home to blog Vine criza. Vine criza mare

Vine criza. Vine criza mare

Nu pot decât să mâ gândesc că am ales cel mai nepotrivit moment să luăm pauză. De fapt pauza asta este dată nu de molima coronaviruslui ci din oboseala oamenilor, din lipsa lor de motivație, din lipsa acelui Keep calm and carry on.

Și pentru că lumea refuză să mai muncească, de fapt sunt aceste decizii politice prin care oamenii nu mai vin la muncă și trebuie să stea acasă, urmează criza.

Undeva se întrerupe lanțul economic. Și nu-mi dau seama dacă este în circuitul comercial de retail, adică în magazine sau în cel de producție. Acum avem stocuri, dar s-ar putea să nu mai avem. Iar până la noi producții va fi mai mult.
Nu e rău să muncești de acasă, dar cine să poată munci de acasă. Băncile lucrează de acasă? Vânzătoarea de la magazin, poate să muncească de acasă. Firma care produce hârtie igienică poate munci de acasă?

Cine pot munci de acasă? Oamenii fără de care economia va merge și singură mai departe. Oamenii din publicitate, programatorii, oamenii aceștia care nu produc lucruri fizice. Dar în urma acestor măsuri restrictive va mai fi nevoie și de acești oameni? Pentru că nu va mai fi nevoie de publicitate, atât timp cât nu se pot face adunări și atât timp cât nu sunt magazine deschise sau sunt magazine cu restricții.

În acest timp va dispărea o verigă din economie. Nu neapărat esențială, dar care aisugra acolo funcționarea economiei. Iar la ce economie solidă avem noi, când apare un dezechilibru din ăsta, totul o ia la vale.

Încerc să-mi amintesc criza din 2008, că nu a fost departe și am prins-o din plin. Oamenii au renunțat direct la publicitate și nu mai aveau ce vinde, nu mai știau cum să promoveze asta. Iar apoi apar creditele neperfomante. Pentru că toată lumea are rate la bănci, iar acestea vor fi primele care nu se vor mai plăti.

Și până la urmă vorbim de o lună, cel puțin această lună martie, unde va lipsi producția. Mai avem pâine în magazine acum, dar peste o săptămână va mai funcționa fabrica de pâine, dacă se va îmbolnăvi cineva de acolo?

Și dacă nu avem producție, ce vindem, cui, cum promovăm asta.

Unde să se implice guvernul? În limitarea panicii. Văd reacții care spun că nu știm câte cazuri mai avem, pentru că se ascund. Pe de altă parte, vedem cum nu că se ascunde prim-ministrul, ci că nu sunt în stare să vină și să spună că totul este sub control și că reușesc să țină situația sub control. Sau nu. Dar măcar să o facă asumat.

Sunt perfect de acord cu reacția britanicilor, chiar dacă mă doare capul de mor și am toate simptomele virusului, dar ăsta nu e motiv ca să nu muncesc. Putem sta acasă, dar să ne asigurăm că merg în continuare rotițele.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Vine criza. Vine criza mare

  1. “…Oamenii fără de care economia va merge și singură mai departe … programatorii, oamenii aceștia care nu produc lucruri fizice…”
    Sunt curios cum vor mai functiona bancile daca programatorii din spatele mentenantei nu ar mai fi…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: