home to blog Vara lui 2020 s-a anulat

Vara lui 2020 s-a anulat

Am urmărit declarațiile președintelui de unde am înțeles că de pe 15 mai se ridică restricțiile. E bine că se ridică, e bine că vom putea fi liberi să mergem unde vrem, când vrem și să fim în siguranță astfel.

Pe de altă parte, una din măsuri implică purtarea măștilor în transportul public și în spațiile publice închise. Iar aici va fi nevoie de redefinirea spațiilor publice închise. Pentru că mall-ul și marketul sunt spații închise, dar nu sunt spații publice. Sunt spații private cu acces public. Așa încât aici trebuie redefinită legislația până la ridicarea restricțiilor.

În schimb obligația purtării măștilor îi va face invidioși pe cei care până mai devreme criticau că sunt state în Europa care au interzis burka la femei. Drept urmare acum va trebui să-l purtăm toți.
Dar putem să luăm exemplul de la sud coreeni, unde purtatul acestor măști este o modă. Drept urmare avem cam o lună să cumpărăm de la sud coreeni măști din astea cu modele și diferite culori sau să ne confecționăm astfel de măști cum dorim noi.

Vor mai rămâne interzise adunările publice, de unde și protestele, meciurile de fotbal, conceretele de orice fel și ieșirile probabil în parcuri în gașcă. În mod normal, în România, o adunare este considerată alăturarea de mai mult de 5 persoane. Cred că rămâne la latitudinea agenților de forță să interpreteze numărul de persoane adunate într-un anumit loc.

Sunt curios cum vor activa restaurantele. Dacă se definesc ca spații publice și nu private, asta înseamnă că înauntru la masă vom fi obligați să avem măști, iar pe terasă nu.

Dar marea problemă a acestui an o vor avea industriile de turism și cele ale concertelor. Practic orice concerte din acest an vor fi anulate, chiar anunțurile oficiale nu au fost făcute încă. Modalitatea de desfășurare a acestora, în acest moment, este practic imposibilă, pentru că implică adunarea mai multor persoane într-un spațiu extrem de mic. Și mă gândesc numai la cele 200.000 de persoane care încap pe un stadion la concert.
Iar aceste persoane, fac turism atunci când se duc în altă localitate la concert. Mănâncă la restaurante, folosesc hotelurile, folosesc transportul public. Regulile de distanțare socială nu vor mai permite să facem acest lucru. Și noi nu suntem Israel, să protestăm la 2 metri unul de celălalt. Plus că la noi e în sânge să ne îmbulzim și să stăm înghesuiți la coadă.

Protest in Israel

Nici vacanțele nu vor mai fi permise, decât dacă sunt făcute individual și nu în mod organizat. Există cazuri de indivizi care au reușit să îmbolnăvească un autocar de 40 de persoane, care au îmbolnăvit după sute de alte persoane, după ce au fost la pelerinaj la mânăstirea aia din Kiev – focar de infecție.

Vara care urmează va fi anostă, călătorii pauză, decât cu cortul. Meciuri de fotbal doar la televizor. Concert nu. Mă aștept ca nici la mare să nu fie prea multă libertate. Pentru că după ce că se înghesuie lumea pe plajă, se vor înghesui apoi și la împinge tava sau la aglomerația de pe pietonala din Mamaia de seara. Deci asta nu se va mai putea produce.

Nici alcool nu vom mai putea consuma, pentru că nu avem unde să bem și nici nu vor mai fi aceste evenimente la care se consuma mult alcool. Plus că alcoolul aproprie oamenii, iar asta va fi interzis. Oare și dansul va fi interzis? Sau va fi permis doar dansul cu mască.

Partea bună e că acum este momentul să învățăm din această pauză, dar și să ne upgradăm rețeaua de internet de acasă. Dar despre asta vorbim imediat.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: