home news Sfaturi pentru televiziuni, în contextul lucrului de acasă

Sfaturi pentru televiziuni, în contextul lucrului de acasă

Televizunea se transformă acum, exact așa cum nu sperau dinozaurii ăștia să se întâmple. Dacă te uiți la televizor, vezi că toată lumea nu știe ce să facă. Studiourile au rămas goale, camerele de filmat și echipele de filmare nu mai există, lumea s-a apucat de filmat cu telefonul și se întreabă cum s-a ajuns aici.

Raspunsul e simplu. S-a ajuns aici prin evoluție. Dar și evoluția asta este în două feluri, corectă sau greșită. La noi este cea greșită.

Dacă te uiți la americani, o să vezi că fiecare prezentator de știri de acasă sau de emisuni, are propria cameră profesională de filmat, are conexiune la satelit sau ceva care îi permite să trimită un semnal full HD la mărimea necesară de bandă pentru televiziune, pentru a se vedea bine pe televizoarele de 3 metri, pentru că ăsta trebuie să fie etalonul, televizorul de 3 metri, nu cutiuța cu imagini de pe frigiderul din bucătărie cu purici.

În 2015, când făceam eu live-uri cu telefonul, colegii din alte televiziuni mă înjurau și spuneau că le fur pâinea de la gură, dar ei acum nu setează cum trebuie telefonul. Vedem la televizor oameni care fac videochaturi prin telefon pentru a le arăta la televizor, dar nu captează sunetul de pe telefon, dar nu captează imaginea de pe telefon. Deci mai folosesc un intermediar, o cameră de filmat care filmează un alt ecran, ca să aibă și operatorul o justificare a muncii, dar uită să tragă sunetul din laptop și auzim un găjâit scos de boxele laptopului.

Nu mai folositi skype la televizor oameni buni. Skype, o fi el ieftin și ușor, pune compresie pe sunet. Drept urmare oricine vorbește pe Skype se aude ca din buncăr. Pentru că pe Skype încă nu a apărut sunetul HD. Folosiți Facebook messenger, Viber, orice altă soluție de video chat. Eu am văzut chiar și soluția de la privesc, conf.privesc.eu. Asta nu e proprietară și poate fi adaptată de oricine. Culmea, mă minunez că făcusem soluția asta de chat, acum 10 ani sau chiar mai bine la Realitatea și nu a mai fost folosită până acum.

Și folosiți căștile, pentru că ele au microfoane. Văd o sumedenie de reporteri care fac intervenții la televizor, prin webcamul murdar al calculatorului, dar nu folosesc căștile cu microfon și iarăși se aud aiurea. Laptopurile știu să folosească microfonul de pe firul căștilor, chiar și al căștilor de telefon, iar asta înseamnă că se aude mai bine.
Nu vorbim acum despre webcam. Deși ar trebui să ai un webcam acasă și nu cel de la calculator. Și ca om de televiziune ar trebui să vrei să arăți bine să îți pui lumina calumea, să găsești încadrarea corectă. Sau măcar să te ajute cineva să faci asta.

Dar acum am putea compara televiziunile cu vloggerii. Și vedem cum cei din urmă nu își permit să ofere un conținut care nu este premium și care nu este cu mult peste orice transmisiune de la tv. Asta ca să nu ne întrebăm de ce nu se uită oamenii la televizor, de ce se uită la vloggeri pe Youtube și de ce aceștia sunt relevanți față de specialiștii de la tv.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: