home to blog Un simplu multumesc

Un simplu multumesc

Am zis ca la ninsoarea asta nu voi deszapezi masina personala tocmai ca sa nu dau satisfactie altora care imi gasesc locul de parcare curat si sa vina sa isi uite masinile acolo. In schimb, in seara asta cand am ajuns acasa un BMW se chinuia sa intre in parcare. Peste 10 minute m-am uitat pe geam si era tot acolo. Tot doream eu o sticla de suc, am zis sa cobor. Am coborat, am pus mana la impins masina si l-am urnit intr-un loc de parcare. Nu singur, mai erau si alti vecini care asta faceau, dadeau la lopata in parcare. Ca sa nu fiu mai prejos mi-am scos si eu lopata mea si am inceput sa fac acelasi lucru.

In schimb tipul cu BMW-ul, dupa ce a stat 20 de minute sa se chinuie sa intre in parcare, dupa ce l-am ajutat vreo 4 oameni a ridicat doar mana si n-a schitat nimic. N-am auzit un va multumesc, hai sa bem o bere sau un dute ma dracu ca ma descurcam si singur, nimic. Ma oftic ca n-am avut cui sa ii zic cu placere sau placerea a fost de partea mea.

Ce naiba? E chiar asa de greu sa zici multumesc?

Si imi aduc aminte de Moscova, cand, pe undeva prin piata Rosie le-am dat unor copii o minge care sarise. Pai aia mi-au multumit de doua ori si nu un singur copil – cel caruia i-am dat mingea inapoi – ci toti, pe rand.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

12 thoughts on “Un simplu multumesc

 1. Piticule, esti obosit! Nu pot să cred c-ai scris aşa ceva! Dacă ăsta e motivul pentru care faci tu gesturi caritabile… De-asta ne numim noi români: unii aşteaptă mulţumiri, alţii aşteaptă ajutor! În principiu cam toţi stăm cu mîna-ntinsă!

   1. Data viitoare să nu mai ajuţi nici un cocalar cu be em veu, că dacă nu-ţi mulţumeşte? Sincer nu vreau să polemizez cu tine pe tema asta dar tu erai acolo să-l ajuţi şi atît. Nu trebuie să te răsplătească nimeni pentru un act nobil. De-acum, dacă o mai faci, să o faci necondiţionat.

  1. @Meneopol – hai sa-ti zic cum sta treaba in SUA, sunt chelner si cu fiecare client am cel putin 5-10 schimburi de genul: “thank you – you’re welcome!”, majoritatea iti multumesc cand ii asezi, cand le dai meniu, cand le duc bauturile, dupa ce comanda le iau meniurile si le multumesc eu, le aduc mancarea iar imi multumesc ei, dupa 5 min ii intreb daca totul e ok si iar primesc un “yes, thank you”, le iau farfuriile si ne multumim recipoc, ii intreb daca mai vor altceva/desert iar primesc un “yes / no thank you”, le duc nota de plata si le multumesc, platesc baietii si iar ne multumim reciproc urandu-ne traditionalul “Have a nice day!”, iar cand se ridica sa plece de la masa iar ne multumim reciproc. CEL PUTIN 10 “Thank you”-uri, si asta doar pentru ca am facut ceea ce trebuie sa fac. Am lucrat si in Miami la un restaurant de romani, am renuntat dupa 3 zile … ghici de ce? Romanii fluerau dupa mine: “hey, mai adu o bere, pune-o aici, ia si asta” …

   Prin “multumesc” dai dovada de bun simt, si primesti respect alta data. Crezi ca piticu daca-l vede pe alta cu BMW-ul in parcare il mai ajuta? Merita sa mergi la el sa stai la un metru de masina cu mainile in san si sa-l intrebi: “Ce face, nu iese, ambaleaza mai tare ….baaaaa, nasol cu zapada asta … dar fara sa schitezi cel mai mic gest de ajutor”!

   1. Poate nu ai fost atent la ceea ce reclamam. Nu ar trebui să mă repet dar o fac ca să înţelegi despre ce este vorba, nu care cumva să-ţi pierzi obiceiul de a mulţumi atunci cînd trebuie.
    Fără doar şi poate, faptul că ne arătăm mulţumirea într-un fel sau altul atunci cînd sîntem ajutaţi, serviţi, îmbrăcaţi, dezbrăcaţi etc. este un semn de bună creştere şi aşa este bine şi natural să reacţionăm. Dar este urît din partea noastră cînd facem un gest tocmai pentru a ni se mulţumi. Şi da, singura armă a lui Piticu este ca atunci cînd îl vede pe cocalar înzăpezit să nu-l mai ajute, nu aşa ostentativ cum explici tu, că atunci e răzbunare şi răzbunarea nu-i o armă înţeleaptă. Cocalarii şi piţipoancele nu vor învăţa decît din greşeli şi din puterea exemplului nostru, aşa sînt ei, mai grei de cap. Iar ceea ce explicam eu este că gestul frumos făcut de Piticu a dispărut odată cu expunere lui publică şi odată făcut public are o valoare egală cu valoare gestului făcut de cocalar.
    Şi încă ceva: am o terasă pe strada unde locuiesc. Cînd am intrat aici prima oară mi s-a zis “Vă mulţumim că aţi ales terasa noastră, vă mai aşteptăm pe la noi!” În timp am devenit de-al casei dar niciodată nu a scăzut nivelul discuţiei. Tu ai învăţat replici gen “thank you – you’re welcome!” abia după ce ai trecut oceanul!

 2. soferii de bmw sunt niste pusti corditi, basinosi sau tarni 🙂 asa ca nu trebuie sa te superi pe ei … asa sunt ei .. prosti, fuduli si fara maniere ca doar au bmw =))

 3. maestre, tu nu ai auzit de prioritate de bimer? ce draq dupa ce ai avut onoarea sa impingi un exemplu de tehnologie ariana mai vrei si multumiri? auzi tupeu 🙂

  @ Adrians – ii stiu tu pe toti? astia de care spui, sunt asa indiferent de marca pe care o conduc, ei nu au BMW ci doar o masina mai scumpa. oricum, jegul arata la fel si in logan si in bmw.

 4. @ Meneopol

  daca un om povesteste despre un caz cand cineva nu a multumit atunci cand a primit ajutor, nu inseamna ca astepta multumiri.
  E o chestie de nuanta.

  Daca iti dau sa mananci si dupa aia tu nu spui multumesc, nu inseamna ca am stricat barabulele pe tine ca sa imi zici un multumesc.
  Iar daca persoana care povesteste este blogger sau orice alta persoana care comunica public, inseamna ca vrea sa atraga atentia asupra unei chestiuni sociale.

  Iar amestecurile acestea dintre comunicarea sociala care tine de bun-simt, conveniente si cei 7 ani de acasa si resorturile pur spirituale de genul iubirea neconditionata si faptuirea dezinteresata (vezi problematica neatasarii de fructul faptei, arhicunoscuta in budism si hinduism) las-o pentru alte discutii, nu asta era subiectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.