home to blog Simțul civic se oprește pe Facebook

Simțul civic se oprește pe Facebook

Înainte de a scrie ceva despre rețeaua socială, mi-a apărut în newsfeed filmul ăsta. Pe care trebuie să îl urmăriți, pentru că este în continuarea articolului precedent.

Ceea ce e în regulă. Ce, tu nu ai bea un Ursus pe căldura asta în tramvai, în spațiu public? Trecem cu vederea că acel tramvai circula într-o zonă rău famată, dar tocmai acele zone rău famate trebuie să fie atât de bine verificate încât comunitățile închise de acolo pot genera lucruri bune și exemple pentru restul orașului.

Sigur, dezaprob comportamentul individului. Mie mi-a dat poliția amendă pentru că beam o bere – pe bancă, în parcul Herăstrău. Dar hey, avem duble standarde, în Herăstrău e de porc să bei o bere pe bancă, în parc, în spațiu public. În Rahova sau în Giulești, în tramvai, nu este.

Și acuma vine întrebarea. Individul care a filmat asta și a pus-o pe Facebook, a sunat la poliție? Adică dacă eu am luat amendă pentru că am băut o bere, în parc, după muncă, nenea ăsta de ce să nu fie răsplătit la fel? De ce să nu îl aștepte la coborâre să îi explice regulile de comportament într-o societate civilizată ce suntem?

Nu există scuze din partea nimănui. Nici a individului care bea, nici a celui care îl filmează. Adică vrem să fim mai buni și să evoluăm, dar stăm, ne jucăm cu bățul în noroi și aruncăm cu noroi pe alții, la întâmplare.

Dar hey, iar am găsit o persoană social vulnerabilă, dă să o punem pe Facebook. Pe mine care eram cu laptopul în brațe (acum câțiva ani) și o bere în parc, dă amendă că are de unde. Pâi și nenea are de unde, că și-a luat o bere.

În cazul de față consider persoana care a băut bere defavorizată și vulnerabilă. Pe de altă parte, cineva trebuie să se ocupe de incluziunea ei în societate, iar acest tip de filmulete pe Facebook nu o fac decât să fie marginalizată. Pe de altă parte, filmul a reușit să distrugă, în 15 secunde munca de convingere a primăriei să folosim tramvaiul și STB-ul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.