home to blog State of the internet, Romania ramane pe locul 4

State of the internet, Romania ramane pe locul 4

Akamai scoate periodic elemente de statistici ale traficului pe internet la nivel mondial, ei fiind principalul furnizor de content pe internet in momentul de fata. Iar aici vorbim de orice de  la CNN, la twitter si cam orice alta poza  sau video cu distributie la nivel mondial sunt servite din serverele Akamai.

Romania pe locul 10 in atacurile infomatice din lume.

Ne situam pe un loc 10, intr-o usoara scadere in traficul generat de calculatoarele infectate si folosite pentru a ataca alte servere sau siteuri.

Intre timp numarul de IP-uri unice a crescut cu 4.7% fata de trimestrul 3 al anului 2009, ajungandu-se undeva la 467 milioane. In schimb Norvegia si Finlanda au cea mai mare penetrare a conexiunilor internet, situandu-se la 0.49 IP-uri pe cap de locuitor, in timp ce la nivel mondial procentul e de 0.07 adrese IP pentru fiecare om.

Din fericire Romania ramane pe locul 4 in topul tarilor cu cele mai bune conexiuni de internet, viteza medie crescand de la 6.2 Mbps la mijlocul anului trecut la 7.2 Mbps la finalul anului.

De remarcat este ca Romania se situeaza pe locul 3 in topul tarilor cu cele mai multe conexiuni de tip broadband. Cam 49% din conexiunile la internet din Romania sunt broadband cu o crestere de 8% fata de trimestrul 3 al lui 2009, dar si o crestere de 32% fata de inceputul anului.  Urmeaza dupa noi regiuni ca Hong Kong si Suedia, Danemarca, Letonia si Olanda, dar noi suntem dupa Coreea de sud si Japonia, care au peste 50% dintre conexiuni de tip broadband.

In schimb cam cum sunt impartite vitezele  conexiunilor in Romania se vede in poza urmatoare:

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

11 thoughts on “State of the internet, Romania ramane pe locul 4

 1. Atentie la ortografie – joaca feste! De data aceasta o simpla omitere a utilizarii majusculei a redus la o milionime traficul (comparativ cu textul graficului din articol): TARE imi vine a crede ca viteza a crescut intr-adevar de la 6,2 la 7,2 MEGAbiti pe secunda, nu MILIbiti pe secunda!

 2. Scuza si dumneata un biet inginer bosorog caruia logica invatata CANDVA ii spune altfel… (si care are prea putine cunostinte specifice domeniului operarii PC si net-ului incat pe baza acelora sa-si corecteze impresia formala anterioara – pt mine raspunsul dumitale “suna” ca limba japoneza vorbita de un bantu scolit in Tara Bascilor de un profesor navajo).

 3. faza caterinca e ca toata “performanta” asta a clasarii pe locurile fruntase a Rromaniei la campionatul de broadband se datoreaza unor baieti despre care nimeni nu prea stie nimic. asa numitii vanzatori de proxy-uri. cine stie cunoaste…respect me1337ant sirzion zapp samd…

 4. @victor

  La ce scoala ai invatat tu despre milibiti maestre ?

  Poate esti inginer in fizica, ceea ce nu este echivalent cu inginer in informatica oricat de mult ar semana fizica cu matematica 😉

 5. Din pacate eu NU am invatat despre biti (mili- sau nu), educatia mea formala nu cuprinde DELOC acest domeniu (sunt un simplu inginer mecanic – daca esti curios iti pot detaila si subspecializarile). Am invatat insa despre multipli si submultipli – se pune?
  Eu nu contest faptul ca este posibil ca jargonul vostru de specialitate sa subinteleaga inexistenta mentionata de dumneata si/sau egalitatea, respectiv inegalitatea mentionate de autor in comentariul sau caruia i-am raspuns deja, dar PT MINE (in urma educatiei pe care am primit-o si a deprinderilor de o viata) prefixul mili – cu simbolul m si insemnand “miimi de” – nu va fi in veci egal cu prefixul mega – cu simbolul M si insemnand “milioane de”; iar eu crezusem ca acest blog nu este scris pt uzul exclusiv al initiatilor – daca ACESTA este cazul, rog sa fiu instiintat pt a ma retrage tiptil cerand scuze pt ignoranta mea si pt deranjul cauzat.
  Pe langa asta (TOT in legatura cu modalitatea de exprimare), eu pana acum am auzit de informatician, am auzit si de inginer informatician, am auzit si de fizician, dar de inginer in fizica – nu am auzit. Exista ele multe feluri de ingineri, dar ACEASTA specializare nu stiu sa existe (doar daca n-o fi si asta vreo nascocire a celei mai recente perioade).
  Eu recunoscusem deschis nestiinta mea in domeniu (in ciuda faptului ca – sau poate chiar DIN CAUZA faptului ca – sunt batran; ma apropii de pensie), si – spre deosebire de dumneata – ma si iscalisem. Dumneata chiar consideri ca cea mai pertinenta modalitate de abordare de catre dumneata a ignorantei mele – pe care , asa autodidact cum sunt (de nevoie, nebeneficiind de indrumare de specialitate din partea cuiva cunoscator), ma straduiesc taras-grapis s-o “eradichez” – este (in loc sa-mi dai o mana de ajutor) sa mi-o iei in ras catalogandu-ma “maestre”? La “mestere” cand intentionezi sa ajungi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.