home to blog Televiziunile evolueaza?

Televiziunile evolueaza?

Mie-mi place  cum  TVR-ul, cat si orice alta televiziune isi permit sa isi modifice de capul lor aspect ratio-ul din clasicul PAL 4:3 in mult ravnitul 16:9.

Din pacate nu se intampla, nu se vede, operatorii de cablu nu va retransmit in 16:9.

De vrem sau nu cam toate televiziunile romanesti vor trece la formatul 16:9. In goana dupa tehnologie, deja camerele video noi nu mai stiu de formatul 4:3, lucrand default in 16:9. Conversia la 4:3 poate fi facuta insa in continuare din mixerele de emisie. Pana atunci ar trebui ca si operatorii de cablu sa lase auto setarile programelor TV si sa nu le seteze in 4:3, default ci sa se poata schimba asa cum vor televiziunile.  In schimb asta inseamna investitii pentru operatorii de cablu.

Pana una alta imi place cum rezolva UTV invers transpunerea formatului 4:3 in 16:9

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

9 thoughts on “Televiziunile evolueaza?

  1. Apropo de HD, ai un fix cu a seta filmele de pe youtube pe HD. Lasa-i vizitatorului posibilitatea sa dea HD daca chiar doreste.

  2. “nu mai stiu de formatul 4:3, lucrand default in 16:9”
    nu te-a durut ochiul cand ai citit asta?

    “Cat ai plasma?”
    ce intrebare de cocalar…poate este un LCD.

  3. TVR (la CM) si Music Channel (aseara la RMA) au transmis in 16:9 anamorfic, care e de fapt un 4:3 care se vede OK doar prin expandare pe un ecran 16:9. Nu e vina cablistilor pentru asta.

  4. Ce ne arati tu in clipul cu UTV nu e asa-zisa transpunere 4:3 in 16:9. E vorba de un post care emite in HD (1920×1080), insa nu tot content-ul e produs la aceasta rezolutie (de ex. reclamele, care sint la 720×576 – rezolutie standard PAL). Si atunci, fiind nevoiti sa difuzeze aceste productii (spoturi), au apelat la aceasta..solutie, sa-i spunem. Altfel, postul e OK, cind difuzeaza clipuri in HD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.