home to blog Stimate dom’ profesor, asta era pentru dumneavoastra

Stimate dom’ profesor, asta era pentru dumneavoastra

Am primit un mail:

va scriu in legatura cu examenul de bacalaureat.
Ce tot face-ti atat caz pentru cei picati la bac?
Ce tot atatea acuze la adresa ministrului?

 

Sarim peste faptul ca zici ca e o poezie aici, cu rima (!) si linie melodica. Cine ii invata pe copiii astia sa scrie? De ce le permite exprimarea cu face-ti? De ce n-am vazut nici o intrebare pe tpu, dar nici o stire de la vreun parinte sau elev scandalizat ca acesta din urma ar fi luat nota 2 la scoala pentru ca a scris intr-o lucrare face-ti?

Si totusi, din punct de vedere gramatical tampenia asta cu face-ti vine de undeva din magnificile reguli ale Academiei Romane, insa imi scapa si nu resuesc sa-mi dau seama de unde a fost indusa. Ma ajuta cineva?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

18 thoughts on “Stimate dom’ profesor, asta era pentru dumneavoastra

  1. Sigur, nu vad eu cache-ul corect. Ce zici tu ca nu prea stii gramatica, A-litere cu jurnalism terminat? Hai sa mai vedem inca o data: http://twitpic.com/5l9jiv

    Cred ca stii si tu bine ca nu prea le ai cu gramatica. Zic sa nu ne mai dam rotunzi degeaba, “maître”…

  2. Corectăm: @Bogdan C. Să vorbim totuși românește, așa greșit, bine ,rău, ne-am născut în România și din câte știu eu limba oficială e limba română. Până va ajunge engleza limba oficială, hai să ne mai chinuim puțin cu a noastră. Măcar folosește engleza în fraze separate, că nu suntem în “Chirița în provincie”. Sper că acum e bine !

  3. Nu vine de nicaieri “face-ti”! Exista unele cuvinte care se pot confunda (pff…de parca ai avea vreo scuza sa le confunzi), dar nu e asta. si exista un conditional optativ inversat “face-ti-ar”. dar atat.

  4. Orice cuvânt care se termină cu “ţi”, necesita o cratimă înaintea ultimei silabe (şi anume înaintea “ţi”-ului) conform DGP89-ului(Dicţionarul Generaţiilor Post ’89). Nu ştia-ţi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.