home to blog Romtelecom si broadband-ul, numai daca sunt cereri

Romtelecom si broadband-ul, numai daca sunt cereri

Ca Romania are una din cele mai mici penetrari de internet broadband din Europa o stim de ceva timp. Iar oficialii europeni au obligat, rugat, urgentat, injurat (enter words here) Guvernul de la Bucuresti sa vina cu o solutie pentru implementarea comunicatiilor de banda larga pentru mai mult de 20% din romani, cat sunt acum. Cum noi avem un ministru al comunicatiilor care are si un nume interesant, Vreme, Valerian Vreme, iar vremea e probabila, nici el probabil  nu a facut nimic in acest sens.

Azi Romtelecom a facut o conferinta de presa in care a anuntat reduceri de preturi (renegociati-va abonamentele) la pachetele lor, pachete noi, dar si predispozitia la a imbunatati continuu reteaua si de a atrage noi clienti.

I-am intrebat scurt, cand si cum, ce procent estimeaza de penetrare a broadband-ului lor, pentru ca sunt prezenti peste tot. Mi s-a raspuns la fel de simplu: Daca piata va cere servicii de broadband le vom oferi.

Asa incat, aveti net cu tzaraita in creierii muntilor si sunteti vreo 20 de pensiuni? Faceti cerere de broadband de 100 mb/s si Romtelecom isi va schimba reteaua in cel mai scurt moment. Infrastructura e facuta, trebuie numai sa fie folosita.

 

Bine, aici discutia ar fi mai larga si ar trebui ca statul sa se implice in ceva pentru a atrage fonduri europene pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii de comunicatii din Romania. Ar trebui sa acorde facilitati firmelor de comunicatii din Romania, atata timp cat acestea isi dezvolta reteaua si duc fibra optica nu numai pana la Rachitele ci si putin mai departe de asta.
Iar firmele de comunicatii ar trebui sa vina in ajutorul comunitatilor cu diverse chestii: internet rapid, wireless-uri gratuite in carciumi, parcuri sau locatiile institutiilor publice. Pe ei nu-i costa absolut nimic, kilometrii aia de cablu si asa sunt cumparati, curentul la echipamente e deja platit de institutie (pensiune, carciuma, primarie, etc), doar oamenii sa se bucure.

M-ar bucura sa creasca gradul de implementare al broadband-ului in Romania ca astfel n-am mai vedea 2 milioane de unici pe luna care viziteaza maxim doua pagini, ci am vedea 2.5 milioane care viziteaza 30 de pagini pe luna. Si lumea s-ar putea bucura si de continut de calitate si de continut video si de orice vorbim noi la conferinte in cerc restrans (noi, fitzosii cu boradband acasa) si de o dezvoltare mai buna a online-ului romanesc.

Stiti, reteaua asta nu merge la un singur capat, unu face un site misto. Trebuie si ca cititorul sa aiba cu ce sa-l vada.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Romtelecom si broadband-ul, numai daca sunt cereri

 1. In 2005 cand mi-am bagat net-ul acasa, de la Romtelecom am avut si era 10lei/ora. Nestiind am petrecut cateva ore pe PC(net). Cand a fost de plata, se speriase tata. Asa ca in prezent sunt pe RDS si la ei voi ramane.

  1. Daniela, din 2005 pana acum a curs multa apa sub pod si tu vorbesti in necunostinta de cauza. In 2005, petrecutul timpului pe net se taxa la impuls parca (ii zicea dialup) – era ca si cum ai fi vorbit la telefon. Ce vremuri… cu tot dialupu’ numai astia aveau interneti (iti spune mandea, care nu dormea noaptea ca atunci se taxa un singur impuls la o ora si nu se supara nimeni cand venea factura).

   Ce da Romtelecomul acum se taxeaza la abonament lunar si nu platesti in functie de cat timp petreci pe net, ci in functie de viteza maxima pe care o vrei (asa cum taxeaza toti providerii). Sunt multe zone in care numai Romtelecom poate da net – iar vremea dialup a apus de mult, sunt zone in tara in care dau si 100 Mbps. Recomandarea mea personala e sa mai intrebi si tu inainte sa dai cu barda 🙂

 2. Știi că “broadband” este definit ca tot ce depășește T1 (1,54 Mbps), nu ?
  Adică și ADSL-ul e tot broadband. Și internetul mobil pe 3G tot broadband.

  1. eu stiu asta, insa imi scapa cum a definit UE internetul broadband si de unde a iesit rata de penetrare de doar 20% la noi.

   asta inseamna ca restul nu au asa ceva.

   FGS, cine mai foloseste dialup in 2011? Pe aia din Egipt si Turcia ii inteleg, tari blocate in timp, dar la noi?
   De asta zic ca poate astia inteleg altceva din broadband. up to 20mbps??

  2. Din ce văd la Romtelecom pe site, broadband-ul lor până la 10Mbps (tot cu diverse tehnologii xDSL) și (probabil) fiber-to-the-node.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.