home to blog Toată Italia în carantină. Coronavirusul pune pauză în întreaga lume

Toată Italia în carantină. Coronavirusul pune pauză în întreaga lume

Stăteam de vorbă în seara asta cu sora mea care este în Milano, despre problemele clasice ale vremurilor: magazine închise, străzi pustii, reguli stupide impuse de autorități și așa mai departe. Între timp eu râdeam de faptul că italienii nu știu să se spele pe mâini și să se protejeze, iar între timp ea mi-a spus că o colegă de la ea de la muncă este bolnavă și că nu are cum să se trateze și atunci a lovit si breakingul.

Teoretic gripa asta de tip nou nu ar fi extrem de periculoasă, însă se transmite foarte ușor. De fapt sunt foarte mulți cei care nu manifestă simptome, adică nu răcesc ca oamenii normali, iar apoi se trezesc că au de fapt coronavirus. Mai mult există un studiu care ar spune că virusul se propagă la 4 metri și că ar rezista 30 de minute în aer. (aici mai sunt detalii tehnice, dar nu le mai găsesc eu acum)

Pe de altă parte, acest virus nu are tratament așa cum nu au tratament sumedeniile de derivații ale virusurilor gripale care apar în fiecare iarnă. Au fost în trecut și alte versiuni de virusuri gripale care au făcut victime și care au avut parte de tratement abia în următorul sezon epidemic, adică următoarea iarnă.

Italia a intrat în carantină din mai multe motive. Ziceam mai sus de colega surorii. Ea nu are cum să se trateze, pentru că doctorii de familie nu lucrează, iar medicii din spitale sunt supra aglomerați, iar spitalele nu mai au paturi disponibile în peninsulă.

Pe de altă parte, oamenii au fugit din zona roșie în momentul în care s-a declanșat carantina. Mai mult, mulți dintre aceștia au revenit în România pe ascuns, fără să spună că au venit din Italia, fără să declare că au interacționat cu persoane bolave și mai rău, să ascundă acest lucru. Aud atât de multe povești zilele astea, încât nu mă mai miră pe mine cum se întâmplă asta.

În schimb nu numai bursele se prăbușesc. De fapt nu se prăbușesc neapărat, s-au oprit atât de multe lucruri, ce să mai tranzacționezi? Aburi?
Și mă gândesc la următoarea explicație, pentru că tot se repetă istoria. A trecut 100 de ani. Iar omenirea avea nevoie de o pauză. Cred că acum am găsit momentul extraordinar să dăm vina pe ceva ca să luăm pauză. Prea s-a muncit foarte mult în ultimii ani, prea am obosit toți prea mult și deja foarte mulți sunt dead inside. Drept urmare o ”epidemie” de virus gripal de tip nou – coronavirus – este cea mai bună motivație ca să nu facem nimic, ca să luăm o pauză. Ca să nu mergem la muncă și ca să mai stăm acasă. Să tragem aer și să încercăm să ne relaxăm.

În schimb în această pauză cei mai slabi nu vor rezista. Aveti provizii de votcă?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: