home to blog Precizări despre declarația pe proprie răspundere editată digital

Precizări despre declarația pe proprie răspundere editată digital

Potrivit unui comunicat al autorităților declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă se descarcă de pe siteul oficial și se completează de către cei care vor să iasă din casă.

Declarația respectivă trebuie să aibă semnătura olografă a persoanei respective. Adică degetul pe foaie, mâzgălitura aia pe care o punem noi pe fiecare foaie, semnătura omului.

Pe de altă parte, declarația poate fi prezentată de pe telefon autorităților dacă are această semnătură în clar. Autoritățile spun că poate fi făcută o poză a acestei declarații printate în care se vede bineînțeles semnătura persoanei. De fapt autoritățile se limitează strict la semnătura persoanei respective, citez:

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.

Drept urmare, aplicația fill and sign de la Adobe fix asta face. Îmi pune o semnătură din deget, cea cu care semnez cu pixul pe această declarație.

Din punctul meu de vedere, prezenta acestei declarații pe telefon, cu această semnătură este egală cu printarea acesteia și fotografierea acesteia cu telefonul mobil.

Refuz drept urmare să-mi pornesc imprimanta, să folosesc hârtie de fiecare dată de câte ori ies din casă, ca să printez această hârtie, ca să îi fac poze apoi. Ajungem acum să înțelegem ce? Că semnătura mea nu este validă? Cum îmi demonstrează cineva că semnătura mea nu este validă? Plecăm de la premisa că toată lumea încalcă legea și că de fapt ceea ce a semnat pe foaie, chiar dacă există pe telefon, nu este real?

Presupun că un avocat iscusit poate rezolva acest lucru, de fapt această limtiare în comunciarea limbiii române cu autortățile. Este semnătură olografă ce am pe telefon prin aplicația de editat PDF.

Dacă doriți neapărat hârtie, tot aplicația de pe telefon și tot PDF-ul, semnat din aplicația de pe telefon îl voi folosi pentru a printa această hârtie. E același lucru ca și cum m-aș semna cu pixul. Nu-mi poti dovedi că asta nu e semnătura mea.

Apreciez însă lipsa de comunicare a autorităților cu cetățenii. Nu avem un call center, de fapt nici nu trebuie un call center. Nu avem un mijloc de comunicare prin care cetățenii să trimită întrebări către autorități și acestea să le răspundă oficial. Siteul știrioficiale.ro nu are nici un mijloc de contact al autorităților. Este o comunicare unidirecțională. Ei se fac că emit legi și regulamente, noi le facem că le respectăm. Cum spuneam și pe alt blog, nimeni nu e interesat în educarea populației.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: