home to blog Protestele justificate dar inabusite

Protestele justificate dar inabusite

Costi Rogozanu, prietenul si colegul de la Voxpublica, a fost in fiecare seara in Piata Universitatii la proteste. Nu l-am vazut strigand, dar l-am vazut sustinand protestatarii si dreptul la libera opinie din piata.

Iar in Piata Universitatii oamenii vin sa protesteze, sa se manifeste pasnic si civilizat. Daca mergeti acolo, veti vedea oameni cu pancarte, jandarmi si agitatori. Nu exista membri ai galeriilor de fotbal, atat timp cat omul pleaca de la corporatie si vine sa isi manifeste nemultumirea in Piata Universitatii. Exista inregistrari video cu evenimentele de aseara, care arata cum au excaladat protestele. De fapt, inregistrarile nu fac decat sa imi confirme teoria pe care o spuneam acum cateva zile. In plus de asta, cu 5 minute inainte de bataie, am primit un mesaj care m-a pus in alerta ca incep acum. Iar in fata jandarmilor erau zeci de cameramani si fotografi. Astept ca unul din astia care erau acolo sa publice pozele  cu agitatorii, cu aia care au pus si care au aruncat chestii in jandarmi, dar mai ales sa ii identifice pe acestia intr-o galerie de fotbal.

Pana cand vor face asta, ramane cum am stabilit. Jandarmii au oamenii lor pe care ii folosesc atunci cand au nevoie sa evacueze piata spre exemplu. Si in imaginile de aseara am vazut cum un baiat se duce si arunca cu un gard catre jandarmi, iar acestia ii replica: “fugi, de aici, dispari! intervenim!”

E doar trist faptul ca atunci cand au jandarmii chef, piata se goleste. Si asa cum zice si Costi, voiau sa ii vada pe oameni in case la ora 11 noaptea, ca sa fie odihniti pentru a doua zi de munca.

One thought on “Protestele justificate dar inabusite

 1. Singurul lucru care ma deranjeaza este ca, asa cum am mai amintit peste tot – pe twitter, pe alte bloguri, se incearca discreditarea ultrasilor. E clar ca sunt tone de oameni mai dubiosi printre ei insa adevarul este ca ultrasii mai reprezinta in tara asta singurul grup compact de oameni care sunt uniti, care lupta de regula pentru cauza lor si care au un ideal. Reprezinta un lucru foarte periculos pentru stat in general -politic mai ales si de aceea daca la inceput sa faceau doar baze de date cu ei (chiar si eu sunt intr-o astfel de baza de date) acum s-a trecut la discreditarea lor. Foarte elegant si convenabil, televiziunile fac rating, oamenii care nu sunt in tema manevrata de mass media incepe sa ii desconsidere si uite asa ramanem aceeasi – imi pare rau sa o zic in acest fel – romani.
  Adevarul din peluze este ca de cele mai multe ori acesti ultrasi reprezinta intelectualii care se relaxeaza in weekend dupa o saptamana de munca, sau cateodata si acei oameni extrem de inteligenti insa care efectiv nu au avut noroc. Am invatat teribil de multe lucruri mergand o data la doua saptamani in deplasari cu ei, unde pe langa obisnuitele injuraturi la adresa rivalilor dezbateam interesant politica si alte evenimente 🙂

  Se zice ca ultrasii astia isi dau unul altuia in cap. Hai sa fim seriosi, in Bucuresti sunt tone de grupuri cu interese “sportive” diferite, mai mult decat injuraturi RAR se intampla. Iar referitor la conflictele de pe stadioane… oare acolo nu pot fi agitatori? Oare acolo nu sunt provocati? Nu va raportati la cele cateva clipuri de pe internet unde se bat englezii sau polonezii. Green Street Hooligans si Football factory nu sunt documentare – sunt filme artistice.

  Stii de ce imi pare rau, si poate unii or sa considere ca aberez – noi nu mergem pe modelul vest european de democratie, noi mergem pe modelul american unde cetatenii sunt doar masa de manevra si carne de tun. Mai nou fac analogia cu filmul “In time”.

  Apropo, stii cum am intrat in baza de date a jandarmeriei? Prin simplul fapt ca mergeam la meciuri in galeria echipei Olimpia Satu Mare. Ce pericol social suntem 🙂
  Ma rog, nu am nimic de ascuns si sunt constient ca tot netul e scanat. Eu imi vad de viata mea si as vrea o tara mai buna. Ce facem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.