home to blog Progresul tehnologic, imprimanta 3D

Progresul tehnologic, imprimanta 3D

Hai sa ne gandim cu totii la Startrek. Va amintiti ca Picard avea chef de o salata mediteraneeana cu nu stiu ce naiba si nu stiu cum. Si zicea: computer, vreau o salata mediteraneeana care sa fie si bulgareasca si cu influente franceze. Zuuuuum … si salata aparea intr-un loc in perete. Sau: computer, un pahar de sampanie. Zuuuum si aparea paharul. Toata lumea era minunata de chestiile astea da?

Ei bine acum sunt reale.

Oamenii de stiinta, probabil inspirati de film (lol), s-au dat peste cap si au facut un device, numit in romaneste imprimanta 3D (in engleza habar n-am cum ii zice), care face chestii. Asta e un lucru foarte grav. Sa faci chestii din nimic. Am auzit de asta prima data la inceputul anului cand am fost la TVR si Varujan Pambuccian ne povestea ca s-a inventat dispozitivul asta si ca asta poate fi cauza unei uriase crize mondiale. Atunci aceste imprimante 3D nu puteau decat sa creeze pix-uri, pahare, cani de cafea, chestii din astea mici si folositoare in principiu la birou. Acum a creat o bicicleta.

Bicicleta asta e facuta din praf. Asa cum sunt facute si alte chestii din imprimanta 3D. Adica se folosesc un fel de semipreparate, un praf de metal, plastic si alte ingrediente care puse la un loc si in urma unui proces chimic fac lucruri asa cum le zice un calculator sa faca.

Urmatorul pas in imprimantele 3D.

Urmatorul pas in imprimantele 3D va fi sa se creeze tesuturi umane si lucruri orgranice. Va dati seama ce inseamna asta? Nemurire, disparitia foametei. Va dati seama ce se va intampla atunci cand imprimantele astea 3D vor ajunge ca cele din Startek? Criza mondiala! Pentru ca atunci vom avea minim un miliard de chinezi care nu vor mai avea ce sa munceasca, vom avea un miliard de indieni care vor fi someri. Si atunci omenirea ce va face? Va fi o trecere brusca sau una dura?

 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

7 thoughts on “Progresul tehnologic, imprimanta 3D

  1. Prea mult de 3D, mai ales ca deja unele companii chiar se mizeaza pe tehnica asta. Dovada: a aparut o mizerie de pasta de dinti 3d, aparatul de barbierit care rade 3D si nu numai.

  2. Sau sa nu fie invers. Omenirea vazandu-si asigurate nevoile de baza sa se multumeasca cu starea in care traieste si lucrurile sa nu mai progreseze(japonezi care nu mai inventeaza nimic si “cercetatori britanici” care se bat pentru premiile Ig Nobel )

  3. primo, nu va fi aşa de simplu să se creeze ţesut organic sau biologic. adică mâncare. din ce spui, vor trebui ingrediente tot de aceeaşi natura. mai precis vei lua praf de legume şi vei face mâncare… :))

    secundo, dacă s-ar putea produce materie din nimic, asta nu ar duce la o criză mondială CI LA STOPAREA EI. energia liberă, mâncarea gratuită ar duce la dispariţia dependenţei de bani. resursele limitate de astăzi şi întregul sistem economic şi financiar sunt cele care generează crize. la ţară oamenii se pot descurca cu bani puţini pentru că au alimente.

    de fapt, mă îndoiesc că va putea fi produsă prea curând o astfel de sursă de materie sau energie gratuită. nu prea ar conveni guvernanţilor, marilor concerne economice, lui dinu patriciu etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.