Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vroiam chestia asta sa o am scrisa de acum cateva zile, aglomeratia nu mi-a permis.

Si ca sa fiu succint sa incerc o scurta analiza a ce s-a intamplat in ultimul an de cand suntem in UE.
In Bucuresti s-au schimbat borduri, s-au facut ca asflateaza cateva strazi si au aparut 3 tramvaie noi. De fapt eu cred ca sunt alea de pe linia lui 35 revopsite. S-au mai cumparat inca 500 de autobuze mercedes, de data asta cu aer conditionat, asta ca sa le facem vanzare nemtilor si sa platim taxa de prima inmatriculare bine, bine.
S-au cumpart in Bucuresti inca 30 de metrouri pentru modernizarea transportului, dar nu s-a investit in infrastructura, astfel multe din statiile de metrou arata identic ca acum 25 de ani cand s-au deschis prima data.

Politia vine imediat daca suni la 112, sau daca le arati legitimatia de presa. In rest se poate ajunge la mica intelegere.
Presa a capatat putina putere, a inceput sa vorbeasca de capul ei si sa puna intrebari incomode oriunde si oricum. Campaniile de presa in schimb nu au dat roade pentru ca nu au avut parte de sustinere. Deh, rechinii mari trag aţele intre ei.
Romania s-a dezvoltat pe hartie; fata de anul trecut lumea e mai datoare, la Romana si Unirii se vand sosete la 1 leu perechea, pentru ca in Carrefour sunt de la 4 lei in sus. In schimb romanii si-au cumparat masini si au dat cu ele in pereti, pentru ca nu avem autostrazi. Am construit totusi doua pasaje pe DN1, uitandu-ne cu jind la IKEA si celelalte centre comerciale ce se inaltau pe langa drum.

Avem un ritm de constructii nebun, se construiesc blocuri rapid si in prostie, in schimb preturile apartamentelor vechi cresc iar chiriile s-au dublat cel putin.

A crescut bursa si au crescut investitiile in tara noastra, de asemenea pe hartie, sau in directii foarte bine stabilite si limitate. Astfel, sistemul medical continua sa fie la pamant, exceptie facand clinicile particulare. Universitatile continua sa lucreze cu echipamente second hand, iar investitiile in IT se intampla numai la companiile multinationale ce trebuie sa tina pasul si legatura in permanenta cu exteriorul.

Turismul romanesc e in colaps, avem preturi infernal de mari, nu avem servicii, de aceea preferam sa platim aici si sa ne petrecem concediul incuiati in hoteluri la Bulgari. Si ca vorbeam de turism nici zborurile de pe aeroporturi nu sunt sigure, daca da un pic de ceata nu se vede nimic si se aterizeaza la nimereala, iar avioanele ce zboara pe la noi sunt aproape de casare. (ca de obicei).

Sibiul a fost singurul oras care a avut de castigat in 2007 de la Uniunea Europeana. Nu atat prin evenimente cat prin publicitatea pe care a fost in stare sa si-o administreze singur, prin aerul europeean si civilizat ce l-a impus si prin felul in care a aratat ca se poate face ceva frumos si intr-o tara fosta comunista, dar cu aspiratii regale. Astfel nu e de mirare ca oricine a fost in Sibiu si a fost si afara a recunoscut ca deja nu se afla in Romania.

In alta ordine de idei, la sud de noi, Bulgaria s-a dezvoltat la fel pe hartie, ramanand in functiune cu toate mecanismele vechi si comuniste. Singurul lucru ce-l mentionez e faptul ca acolo filtrele de circulatie sunt facute de catre politisti ajutati de catre militari cu Kalasnikovuri. (daca colegii de la blogaria, mi-ar trimite si mie restul de poze luate de pe camera mea as fi avut cum sa va ilustrez ).

17 Responses

 1. Turambar

  Mda. Cam pe-acolo. Poate olecutza mai putzin pesimist. Lucrurile, totushi, se mishca – uneori surprinzator de repede.

  Un singur comentariu de corectura semi-docta si semi-pedanta: cu bursa nu a fost chiar asha. Fata de anii trecutzi, cand a avut nishte creshteri de Fat Frumos, intr-un an cat altzii in shapte, anul asta a facut nishte curbe frumoase de tip pishatu boului care a bagat in vrie ceva lume shi la Recycle Binu virtual ceva bani.

  Reply
 2. hmm

  A vrea si a voi sunt doua cuvinte separate. Sub nicio forma nu se pot uni ca sa iasa verbul “a vroi” 🙂

  Reply
 3. Justin

  Mare dreptate ai Piticu, de un an de zile suntem in UE si nu s-a schimbat mai nimic. Sa vedem cum va fi dupa doi ani.

  Reply
 4. Romania » Blog Archive » La Mulţi Ani la toată lumea

  […] Un an de UE Un an de UE Vroiam chestia asta sa o am scrisa de acum cateva zile, aglomeratia nu mi-a permis. Si ca sa fiu succint sa incerc o scurta analiza a ce s-a intamplat in ultimul an de cand suntem in UE. In Bucuresti s-au schimbat borduri, s-au facut ca asflateaza cateva strazi si au aparut 3 tramvaie noi. De fapt eu cred ca sunt alea de pe linia lui 35 revopsite. S-au mai cumparat inca 500 de autobuze mercedes, de data asta cu aer conditionat, asta ca sa le facem vanzare nemtilor si sa platim ta […]

  Reply
 5. limpede

  Turismul romanesc e in colaps, avem preturi infernal de mari, nu avem servicii, de aceea preferam sa platim aici si sa ne petrecem concediul incuiati in hoteluri la Bulgari.

  Si totusi Piticu, incasarile din turism depasesc de fiecare data vaicareala operatorilor de la inceputul sezoanelor. Litoralul e ocupat 100% muntele la fel.
  Ciudate reactii la asa preturi si servicii.

  PS hmm a vroi e la fel de corect ca si a voi.

  Reply
 6. JimmY

  Piticule ai dreptate! Anyway, nici eu nu inteleg de ce se scumpesc apartamentele, cand se construieste incontinuu? Macar sa ramana preturi acceptabile, nu sa se mareasca de 2 ori in 3 ani!

  Reply
 7. ciprianv

  “A crescut bursa si au crescut investitiile in tara noastra, de asemenea pe hartie, sau in directii foarte bine stabilite si limitate.”

  Bursa a crescut chiar binisor, si nu doar pe hartie. Ce intelegi tu prin “in directii foarte bine stabilite si limitate”?

  Reply
 8. Programare Sociala

  Pt. JimmY si Piticu: Apartamentele care se construiesc se vand la preturi de cel putin 2000€/mp. Apartamentele vechi se vand la preturi de 1000€/mp. Cresterea preturilor apartamentelor vechi influenteaza cresterea preturilor apartamentelor noi, si invers.

  Acum e logic ca daca apartamentele care se construiesc noi au preturi mari, sa nu va cumparati prea usor nici apartamente vechi. 😀

  P.S. Cred ca toata lumea a fost in bulgaria. Mai mult decat politisti ajutati de fanioane eu nu am vazut.

  Reply
 9. greenfield

  Am citit ieri postul lui visurat, azi l-am citit pe al lui blogatu si pe al tau. Felicitari, ai sintetizat foarte frumos realitatea de la noi, cu mult profesionalism. Eu mai adaug un lucru: in Romania de azi s-au creat cele doua extreme, oameni foarte bogati-vezi Targul de lux de la Romexpo, iar la extrema cealalta, oameni foarte saraci, care se calca in picioare in farmacii, la bilete de tratament, la bilete la Vanghelion, etc. Daca urmam sistemul social suedez, cum s-a vrut la inceput, nu se ajungea aici. Acolo, oamenii conteaza, chiar daca nu mai e chiar asa de bine cum a fost pana in 1988.
  Mi-a venit in minte o intrebare: ce parere ai despre faptul ca Romania, prin orasul Ramnicu-Valcea este pe locul I, la infractiuni pe E-bay? Asa am auzit la Radio.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.