila cu VOTAT pe un buletin de vot VALID luat din urna si nealocat niciunui candidat.

Pana la urma totul se rezuma simplu: votezi sau nu votezi. Cale de mijloc daca ar exista … parca inca nu se aplica in Romania. Si sa-mi zica cineva ca n-am dreptate.

19 thoughts on “Votul in alb sau cum se vor frauda foarte usor alegerile

 1. suntem romani si ne-am obisnuit sa gandim asa…nimic de obiectat aici

  doar ca mergand pe aceeasi gandire am putea sa banuim ca acei oameni care numara voturile, detinand o stampila, pot favoriza un candidat anuland voturile contracandidatului(-ilor) prin plasarea unei a doua stampila pe buletinele respective de vot

  suspiciuni exista si vor exista intotdeauna, asa ca votul alb nu e cu nimic mai fraudabil decat orice alt vot…

 2. Nu prea are cum sa se intample ce zici tu, la alegerile din vara eu am fost observator la o sectie de votare. Inainte sa se deschida urnele, toate stampilele se pun intr-un plic si se sigileaza. In plus, membrii comisiei sunt de la aproape toate partidele, sunt ca hienele, toti stau cu ochii unu pe celalalt.

 3. Exact tipul asta de argument l’am adus si eu intr’o discutie, saptamana trecuta, cu Cristi Parvulescu (SNSPA, Pro Democratia). Insa Cristi are si el dreptatea lui: e destul de greu sa fie cineva care sa puna stampile pe buletinele acelea albe de vot, in conditiile in care la numaratoare, noaptea dupa ce se inchid urnele, nimeni nu are acces la stampile, pentru ca acestea se sigilieaza, iar numaratoarea se face in fata tuturor.

  In fond si la urma urmei, cum argumenteaza Cristi, daca cineva chiar vrea sa fraudeze cu ajutorul stampilei, o poate face si fara sa aiba buletine albe la dispozitie. Daca are stampila pe mana si daca admitem ca ar fi intr’o situatie in care sa stampileze tot intr’o veselie, fara sa’l vada nimeni dintre adversari sa’l dea in gat, atunci pur si simplu poate sa anuleze voturile adversarilor politici trandind inca o stampila in alta casuta si anuland astfel voturile dujmanilor.

  Deci nu e chiar asa. Insa asta nu inseamna ca ideea e totusi una destul de naiva. Daca tot te duci pana acolo, la vot, si prapadesti timp si efort si sudoare si tocesti talpile la pantofi, atunci macar fa dracului ceva util si voteaza cu unii…

  🙁

  LATER EDIT: Uite ca si altii au spus intre timp exact acelasi lucru. Nu le vazusem comentariile…

 4. @Turambar cat de greu o fi sa ai o stampila pe care scrie votat si e rotunda?

  :))

  plus ca daca e mituita toata sectia de votare toata lumea e de acord 🙂 ce pana mea 🙂

  Si totusi … la cati bani se baga in campania asta de ce nu s-ar baga si in alegeri?

 5. @seba18 – subscriu. Eu promovez votul alb. Daca faci casute si nu stiu ce dracii e deja vot anulat, nu vot alb.
  @andrey91 – esti si tu un pui de comunist?

 6. Sistemul de numarare a voturilor in sectie este atat de simplu incat e aproape imposibil sa fie fraudate alegerile acolo. Hai, se poate fura pe ici pe colo, dar nu cred ca poti trisa alegerile per intreg la sectie. Nu stiu care e situatia la centralizari, darsi acolo ma indoiesc ca se poate ciordi ca-n codru. Altele sunt metodele de influentare a rezultatelor.
  Si spun asta in cunostinta de cauza, am fost si eu in comisie.

 7. Pentru prima data se introduce in sistemul de numaratoare al voturilor denumirea de VOT ALB.

  Pana acum, orice buletin de vot ce nu prezenta nici o urma a stampilei VOTAT, era “egal in drepturi” cu buletinul de vot care prezinta 2 urme ale stampilei pe 2 canditati (sub denumirea de VOT NUL)

  Practic este aceeasi Marie dar cu alta palarie. Adica te-ai deplasat cam degeaba intr-o zi de duminica sa iti exerciti dreptul la vot.

  Legat de “fraudarea alegerilor folosind aceste buletine fara stampila VOTAT, te asigur ca e cam greu. La ora 21 PUNCT 00, se depun stampilele cu mentiunea VOTAT intr-un plic si se SIGILEAZA plicul in fata tuturor membrilor comisie. Acest plic nu se mai deschide decat atunci cand depui rezultatele la BEC. Dupa sigilarea plicului, se pot desface urnele de vot si numai atunci poti gasi aceste voturi ALBE.

  Din comisia care numara voturile in fiecare sectie, fac parte un presedinte, un vicepresedinte, si alte 7 persoane, fiecare facand parte din ALT partid. Cam greu ca unul de la PSD sa il convinga pe unul de la PDL pt a face astfel de manevre. Nu crezi?

  E usor sa vorbesti fara sa stii exact.
  Sunt alte metode mult mai simple pt influentarea votului (suveica – poate iti spune ceva). Atentie… INFLUENTAREA, nu FRAUDAREA…

  Bafta

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: