Un an de UE

Vroiam chestia asta sa o am scrisa de acum cateva zile, aglomeratia nu mi-a permis.

Si ca sa fiu succint sa incerc o scurta analiza a ce s-a intamplat in ultimul an de cand suntem in UE.
In Bucuresti s-au schimbat borduri, s-au facut ca asflateaza cateva strazi si au aparut 3 tramvaie noi. De fapt eu cred ca sunt alea de pe linia lui 35 revopsite. S-au mai cumparat inca 500 de autobuze mercedes, de data asta cu aer conditionat, asta ca sa le facem vanzare nemtilor si sa platim taxa de prima inmatriculare bine, bine.
S-au cumpart in Bucuresti inca 30 de metrouri pentru modernizarea transportului, dar nu s-a investit in infrastructura, astfel multe din statiile de metrou arata identic ca acum 25 de ani cand s-au deschis prima data.

Politia vine imediat daca suni la 112, sau daca le arati legitimatia de presa. In rest se poate ajunge la mica intelegere.
Presa a capatat putina putere, a inceput sa vorbeasca de capul ei si sa puna intrebari incomode oriunde si oricum. Campaniile de presa in schimb nu au dat roade pentru ca nu au avut parte de sustinere. Deh, rechinii mari trag aţele intre ei.
Romania s-a dezvoltat pe hartie; fata de anul trecut lumea e mai datoare, la Romana si Unirii se vand sosete la 1 leu perechea, pentru ca in Carrefour sunt de la 4 lei in sus. In schimb romanii si-au cumparat masini si au dat cu ele in pereti, pentru ca nu avem autostrazi. Am construit totusi doua pasaje pe DN1, uitandu-ne cu jind la IKEA si celelalte centre comerciale ce se inaltau pe langa drum.

Avem un ritm de constructii nebun, se construiesc blocuri rapid si in prostie, in schimb preturile apartamentelor vechi cresc iar chiriile s-au dublat cel putin.

A crescut bursa si au crescut investitiile in tara noastra, de asemenea pe hartie, sau in directii foarte bine stabilite si limitate. Astfel, sistemul medical continua sa fie la pamant, exceptie facand clinicile particulare. Universitatile continua sa lucreze cu echipamente second hand, iar investitiile in IT se intampla numai la companiile multinationale ce trebuie sa tina pasul si legatura in permanenta cu exteriorul.

Turismul romanesc e in colaps, avem preturi infernal de mari, nu avem servicii, de aceea preferam sa platim aici si sa ne petrecem concediul incuiati in hoteluri la Bulgari. Si ca vorbeam de turism nici zborurile de pe aeroporturi nu sunt sigure, daca da un pic de ceata nu se vede nimic si se aterizeaza la nimereala, iar avioanele ce zboara pe la noi sunt aproape de casare. (ca de obicei).

Sibiul a fost singurul oras care a avut de castigat in 2007 de la Uniunea Europeana. Nu atat prin evenimente cat prin publicitatea pe care a fost in stare sa si-o administreze singur, prin aerul europeean si civilizat ce l-a impus si prin felul in care a aratat ca se poate face ceva frumos si intr-o tara fosta comunista, dar cu aspiratii regale. Astfel nu e de mirare ca oricine a fost in Sibiu si a fost si afara a recunoscut ca deja nu se afla in Romania.

In alta ordine de idei, la sud de noi, Bulgaria s-a dezvoltat la fel pe hartie, ramanand in functiune cu toate mecanismele vechi si comuniste. Singurul lucru ce-l mentionez e faptul ca acolo filtrele de circulatie sunt facute de catre politisti ajutati de catre militari cu Kalasnikovuri. (daca colegii de la blogaria, mi-ar trimite si mie restul de poze luate de pe camera mea as fi avut cum sa va ilustrez ).

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply