home to blog Vi se pare normal?

Vi se pare normal?

Victor Ponta a fost huiduit ieri la Cluj-Napoca cand a vrut sa inaugureze ceva.  Nu a fost important ce a vrut sa inaugureze, important a fost ca a fost huiduit. Iar din tot protestul ala ramane notabil doar asa ceva:

Nenea ala zice un lucru perfect adevarat: “Vi se pare normal sa vindem terenurile agricole strainilor? Ca dupa aceea sa mergem sa cersim la portile lor?”  Perfect adevarat, total adevarat, absolut adevarat. Insa complet gresit.

De ce vindem terenurile agricole strainilor? Pentru ca nu suntem in stare sa le lucram. Pentru ca nu vrem sa le lucram. Pentru ca ne-am obisnuit sa stam cu balariile pe camp, iar noi sa primim subventie de la stat si sa o bem la carciuma. Sau mai rau. Pentru ca ne-am obisnuit sa incercam sa lucram terenurile, iar apoi sa ne plangem ca nu putem vinde marfa. Sau pentru ca nu putem lucra terenurile ca n-avem bani. Pai cum sa n-avem bani? Vrem sa le lucram intai?

Am spus-o de atatea ori. Agricultura se poate face in Romania. Agricultura e de succes in Romania. Se poate. Dar nu se vrea. Si atunci cine vinde terenul? Ala care vrea sa-l munceasca? Sau ala care nu vrea sa se asocieze si ala care nu vrea sa faca un proiect si sa obtina fonduri europene pentru terenul sau? Sau pentru asociatia sa?
Ma certific zilele acestea in project management pe proiecte europene. Invat cum e sa iti tragi bani de la Europa. Si descopar ca sunt doua hibe. Statul care NU VREA sa ia banii de la Europa, dar nici romanii care nu fac nici un fel de proiect pentru banii aia. Si trecem peste chichitele legislative, e atat de simplu sa faci un proiect, sa iei finantarea si sa ii dai drumul … important e sa vrei. Vrea cineva?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

4 thoughts on “Vi se pare normal?

  1. Pe de o parte suntem noi, cu pamintul, de cealalta parte strainii, chipurile, care cumpara. Stau la panda raii de straini care asteapta slabiciunea noastra si hat! ne-au momit, ne-au ametit si uite asa raminem fara pamint. Este corect ce spune dl. Piticu, dar situatia este cam gri. Nu este corect sa spui ca doar unii sunt rai si ceilalti sunt buni.

    Despre ce vrea sa faca guvernul cu pamantul am scris aici http://cazacioc.blogspot.ro/2013/11/ioana-basescu-sau-prilejul-reflectiei.html

    Important zic eu, este sa nu incurajam comsarea fara rost. Fermierii sa isi tina pamantul, dar se se asocieze, sa nu sa vanda.

    Cooperativa este cuvantul cheie….credeti-ma…

  2. Hai fratilor, sa fim seriosi. Exista internet, te poti informa din o mie de surse, in zilele noastre. Daca vrei sa faci ceva fa ceva serios, gandeste mai…larg. Pai vrei sa iti vina clientul care sa iti cumpere marfa de la poarta, sa iti bata la usa? De exemplu, am aflat recent ca exista o asociatie a fermierilor de vite si au contracte pentru exportarea in UE a vitelor. Te bagi intr-o asociatie din asta, accepti niste conditii, dar barem stii ca iti vinzi marfa. Solutii exista daca stii sa cauti sau unde si cum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.