home news Pre-campanie electorală. Au început anunțurile false pe Facebook și manipularea în România

Pre-campanie electorală. Au început anunțurile false pe Facebook și manipularea în România

Facebook a anunțat zilele trecute că a luat măsuri pentru a limita manipularea în preajma campaniei electorale și că va lua măsuri ca oamenii să nu fie înșelați pe rețeaua socială. Stați așa, nu vă bucurați. E vorba de alegerile din Statele Unite, o țară pe care cei de la Facebook o consideră relevantă. În schimb, restul lumii – România nu sunt atât de relevanți, deci nu contează prea mult.

Dar la noi au început manipulările pe rețeaua socială. Până să vi le arăt, vreau doar să vă întreb dacă și vouă vă plac jocurile astea false de pe Facebook. Astea cu reclame mișto, dar care n-au nicio legătură cu jocul. Mie mi se par extrem de funny, cum poate să moară și ”să greșească” personajul de joc din videourile astea. Ah și mai e jocul ăla cu mafia. Eu totuși sper ca voi nu le instalați. Sper ca țineți la datele voastre personale și că nu le instalați.


Acum să vorbim și despre campania electorală. Și nu putem decât să ne uităm la cine își face acum reclamă pe Facebook. Avem actorii principali, Dăncilă, Barna și fata aia cu NATO (n-am reținut cum o cheamă, dar despre asta mai târziu).

Dar pe lângă actorii principali, avem și anti-reclama sau manipularea. Este o anti-reclamă, făcută de niște pagini obscure, prin niște mijloace obscure, astfel încât oamenii să nu își dea seama cine rulează reclama pe Facebook, dar ca să creadă ce scrie acolo. Așa avem mesaje de genul ăsta.

Am râs. Cine e grupul ăla. De fapt pe Facebook toată lumea își poate atribui un nume, iar atât timp cât Facebook nu verifică în România cine cumpără reclamă, oricine poate cumpăra orice și poate afișa acolo sus la info, orice. Ca de exemplu.

Astea sunt doar reclame pe care le-am vazut eu într-un interval de vreo 15 minute pe Facebook, de când m-am decis să fac screenshoturi la reclamele politice. Și nu sunt singurele. Mai avem o groază.

Observați pattern-ul? Toate reclamele apar pe anumite subiecte și sunt susținute de anumite pagini, care pagini au doar cateva zeci sau sute de likeuri. Adică puțin. Pagini apărute recent, sub scuza că acum au apărut și așa pot să crească. Sigur, pagini care vin să ne zică nu știu ce prostie din care nu înțelege nimeni nimic, dar pe care toți vor să o manipuleze. Asta cu munca sâmbătă.

Și fac asta cu trimitere și la siteuri veridice, astfel încât oamenii să creadă ce citesc pe Facebook, mesajul primordial. Aceste reclame. Ceea ce s-a trimis aici. De fapt autorii s-au inspirat foarte bine din tot scandalul Cambridge Analytica și Facebook și aplică fix aceeași metodă, dezbină și cucerește. Pentru că așa au văzut că fac rușii.

Oh wait. Rușii?? Ce să caute rușii la noi? Nu caută ei nimic la noi, nu îi suspectați de prea multă dorință de a cuceri România. Dar dacă ne uităm ca reclamele astea sunt pornite impotriva a tot, mai puțin împotriva unei singure persoane, poate ne dăm seama de ceva. Dar mai am o reclamă să vă arăt.

Ăsta e împotriva lui Cumpănașu. Și aici aș vrea să-mi zică Pantazi dacă articolul ăla e veridic sau e comandă, pentru că știu eu mai multe. Dacă și Cumpănașu a ajuns atât de relevant încât să i se dedice manipulare pe Facebook.

Revenind la chestii serioase. Nu știu însă cine face reclamă pe bune. Sigur asta se poate vedea undeva în Facebook, probabil, dar nu am chef sa caut. În schimb vedem că Barna își face reclamă pe bune. Nu e cea mai strălucită, dar e veridică.

În schimb mai avem și reclamele astea.

Unde USR Sector 2 îi face reclamă lui Barna. Am impresia că aici este o hibă în legislație. În loc să fie un singur loc care să centralizeze reclama politică, toată lumea poate face ce vrea. Dar totuși e politică, manipulatoare și ține de stat, nu de vreo firma sau de vreun produs de patiserie care apare pe undeva. Iar aici BEC ar trebui să zică ceva. Oh, o sa iasă cine trebuie la alegeri și apoi vor înțelege oamenii.

Până atunci.

Și șefa are reclamă pe Facebook, făcută corect. Dar oare are o legătură cu ce e incorect?
Știm că PSD a fost implicat cu Cambridge Analytica. Au luat corect, baza de date de clienți de la ei, acum o aplică și o procesează, că oamenii nu și-au schimbat profilele de Facebook între timp ca să nu mai fie tot aceia de la Cambridge Analytica.

Dar oare PSD-ul este cel care manipulează și joacă la 2 capete cu zeci de pagini de Facebook? E altcineva?

Voi ce ziceți? Campania asta electorală va fi distractivă rău.
Vreți să vă mai explic ce se întâmplă, de ce, cu cine și așa mai departe? Spuneți în comentarii.

One thought on “Pre-campanie electorală. Au început anunțurile false pe Facebook și manipularea în România

  1. Intr-un fel imi pare bine ca nu am cont de Facebook. Multumim pentru informare, ar fi interesant ca pana la alegeri sa mai scrii articole pe aceeasi tematica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: