home to blog Tot mai mulţi oameni descoperă avioanele low cost

Tot mai mulţi oameni descoperă avioanele low cost

Ştiţi cu toţii că avioanele sunt al doilea poluator mondial după traficul auto, iar poluarea produsă de avioane continuă să crească pentru că din ce în ce mai multă lume zboară. Se zboară de la concedii, la muncă. Mai nou avem şi companiile low cost, cum ar veni rata de Luton.

Acum câţiva ani am fost cu George Buhnici la nu ştiu ce eveniment la Londra, lansare de telefon mobil din câte ţin eu minte. Şi am avut noroc de o călătorie bună cu nu ştiu ce hotel, nu ştiu ce întâmplări, toate puse la cale de producătorul de telefon. Dar zborul de a doua zi era undeva la 10 dimineaţa, ceea ce însemna ca pierdeam a doua zi pe drum înapoi spre casă, adică cele 4 ore de zbor între UK şi acasă se petreceau fix în timpul orelor de program, când puteam avea şi altceva mai bun de făcut.
A apărut atunci ideea să ne întoarcem în aceeaşi seară, cu un alt avion. Astfel organizatorul scăpa de plata hotelului pentru noi, noi ajungeam mai devreme acasă şi aşa mai departe.

Am luat deci un taxi spre aeroport după terminarea evenimentului şi am ajuns la Luton, aeroportul clasic al celor de la WizzAir. La intrare o hologramă vorbea cu noi în limba română. Asta era acum câţiva ani.

La controlul de bagaje un conaţional era oprit de poliţie pentru că avea bagajele pline de aparate de ras şi de lame de ras şi de spumă de ras … ştiti voi, controlul cu amănuntul. Ne-am făcut că nu ştim limba română.

Nu mai ştiu cum am luat biletele înapoi, cert e că a fost primul meu zbor cu low cost, făcut aşa pe nepusă masă.

La intrarea în avion, controlul clasic de bagaje şi celălalt control, de mărime. Ocazie cu care am aflat că e important ca geanta mea de laptop să fie cât intră acolo, nu contează că are 12 kile. Apoi a urmat controlul de bilete, îmbarcarea în autobuz şi urcarea în avion.
Atunci am înţeles ce înseamnă de fapt low cost. Fiecare alerga spre avion ca să prindă loc pe scaune. Nu conta ce era scris pe bilet, se aplica regula primul venit, primul servit. Aşa încât trebuia să te lupţi la propriu pentru un loc pe scaune, în avion.
Am fost luat de val atunci, trântit pe scaune, la fel ca în autobuzul de Olt de pe vremuri. Atmosfera era aceeaşi. Şi e fain că putem duce la zeci de mii de metri în aer şi chiar în Londra, tradiţii pe care noi le avem aici de secole.
Am decolat pe la ora 12, am aterizat pe la 5. Mulţi dintre noi n-au reuşit să doarmă toată noaptea, dar ce contează când în spate se mancau carnaţi trandafireşti şi mirosea ca la naşa la pomană. Şi totul pentru preţul a vreo 2 pachete de ţigări.

De ce am scris asta? Pentru că a apărut cineva pe Facebook, care a descoperit acum călătoria cu WizzAir şi companiile low cost în general. Şi părea un om spălat aşa, care voia să zboare civilizat şi a cumpărat bilet cu loc în WizzAir şi a rămas pe dinafară, că nu l-a chemat nimeni la poartă şi pentru că s-a terminat coada la care el nu s-a îmbulzit.

M-am mai contrariat cu oameni pe Facebook care imi spun ei că WizzAir e una din cele mai reputate companii din Europa, cu avioane noi şi nu ştiu ce. Corect. Pot fi avioane noi, pot fi punctuali, dar atât timp cât procedurile de îmbarcare sunt acea baie de mulţime şi ingrămăeală fun, care mie mi-a plăcut; vor apărea tot soiul de vedete din astea care descoperă prima dată avionul şi încep să scrie că au rămas pe afară, în timp ce trebuiau de fapt să se îmbulzească să ocupe locul pe care l-au plătit.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

One thought on “Tot mai mulţi oameni descoperă avioanele low cost

  1. Prea multă atenție pentru cineva care nu spune toată povestea. A făcut checkinul? Pe ce ruta și de unde a luat biletul. Nu te striga nimeni și în 200 de zboruri nu am rămas pe scară daca am știut să urmăresc tot sistemul.

    Băiatul figurează că nu ar avea checkinul făcut, chiar dacă și-a luat loc când a cumpărat biletul. Dar avea boardingpassul cu tot ce trebuie?

    Chiar el spune că ceilalți au primit tot ce trebuie. El de ce nu a primit? Poate că nu era cu totul ok și l-au tratat că noshow?

    Și dacă e așa cum spune el, de ce nu face plângere la politie? As miza să facă și să fie verificate sistemele pentru că se vede tot…de când a cu parat biletul și dacă a fost la poarta de îmbarcare etc, daca a făcut toată documentația…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: