home to blog V-ati luat HDTV? Ce fraieri sunteti!

V-ati luat HDTV? Ce fraieri sunteti!

Anul trecut cand am aruncat un monitor CRT care nu mai functiona si am luat in locul lui un HDTV am crezut ca am facut afacerea vietii. Ma asteptam ca sa vina valuri de televiziuni digitale, o groaza de programe HD, programe in 16:9, eventual o bucurie imensa in a vedea cum toate televiziunile ofera programe in 1080i sau 720i, in functie de posibilitatile tehnice.

Ma gandeam ca daca nu fac asta, macar televiziunile vor trece la emisie digitala terestra sau cel putin emisie digitala pe cablul tv, iar operatorii de cablu vor furniza servicii integrate digitale. N-a fost sa fie asa si nici operatorii de cablu si nici televiziunile nu se grabesc sa treaca la era HD, la ultimele descoperiri ale tehnicii si sa fie in trend cu toata lumea.

Astfel incat, desi guvernul promisese Uniunii Europene ca pana in 2012 va trece toata Romania la transmisie terestra digitala, in locul transmisiei terestre analogice, o justificare deosebinta vine sa prelungeasca termenul de trecere la DVB-T pana in 2015, astfel:

[…]posibilitatea operatorilor economici de a se pregăti pentru noile tehnologii şi, în acelaşi timp, cetăţenii nu sunt obligaţi la cheltuieli suplimentare constând în achiziţionarea de noi echipamente tehnologice în această perioadă economică dificilă.

Cu alte cuvinte, vai Doamne, hai sa tinem la populatie acum, sa nu ii facem sa isi arunce televizoarele, ca oricum le-au aruncat in ultimii ani trecand la plasme in rate. Sau unii si-au facut rate la niste televizoare de tip LCD care nu stiu de DVB-T, care au nevoie de adaptoare si care sunt  doar HD ready, nu HD. Pentru astia  sa lungim perioada de achizitionare, in loc sa ii trimitem la munca ca sa isi ia televizoare noi si sa forteze astfel si firmele de cablu sa isi upgradeze echipamentele.

Bine, din cauza unui ministru ca Gabriel Sandu, strategia telecomunicatiilor in Romania e una praf si aproape inexistenta. De ce ne miram? Pentru ca nenea Sandu asta a fost pana acum economist la Elvila, fabria de mobila. Deci va inchipuiti cata tehnologie si ce pasiune pentru DVB-T, internet, comunicatii si cine stie ce alte chestii poate sa aiba. Alte detalii si in ZF.

Pana una alta n-avem decat sa ne folosim HDTV-urile la vazut seriale din strainatate, la vazut clipurile pe Youtube si cam atat. Ce? Avem televizuni digitale in Romania? Da, dar majoritatea sunt digitale in 576i, in timp ce TVR HD da numai reluari, UTV HD nu emite decat pe cablu, iar PROTV HD nu are decat stirile in format HD. Nu stiu cum se prinde Sport.ro HD.

Si daca televiziunile din .ro nu pot sa treaca la HD, pentru ca e prea scump, mai sunt si fraieri pacaliti de ministerul comunicatiilor, fraieri care au investit in aparaturi si incearca sa dezvolte prima televiziune locala in HD  – cred – Prahova HD.

Ah, voi stiti ca stirile TVR sunt produse in format HD, insa se difuzeaza pe post in format SD (standard definition) la 576i, desi calitatea finala a stirilor e de 1080? Aici sunt banii aruncati pe fereastra in cel mai bun mod.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

18 thoughts on “V-ati luat HDTV? Ce fraieri sunteti!

  1. Băi Cristi, nici tu nu ai înţeles. Tu ai nevoie de televizor ca să te lauzi cu el pe blog sau ca să vezi ceva la el? Iar exemplul tău cu preţurile de acum 8 ani vine şi întăreşte ceea ce zic eu: aşa cum preţurile de atunci nu justificau investiţia într-un obiect care nu se încadra la capitolul “necesităţi” nici preţurile de azi nu justifică o investiţi într-un terminal care nici măcar nu are surse care să emită pentru el.

    @Piticu – nu te-am acuzat că ai făcut credit pentru ceva, doamne fereşte! Dar banii investiţi chiar dacă nu-i simţeai atunci acum îşi arată roadele. Nu poţi să dai vina pe statul român că ai făcut tu o investiţie greşită.

    Dar aş sublinia o premieră pe Piticu.ro: autorul se “deranjează” să răspundă la cîteva comentarii. Probabil pentru că nu mai e o “jmecherie” să ai telvizor ful haşde?

    Sper că ai prins ideea că e sîmbătă şi-mi arde de glume, chiar nu am nimic cu tine. Îmi face plăcere să-ţi citesc articolele, sînt chiar abonat al blogului tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.