home to blog Se mai intorc studentii romani inapoi in tara?

Se mai intorc studentii romani inapoi in tara?

DIASPORA!
Toata lumea foloseste cuvantul asta de cand au avut loc alegerile prezidentiale. Si m-am intalnit zilele astea cu studentii romani de la Londra. E impropriu spus m-am intalnit. A fost mai mult o legatura si o strangere cum nu foarte des o intalnesti. Instant am devenit prieteni, instant am devenit apropiati, instant ne-am dat sema ca gandim la fel, simtim la fel si actionam la fel.

 

Studentii romani din diaspora cu care m-am vazut, nu sunt orisicine. Sunt oameni plecati de aici, pentru a face performanta si pentru a deveni cei mai buni. Sunt si cei mai buni. Punct.

Daca mai tineti voi minte, undeva in 2010, exista o fata din Bucuresti care lua 10 pe linie la Bacalaureat, iar toate televiziunile se ingramadeau sa ii obtina interviuri si sa o intrebe ce si cum. Acum studiaza marketing si management, are deja job bun in Marea Britanie si o cariera care ii este servita pe tava.  Alina Craciun a luat 10 pe linie la bac, a plecat in Londra, asa cum a declarat inca de atunci. Acum viata ei ii surade.

Sa nu credeti ca pentru cei plecati in afara, totul e roz. Din contra, nu e usor. Toata lumea are nevoie de serviciu ca sa se poata intretine, mai mult ca sa plateasca facultatea. Sa nu credeti ca toti au bani. Sa nu credeti ca toata lumea sta cu burta la soare la Londra.  Dar acolo sunt mai multe oportunitati, acolo ei pot sa invete ceva care le foloseste acum, nu meserii care nu se mai practica. Acolo ei sunt recrutati de pe bancile scolii si pot activa in timp ce chiar muncesc, nu ca la noi cand nu te baga nimeni in seama cat esti la facultate si apoi te da la o parte ca n-ai experienta.

Acesti oameni s-au organizat singuri sa iasa la vot, de alegeri. Au metoda lor de comunicare si o fac extrem de eficient. Sunt uniti, iar faptul ca sunt plecati brambura, afara din tara i-a facut si mai apropiati.

Am filmat oarecum intalnirea cu ei. Iar cel mai intens subiect dezbatut a fost acesta, al intoarcerii in tara. Daca te intorci in tara pentru un salariu maxim de 1000 de euro sau alegi sa  stai in Anglia pe un salariu de vreo 3 4 ori mai mare.

Dar cea mai mare problema din mesajul lor, a fost lipsa de oportunitati din tara. Si voi explica asta intr-un singur cuvant. Anglia i-a primit ca studenti, ca sa ramana acolo si sa munceasca pentru ei. Ii cresc, le ofera conditii si imprumuturi ca sa ramana acolo. Romania, i-a trimis acolo si ii roaga sa ramana acolo. Asta pentru un simplu motiv, Romania nu ofera nici o oportunitate pentru cei de afara. Spre exemplu Ioan la 24 de ani face doctoratul pentru fizica magnetica. Cine, ce, cum ar putea sa aplice asa ceva in Romania. Fizica aia magnetica se refera la fizica din spatele componentelor din telefonul tau, cum functioneaza memoria si restul. Ia-o pe asta.  Ce faci cu omul ala care vrea sa revina in tara?

 


 

Aceasta intalnire a fost pentru a-l cunoaste pe Marian Jean Marinescu, parte a programului Meet your MEP

2 thoughts on “Se mai intorc studentii romani inapoi in tara?

  1. Eu am plecat în 2011 la studii în Danemarca, pentru că am vrut să mă axez pe web-development. Dacă aș fi rămas în România, nu aș fi avut nicio opțiune pentru web-development. Mai mult decât atâț, ca să te axezi pe programare în România, trebuie să te axezi în primul rând pe matematică, ceea ce din punctul meu de vedere este cea mai mare idioțenie(evident, promovată doar în România).

    Au trecut doar trei ani și câteva luni, sunt încă student, însă de aproximativ doi ani sunt angajat full-time și lucrez ceea ce mi-am dorit. Diferența este că aici, nu sunt obligat să merg la cursuri, însă trebuie să predau la timp proiectele de examen și să merg să le susțin.

    Cel puțin în cazul meu, nu există nicio cale de întoarcere în țară, pentru că, așa cum ai specificat în articol, salariile celor ce lucrează calificat în “diaspora” sunt de 4-n ori mai mari ca în România.

    Acum nu trebuie să generalizăm, pentru că am avut colegi români care au preferat să renunțe la facultate și să se întoarcă în țară. În cazul țărilor nordice, se pune foarte mult accent pe limba locală, iar acest lucru se pare că îi demotivează pe cei ce nu sunt dispuși să o învețe 🙂

    Aș răspunde titlului articolului tot cu o întrebare: Aș avea aceleași beneficii/oportunități în România?

  2. daca ar fi locuri de munca toti ar veni. dar imposibilitatile de aici si furturile ce sunt ne imping de multe ori afara pentru a castiga un ban pe merit. nu bataie de joc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.