home to blog Publicitate Mobila

Publicitate Mobila

Exista publicitate pe mobile? Sala e plina de telefoane mobile, oamenii au cate 2 -3 telefoane mobile, in diverse retele. Si totusi cum sa faci publicitate pe telefonul mobil?
Jasper de Vreugt a venit din Olanda sa vorbeasca la Ronewmedia despre asa ceva. Prezinta telefoanele mobile, cam cum ar trebui atacata piata. Trebuie dezvoltata interactivitatea pe telefoanele mobile, clickul pe bannerele de pe mobil si astfel legatura dintre publicitatea traditionala si cea revolutionara pe mobil.

Telefonul mobil e o chestie atat de personala incat targetarea reclamei pe mobil va fi un lucru foarte precis. Asta va duce si la rate de click mari. Pe langa asta va fi pretul de click undeva la jumatate fata de internet.

Robert J. de Heer are un video dragut de prezentare si vorbeste despre cum se pot face bani din telefonia mobila. Ideea era oare alergam in directia corecta?

Da, nu exista situri romanesti care sa aibe versiune pentru mobil. Nu exista versiuni de pagini pentru telefoanele mobile. Ce nu stiu prezentatorii nostrii, e ca aici avem un control strict al Vodafone si Orange care nu permit ca sa existe versiuni de mobil ale siturilor ce ar avea nevoie sa faca asa ceva.

Atunci cum putem sa mai vorbim de telefonie mobila si de publicitate pe mobil?

Si totusi avem, concursurile de SMS, concursurile de toate felurile si asa se castiga utilizatori (din pacate fara date demografice. Sau putem sa ne gandim ca fetele de la pagina 5 ar putea sa isi faca reclama prin MMS pe telefoanele mobile. Sau trilulilu ar putea sa ofere clipuri pe mms, sau pe mobile. Sau pur si simplu reclame simple, poze, flash, normalitati 🙂

Marian Costache va prezenta iar detaliile despre publicitatea pe mobil prin bluetooth.

9 thoughts on “Publicitate Mobila

 1. cum ar fi sa ma trezeasca din somn un mms publicitar. teribil de nasol :)) eu cred ca as apela operatorul de retea sa ia masuri.

 2. Publicitate pe mobil prin SMS = foarte enervanta = spam.

  Publicitate prin internetul accesat de pe mobil = bannere cu Zapp, care se suprapun peste pagina vizualizata pe ecranul mic al mobilului = enervant.

  Ar trebui sa se gandeasca la o publitatea placuta. Canalul TV sau postul de radio il mai schimbi, reteaua de mobil mai greu 🙂

 3. Exista in ro publicitate pe mobil. rosms.ro

  Piata insa nu e pregatita pentru asa ceva, si eu as putea implementa asta dar nu o fac pentru ca nu exista prea multi advertiseri doritori sa cumpere asfel de pachete.

  Si nu e spam, pentru ca userul autorizeaza sa primeasca acele sms-uri. Mai mult poate primi sms-uri in functie de interesele care le bifeaza. ETC.

 4. Publicitate prin bluetooth am avut doar câteva campanii: SensiBlue, Milka, Cosmote iMode…

  Prin mesageria instant (gen Busola Connex) am avut Raiffaisen și McDonalds.

  Prin SMS își fac reclamă operatorii.

  Prin internetul mobil va renta publicitatea atunci când vor scădea tarifele la traficul de date (pe mine mă rupe GPRS-ul ăsta).

  Ar mai fi și tag-urile cu cod cu matrice de pătrățele, dar la noi în Rromânia acest tip de cod nu e folosit deocamdată în publicitate, ci doar la identificarea datelor de pe anumite facturi.

 5. @Drumul Taberei Prin SMS au inceput sa isi faca publicitate si altii, carora le dai nr de telefon cand completezi diverse formulare. Eu personal am patit-o de la ING si Astral.

  Cat trafic GPRS faci tu, cand eu nu apuc sa imi consum o optiune de 250 MB, si il folosesc si pt conexiune la net de pe comp? Ce faci, descarci filme? Nu pt asta e internetul mobil.

 6. @Khellina: Eu nu am primit, deși am completat zeci de formulare. :))

  Păi stai să socotesc… Pagini gen piticu.ro sau zoso.ro au între 60 și 90 de kB per vizualizare prin Opera Mini (dacă era prin browserul telefonului veneau câteva sute de kB). Dacă citești comentariile de la mai multe articole, sau comentezi la rândul tău, se multiplică traficul.

  E-mail-ul de la Yahoo are vreo 35-50 de kB/vizualizare.

  Blogul de la Yahoo 360 e cu problemă (și 10 Bobby Voicu nu vor putea face ceva să îndrepte lucrurile). Din cauză că are erori, iar Yahoo l-a abandonat, o pagină de 100kB poți să o reîmprospătezi și de 10 ori până să ajungi la un rezultat, desigur pe banii tăi.

  Gmail-ul e mic…cîteva zeci de kB per sesiune…de obicei doar câțiva kB.

  Yahoo Go! consumă până în 10 kB/sesiune doar verificându-ți contul de e-mail (altul decât cel pe care ești logat în browser).

  Messengerul Slickr poți să stai o zi întreagă cu el deschis la palavre și ia puțin, maxim câteva zeci de kB.

  Navigarea prin diferite site-uri e și aia vreo 50-200kB în funcție de mărimea paginii. De obicei evit ce depășește 150kB și nu am neapărată nevoie. Dar dacă e de exemplu o hartă, o corectură la un articol de-al meu sau răspuns către cititori și știu că nu am net prea curând prin preajmă, mă aventurez.

  Știu că nu pt aia e internetul mobil, m-am prins și eu de asta acum câțiva ani consultând tarifele Vodafone-ului. :p

  La cartela Voda nu există pachete de opțiuni de date. Tarifarea pe planul Mobile Internet e de 1 euro per MB. Adică 1 cent la 10kB.

  Pt conexiune prin calculator via telefon îți ia mult mai mult ca trafic. Am făcut odată o probă cu pagina de start de la Yahoo.com și de la Google.ro și mi-a mâncat aproape 2 euro numai încărcând toate pozele și reclamele de la Yahoo. Google a fost mai mic.

 7. In Romania in sens larg, prin publicitate mobila se intelege in majoritatea cazurilor “Publicitate prin SMS”, de MMS n-are lumea bani.

  SMS-ul e clar SPAM si in plus bazele de date sunt administrate haotic. Recent, incitat de un comment de pe Blogu’ lu’ Comanescu am gasit un articol din EVZ (www.we-invent.ro) care vorbea recent de-o amenda primita de Vodafone pentru SPAM pe telefoane.

  Piticu’ a prins bine ideea, operatorii fac legea pe zona de Publicitate Mobila, eu am gasit, insa, o varianta in care ii ocolesc …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: