home fotoblog Scalabilitatea serverelor

Scalabilitatea serverelor

Se spune ca atunci cand faci un server, sau ma rog, atunci cand faci un  sistem te gandesti inainte. Acuma am 3 utilizatori, dar cati voi avea pana la finalul anului? Serverele mele sustin accesarea asta? Eu sustin atatia utilizatori?

Azi a crapat iarasi twitter. Din cauza ca baza de date a fost prea accesata. Link

11 thoughts on “Scalabilitatea serverelor

 1. Teoria suna bine… dar practica ne omoara de multe ori. Cind combini teoria despre ‘good design upfront’ cu ‘hit the market fast’ poti de multe ori ajunge la situatia limite. Si doar experienta echipei te poate ajuta in cazurile astea.
  Despre Twitter si problemele lui vorbeste foarte multa lume (daca esti interesat de subiect poti citi un round up al discutiilor http://themindstorms.blogspot.com/2008/05/idea-twitter-needs-patience-and-minds.html). Twitter a pornit ca un joc si nimeni nu s-a asteptat sa ajunga atit de departe. Un alt lucru pe care multi nu-l stiu este ca pina tirziu anul trecut (Octombrie), desi ‘funded’, echipa tehnica a Twitter avea doar 3 developeri si 1 op. Si sunt multe alte lucruri despre Twitter si arhitectura lui despre care oamenii vorbesc fara a sti toate detaliile (vezi linkul de mai sus).
  Eu sunt sigur ca intr-un viitor (apropiat) vor rezolva multe din problemele pe care le au in acest moment.

  cheers,

  ./alex

  .w( the_mindstorm )p.
  Alexandru Popescu

 2. Nu e de la servere. E de la Rubyonrails care pan la urma nu e asa scalabil cum se credea, in special o anumita comanda de programare le ucide serverele. De aia vor sa treaca baietii pe PHP.

 3. :))
  virtualizare, virtualizare…
  Pana la urma cele mai scalabile solutii sunt blade-urile dar si cele mai scumpe. Eu sunt inca amazed de blade servere si solutiile pe care le ofera.
  Daca http://www.piticu.ro acum cere x resurse, piticu va investi niste bani pentru acele resurse. Daca peste 1 an cerintele vor fi de 10x mai mari (ceea ce ii si doresc) cred ca si satifactiile financiare trebuie sa fie pe masura pentru adoptarea unei solutii multumitoare.
  Twitter is free, e un serviciu misto! O vor scoate la capat!

 4. Problema e ca twitter la momentul actual (in afara de varianta japoneza care are niste reclame) nu genereaza nici un profit si astfel ne existand bani bineteles ca nu exista suport pentru atatea persoane … oricum se pare ca perioadele in care twitter e cazut genereaza totusi o gramada de publicitate gratuita
  So … there’s no way to go but UP.

 5. E usor sa vb cand ai un wordpress instalat si doar cateva zeci de mii de articole in baza si 2000 de useri pe zi …

  Stai confortabil acasa blogu tine sta pe un PIV in drumul taberei e ok… si il tine si pe al nevestei 😉

  Si doar ai pomenit de scalabitate fa si tu un articol corect de la un cap la altu si care e concluzia ce ar trrebui facut … baga te si tu in seama ca asa e frumos … a zis 2 vorbe si alea degeaba.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: