home to blog Politistii si camerele video

Politistii si camerele video

Politia rutiera se lauda ca incepand de acum vor fi si ei ca americanii, adica vor filma chestii din masini.

Ce nu inteleg din toata povestea asta e de ce e nevoie de Cumpanasu ca sa se rezolve asa ceva. Adica bloggerii ce fac. Adica politia stie foarte bine ce e trafictube si la ce foloseste, n-ar putea sa colaboreze cu ei.

In schimb din discutie trebuie sa se inteleaga doua chestii. Anume ca politistii cu camera nu pot fi mituiti, pentru ca asta va baga pe voi la puscarie pentru tentativa de mita. Si cealalta chestie este ca orice alta camera care nu e a politiei nu e autorizata si sunt pur imagini la misto. Drept urmare nu pot fi luate in considerare camerele si imaginile de pe trafictube. Asta daca nu sunt imagini de la politisti.

Plecasem repede in seara asta si n-am mai avut chef sa ma intorc daca vor putea fi folosite vreodata pentru politisti imaginile de pe trafictube sau ce camere folosesc acestia, dar ii vom intalni in trafic ca sa ii intrebam.

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

3 thoughts on “Politistii si camerele video

 1. Nu cred ca o actiune ilegala filmata/fotografiata de tine nu poate fi folosita drept dovada la un caz.

  Din cate am inteles si am mai fost informat, o filmare facuta de mine nu poate duce la pornirea unui caz(sau proces verbal. nu mi-s student la drept 🙂 ), dar poate fi folosita drept dovada.

 2. Din cate stiu o filmare video obisnuita, poate fi folosita in rezolvarea unei situatii pe cale “amiabila” (gen nu pricepe ala ca e bou, te duci la politie, ii arati rutierului ce si cum si ai sanse mai mari sa ti se dea dreptate). Daca se ajunge la proces insa, indiferent de natura lui, e destul de dificil sa obtii aprobarea de a folosi intregistrarea ca proba (gen ai filmat ceva ce tine de dosar penal – expertize tehnice ca nu a fost modifict fisierul, etc. etc.).

 3. Imi dau si eu cu parerea:
  Filmarea cu dispozitive tehnice omologate (ale politiei mai pe romaneste) este prevazuta in codul rutier, si pe baza ei se pot face procese verbale si da amenzi.
  Filmarea unui amator (un martor, o parte implicata, etc) nu poate fi folosita pentru constatarea unei contraventii/infractiuni conform codului rutier. Poate fi folosita insa in cazul in care se ajunge la proces (ori civil intre parti, ori pentru contestarea unui proces verbal), eventual dupa efectuarea unei expertize tehnice, si probabil la latitudinea judecatorului.
  Acestea fiind zise (mai corect presupuse, dupa cum ziceam mai devreme, imi dau cu parerea), de exemplu, un politist care ‘judeca’ cazul unui accident usor pe baza declaratiilor partilor implicate (si a posibililor martori), poate sa ia in considerare o inregistrare amator atata timp cat ‘decizia’ (procesul verbal) nu se bazeaza in totalitate pe acele imagini. Nu are nevoie de lege pentru asta, este pur si simplu la alegerea lui (si riscul lui in cazul in care la contestatie decizia este intoarsa). Legal vorbind, el nu este competent sa expertizeze inregistarea, tot ce trebuie sa faca este sa ia cea mai buna decizie pe baza datelor disponibile. Cui nu-i convine, sa faca contestatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: