home to blog Reciclarea nu e pentru noi

Reciclarea nu e pentru noi

Una din marile probeleme a lumii contemporane e reciclarea. Este la modă acum să reciclăm şi să facem acest lucru cât mai bine. Oricum ideea de reciclare nu ne aparţine nouă. Aparţine acelora care s-au sufcoat la un moment dat de gunoaie şi au uramărit şi desenele animate cu Capitain Planet.
Pe de altă parte, noi am învăţat să trăim în gunoaie şi de fapt să nu scăpăm de ele niciodată. De ce? Pentru că măcar gunoiul nu trebuia să ni-l ia nimeni. Pentru că măcar cu atât rămâneam. De ce spun asta?

Noi suntem o generaţie care a fost obişnuită să nu avem lucruri. Pe vremea comunismului aveam apă caldă vineri seara şi dumincă seara când se făcea baie, înainte de şcoală. De la 19 la 20 se oprea curentul electric ca să facă statul economie de energie, ca acea energie să ajungă pentru industrie. Şi uite aşa ne-am obişnuit noi cu lipsuri. În anii 90 am stat la fel să facem ecnonomii, fără să auncăm iarăşi nimic. Iar aceste obiceiuri se schimbă greu.

Pentru că nu am avut, nici coşuri de gunoi nu am avut, nici locuri unde să aruncăm gunoiul în mod civilizat nu am avut şi nici reguli pentru aşa ceva. De asta e ţara acum atât de murdară, cu gunoi aruncat peste tot, într-un mod haotic. Pentru că noi nu am ieşit de fapt din evul mediu. Pentru că avem acum internet, dar nu îl folosim ca să învăţăm ceva din el. Şi dacă îl folosim, degeaba îl folosim noi, dacă vecinul nu a auzit de aşa ceva şi tot pe unde vrea aruncă gunoiul.

Sunt câteva probleme ce implică reciclarea asta care nu sunt greu de rezolvat, dar natura noastră ne face să le ignorăm. Spre exemplu colectarea selectivă. La cam 1 kilometru de casa în care stau eu acum, există tomberoane pentru colectare selectivă. Iar oamenii care se duc să arunce gunoiul pe fracţii, o fac destul de civilizat. Pentru că au unde să arunce plasticul, sticla, hârtia şi aşa mai departe. Dar tot o singură maşină de gunoi vine şi strânge la grămadă tot gunoiul ăla.
La mine la poartă nu am ce să cer de la colectarea selectivă. Selectiv e faptul că vine maşina de gunoi lunea şi ridică gunoiul. Dar cum s-a întâmplat săptămâna trecută, gunoiul nu a ajuns de la poartă până în maşina de gunoi şi s-a împrăştiat pe stradă. Firma de salubritate nu are nicio treabă. Muncitorii au efectuat acţiunea de a arunca sacul de gunoi în maşină. Dacă el nu a ajuns acolo, ghinion. Se transformă singur în natură.

Reciclarea e simplă. Întâi trebuie să o facem. Eu dau vina pe faptul că am aruncat nişte sticle goale şi că din cauza asta s-ar fi putut rupte sacul de gunoi şi din cauza asta s-a împrăştiat pe toată strada, acum o săptămână. Drept urmare am fost azi la Kaufland şi am dus toate sticlele pe care le-am consumat săptămâna asta. Au ei acolo maşini de reciclat. Am reuşit în 5 sticle să blochez şi sistemu lor de reciclare. Pentru că el ştie să pună selectiv sticla şi PET-ul. Dar se blochează când se umple recipientul de PET-uri care se reciclează.

Dar de altfel putem să nu ne stresăm atât de mult. Să îi lăsăm pe alţii să recicleze. Noi putem să stăm în mizeria noastră, că aşa am crescut tot timpul. Plus că nu avem nici autorităţi care să ne pedepsească, nici lege pentru poluare şi reciclare şi colectare selectivă. Deci nu e stres. Putem pune gunoiul sub preş. Că asta ştim să o facem.

Şi am o problemă. Nu ştiu unde să mai reciclez baterii. Parcă au dispărut sau au fost ascunse toate urnele din magazinele care puteau primi baterii la recicat sau becuri economice.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

2 thoughts on “Reciclarea nu e pentru noi

  1. Baterii se recicleaza cam in toate megaimage, cora, carrefour, etc. Ikea si Hornbach iti dau si baterii bune la schimb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: