Romania intra in topul tarilor ce genereaza atacuri pe internet

Akamai a scos deja raportul State of te Internet pentru prima jumatate a anului. Akamai serveste cam 30% din traficul global de internet, drept urmare rapoartele lor sunt relevante, fiind de altfel si singurele din piata. In toata stufosenia lui raportul analizeaza toate datele tehnice ale retelelor de internet, viteza, penetrare, iar  mai nou predictiile de finalizare a alocarii adreselor IP de tip IPV4, dar si procentele rezultate din traficul prin IPV6.

Romania are in continuare  Constanta pe primul loc din Europa ca viteza de conectare, dupa Japonia, Coreea de sud, Hong Kong, Norvegia si Statele Unite. Viteza medie de conexiune in Constanta este de 7.7 Mbps, la mica diferenta de Fiverside, Staten Island (NY) si San Jose din Statele Unite. Totusi suntem pe locul 43 in orasele din lume, dar cu putin peste Tokyo, in timp ce Tokai din Japonia, care este pe primul loc, are o viteza medie de 13.2 Mbps.

Totusi viteza asta de conexiune a Romaniei nu e buna, tara noastra intrand in top 10 al tarilor de unde sunt generate atacuri pe internet din calculatoare compromise. Deci n-avem antivirusi, firmele producatoare nu isi vand produsele (sau nu sunt bune), iar de la noi se trimit virusi, spam si atacuri pe internet.

romania pe locul 9 in topul atacurilor pe internet

 

Totusi ramanem pe locul 6 in lume dupa viteza medie de internet. (Nota, asta nu inseamna ca se modifica cu ceva rata penetrarii de internet in Romania, care este jos de tot, ci ca acolo unde este este internet bun)

romania pe locul 6 in viteza medie de internet

Totusi, pentru ca scadem in prima jumatate a anului la viteza de conexiune, ma gandesc ca se mai raspandeste putin penetrarea internetului la noi. Din pacate nu cu vitezele superioare de care va povesteam mai sus.
Partea buna este totui ca suntem pe locul 3 in varfurile de conexiune la internet. Deci in momente cheie folosim internetul corespunzator, iar retelele sunt corect dimensionate si pot satisface cererea. Iar topul asta e sustinut puternic de Constanta, acolo unde varful conexiunii la internet are o medie de 43Mbps, pe locul 10 in topul oraselor.

romania pe locul 3 in viteza maxima de internet

Totodata suntem pe locul 6 in lume cu 51% din conexiunile existente la nivel de high broadband – peste 5 Mbps, in scadere si pe locul 4 din lume cu 93% din conexiuni peste 2Mbps (deci ADSL-ul de la Romtelecom si 3G-ul peste tot isi fac datoria).

Austria este pe primul loc in Europa, iar China si Egipt, in restul continentelor, in traficul mobil. Moldova are o viteza medie de 1.4Mbps, iar noi de doar 674 kbps. Mai nou aparem in topul de trafic mobil, iar in medie  pe luna se consuma doar 85 MB de pe telefonul mobil. Ce mai e de notat in graficul traficului mobil, prin 3G, este ca laptopul are o medie de aproape 7 Giga pe  luna transfer, iar tabletele sunt peste smartphone-uri.

Mai e de notat graficul asta, care ne arata ca traficul de date a devenit aproape dublu fata de traficul de voce pe retelele mobile. Ok! Internetul e mobil. Sa ne miscam si aici in aceasta privinta. Dam mai jos abonamentele de date?

grafic transfer de date versus voce prin mobil

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply