Și cum va fi când vom merge iar la festivaluri

Și cum va fi când vom merge iar la festivaluri

M-am uitat aseară la interviul ăsta cu principalii organizatori de festivaluri, făcut de Andi Moisescu.

Concluzia lui a fost simplă, cum ne vom distra următoarea dată când vom merge la festivaluri. Știu că există multe voci care spun că de fapt nu vor mai fi festivalurile la fel ca până acum. Eu sunt de părere că vor fi. Și vor fi nu numai că fix la fel, ci vor fi și mai bine organizate și mai bune și ne vom bucura la fel de aceeași muzică și aceeași atmosferă. De ce? Pentru că noi așa am trăit dintotdeauna cu festivaluri. Și aici voi face câteva analogii.

Vă amintiți de poza din cartea de istorie cu intrarea lui Mihai Viteazu în Craiova? Acela a fost un festival.

 Vă amintiți de întâlnirea românilor pe câmpia de la Blaj, în 1918, care a fost prinsă în poză,  asta a fost un super festival. La fel cu zile și scene diferite.

Vă amintiți (din cărțile de istorie) de minunatele festivaluri de pe stadionul 23 august, iarăși festivaluri. De data asta aveam stadioane, oameni mulți la un loc, manifestare culturală, muzică și bună dispoziție.

Spuneau și oamenii din video de mai sus. Muncești un an de zile, tocmai ca să te duci la festival, 4 zile din an să uiți de probleme și să te încarci cu energia pusă de toți la comun pentru a avea în continuare energie pentru următorul an.

Degeaba asculți muzică acum pe Spotify, nu este același sentiment ca atunci când ești pe stadion, țipi și alte 50 de mii de voci țipă lângă tine. Această senzație și energie nu poate fi transmisă prin format digital, nu se ridică la fel părul pe mâini.

Din păcate astăzi au fost anulate / contramandate / amânate principalele 3 festivaluri din România: Untold, Neversea și Electric Castle. Au fost luate aceste măsuri de către organizatori unilateral.

Din păcate organizatorii au o sumedenie de colaborări de plătit mai departe, o armată de oameni de angajat și o sumedenie de planuri de pus în practică. De la decor, la construcție, la o sumedenie de contractori externi care trebuiau să vină anul ăsta aici să facă festivaluri. Și nimeni nu știe dacă va fi sau dacă nu va fi.

Pentru că statul român lucrează din două în două săptămâni, fără să își asume o strategie pe termen lung.

Iar aici nu poți construi un festival în două săptămâni, dar mai ales nici nu poți să contramandezi un festival în două săptămâni.

De asta organizatorii festivalurilor așteptau o lege, o hotărâre, un ceva din partea autorităților pentru a putea negocia cu ceilalți colaboratori ai lor. Atât timp cât acest lucru nu venea din partea statului, era foarte greu ca cineva să își asume amânarea unui festival fără pagube. Și dacă statul ar fi zis că se pot face festivaluri la final de iulie? Și ar fi anunțat asta pe 20 iulie.

Teoretic la anul ar putea fi o oportunitate de a putea organiza festivalurile la care vrem să mergem. Dar nu avem de unde să știm acum ce mai avem de făcut pâna la anul. De asta eu sunt bucuros că mi-am putut schimba biletele în vouchere. Iar asta înseamnă că am creditat festivalul cu banii pe bilet, pentru când vor putea să-l organizeze sau pentru când voi vrea eu să mă duc, undeva în viitorii ani.

Și atunci când vor fi gata și în final vom avea iar voie la festival, cum va fi? Cât de frumos va fi? Tu ce crezi?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply