Tu ai platit taxa de cult?

Stiati ca in Romania exista o taxa de cult? Textul acestei legi, pe care noi o platim (nu ma prind cum o platim, sper sa nu o plateasca angajatorul pentru noi ca fac scandal) il veti vedea mai jos si va invit sa va cruciti citindu-l.

Partea distractiva in aceasta lege e ca daca nu platesti taxa de cult, nu beneficiezi de servicii funerare. Inca incerc sa-mi dau seama de logica, dar fie. Taxa de cult reprezinta faptul ca tu esti religios, ca apartii unui cult religios, ca si anume crezi in Dumnezeu, fie el ortodox sau catolic. Si banii astia se dau bisericilor. Asta ca sa stiti de unde mai gandesc clericii nostri sa scoata niste bani.

Hurducas a scris despre asta un text lung si plictistitor, acum vreun an de zile. Cert e ca pentru a renunta la aceasta taxa, trebuie sa faci o cerere scrisa, nu ma prind exact unde trebuie depusa, prin care sa spui ca esti ateu sau ca nu crezi in nimic. In rest, 1.5% din salariul tau se duce naibili catre biserica. Nu de alta, dar sa manance si gura lor ceva.
(apropo, ati vazut filmul de aseara de la televizor cu calugarita gravida?)

Si va las sa parcurgeti ce mai fac alesii vostri uninominal, alaturi de binecuvantarea Celui de Sus.

Textul e procesat dintr-un pdf si se pare ca adobe reader are OCR-ul in continuare suficient de varza.

Lege privind instituirea taxei de cult
Art. 1
1. 1. Incepand din anul 2001, pe teritoriul Romaniei se instituie 0 taxa de cult obligatorie pentru toti cetatenii acestei tari, indiferent carui cult apaqin ace§tia. Sunt exceptati de la plata taxei de cult acei cetateni care se declara, in scris, ca sunt atei sau ca apaqin unor culte sau secte ce nu sunt recunoscute legal in Romania. De asemenea, sunt exceptate de la plata taxei de cult persoanele rara discemamant, alienatii mintali, minorii, precum §i persoanele intemate in aziluri §i spitale pentru boli incurabile
1.2. Taxa de cult reprezinta 1,5% din veniturile salariale, pensii, alocatii, aIte surse legale de ca§tig realizate de fiecare persoana, dar nu mai putin de 150.000 lei/an. Aceasta suma minima se va indexa anual cu rata inflatiei.
A!!:.l Taxa de cult se poate achita integral, 0 data pe an, sau in tran§e trimestriale. Pentru mtarzieri la plata se percep penalitatile prevazute de lege. Art. 3 Taxa de cult se achita la casieriile Circumscrip!iilor financiare de pe raza localitatii de domiciliu a fiecarui platitor al taxei de cult. Art. 4
4.1. Circumscriptii1e financiare vor cere ca in documentele de plata sa se specifice cultul direia li apartine persoana care achiHi taxa de cult.
4.2. Circumscrip!ia financiara va refine, pentru acoperirea cheltuielilor proprii, maxim 2,5% din valoarea sumei incasate.

4.3. Circumscriptia financiara va vira diferenta de 97,5% in contul, deschis la Trezoreria Statului, al fiecarui cult.
Art. 5
Sumele colectate §i depuse in conturi distincte la Trezoreria Statului vor putea fi folosite numai de catre institutiile de cult recunoscute oficial. Nu vor mai fi percepute comisioane de catre Trezorerie pentru operatiunile de transferare a sumelor sau pentru ridicarea lor in numerar.
Art. 6 Persoanele care achita taxa de cult beneficiaza, pe tot parcursul anului respectiv, de mtrega asisten!a religioasa din partea clerului cultului caruia apaqin. Art. 7
7. 1. Achitarea taxei de cult il scute§te pe credincios de plata oricarei alte obligatii materiale la ceremonialul religios pentru nunti, botezuri, inmormantari sau in orice alt prilej dind beneficiaza de asistenta religioasa.
7.2. Clerul $i ceilalti deserventi ai cultelor religioase care pot desIa.$ura activitati de cult sunt obligati sa acorde asistenta religioasa tuturor persoanelor care $i-au achitat taxa de cult, la data, in locurile §i in circumstantele precizate de acestea din urma.
7.3. Dadi reprezentantul cultului caruia I se solicita asistenta religioasa nu da curs, rara temei, solicitarii, platitorul taxei de cult poate sesiza institu!ia ierarhic superioara, care este obligata sa ia masurile disciplinare care se impun.
7.4. Dadi decizia luaHi in urma sesizarii nu satisface pe reclamant, acesta se poate adresa instantei de judecata, conform normelor In vigoare, solicitand daune morale.
7.5. Pentru a acorda asistenta religioasa solicitata, reprezentantul cultului poate percepe beneficiarului sa-i achite contravaloarea cheltuielilor de transport, cu conditia parcurgerii unei distante de minim 10 km de la sediu la locul unde se acorda asistenta religioasa.
Art. 8
8. 1. Din sumele colectate prin plata taxei de cult, cultele I§i vor acoperi cheltuielile de functionare (salarii, cheltuieli de regie etc.), precum §i cele necesare pentru repararea §i intretinerea laca§urilor de cult pe care Ie detin §i Ie administreaza.
8.2. Cultele religioase vor acoperi din aceea§i sursa inclusiv cheltuielile ocazionate de functionarea unitatilor §colare, de caritate sau de asistenta medicala, altele dedit cele care se afia in administrarea §i subordinea institutiilor statului.
&!:..2
9.1. Din momentul intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza orice alte obligatii de plata ale statului fata de cultele religioase.
9.2. Cultele religioase I§i vor stabili organigramele §i structura de personal pe plan local, regional sau national, astfel incat sa-l poata plati integral ~i exclusiv din sumele obpnute din colectarea taxei de cult.

9.3. Cultele religioase pot primi, In conditiile legii, donatii, sponsorizari etc., in
bani sau produse, bunurile sau sumele rezultate urmand a fi folosite in scopurile dorite. Art. 10 Cultele religioase legal constituite §i Inregistrate in Romania pot desIa§ura, in
conditiile legii, alte activitati specifice sau comerciale din care sa obtina profit pe care sa-l foloseasca in interes propriu.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply