home to blog Planorama e falimentara

Planorama e falimentara

left

Azi dimineata la 5 jumate am luat un ziar. De hartie, adica din ala clasic. Nu vreau sa ii dau numele, insa … am fost total dezamagit. In locul unor analize ale evenimentelor zilelor trecute si ale unor reportaje fulminante, am avut doar un copy paste din paginile televiziunilor. Slab.

Ce mi-a atras atentia a fost un header, unde se zicea ca Planorama e falimentara. Nimic mai mult. Articolul dezbatea o aberatie de masuri juridice si prezenta cu ochi frumosi faptul ca aia care au investit in locuinte in Doamna Ghica sunt la un pas de a isi lua tzapa vietii lor.

Cu alte cuvinte, din alte surse apare asta, ceea ce nu a aparut in ziar, probabil ca vor sa ii protejeze pe investitori (!?!):Primul raport privind falimentul companiei Yapitek, antreprenorul general al proiectului rezidential Planorama, a fost depus la Tribunalul Bucuresti, a anuntat firma de recuperare de creante Urban&Asociatii. Aceasta citeaza date publicate in Buletinul Insolventei si preluate de la lichidatorul judiciar si de la Tribunalul Bucuresti. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, firma Cris Consult, Yapitek are datorii de 7,5 milioane de euro si contracte incheiate in valoare de 47,6 milioane de euro. Cel mai important creditor al firmei este Bancpost, care are de recuperat 4,1 milioane de euro. Lichidatorul judiciar desemnat de Tribunalul Bucuresti opineaza ca cei de la Yapitek trebuie sa depuna urgent un plan de reorganizare in vederea rentabilizarii activitatii. „Tribunalul Bucuresti a dat termen pentru continuarea procedurii de faliment la 20.09.2007, timp in care se va evalua activitatea societatii falite, in vederea finalizarii, sub regim de supraveghere a constructiilor la complexul rezidential Planorama, mai ales in conditiile in care sumele pe care le are de incasat Yapitek depasesc valoarea datoriilor catre creditori. Conditia de incasare a banilor este insa, in mod evident, finalizarea lucrarilor”, se mai spune in anunt. Firma a incheiat contracte in valoare de 47,6 milioane euro. In aceste conditii, lucrarile la Planorama vor continua probabil cu aceasta firma, cel putin pina in septembrie.
Complexul Planorama este amplasat in zona bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei si prevede construirea a patru blocuri de 15 etaje, cu apartamente de 1-4 camere. Locuintele vor avea suprafete cuprinse intre 50 si 125 de metri patrati, iar preturile apartamentelor variaza intre 33.400 de euro si 120.000 de euro, cu TVA. Lucrarile de constructie au inceput in prima parte a anului trecut si se estimeaza ca vor fi terminate in 2008, dar o parte dintre apartamente au fost deja contractate. Dezvoltatorul proiectului este compania israeliana Euro Habitat.

Si eu acuma ar trebui sa ma consider extrem de norocos ca nu am aruncat 70.000 de euro, pentru care sa platesc 30 de ani … pe fereastra nu? 🙂

In alta ordine de idei, e trist ca in Romania nu iti poti finanta o locuinta decat daca ti-o construiesti cu mainile tale, iar daca iti cumperi ceva intr-un ansamblu rezidential care inca nu e gata, ai toate sansele sa patesti ca mai sus. Partea proasta a procesului e ca … nici nu ai cum sa recuperezi banii. E un fel de FNI cu apartamente.
In loc de ansamblu rezidential … ce sa cumperi? Aparatament intr-un bloc unde baba de sub tine, sau de deasupra – la alegere – are casa plina de gunoi si gandaci? Si sa platesti exact atat de mult.

11 thoughts on “Planorama e falimentara

 1. nu-ti spun ca acum 2 ani am intrat in contact cu ei ca sa-mi iau garsoniera acolo……..n-am mai facut insa contractul pentru ca trebuia sa platesc inca 11.000 euro locul de parcare, pe linga cei 47.000 ptr. garsonieara in sine.
  complexul e linga mine, un bloc e deja ridicat, din cele 4 care sint in proiect. cred ca totusi va lua cinema macar blocul ala.

 2. Legislaţia pute la noi în România. Zău acuma. Gândeşte-te că, orice faci, spre exemplu dacă îţi construieşti o casă, ţi se aplică prevederi din Codul Civil care a fost promulgat prima oară în… 1864.
  E ca şi cum ai avea un XT şi ai refuza să-l upgradezi.

 3. Cristi, blocurile sunt vandute, adica oamenii au dat banii, insa firma care construieste nu mai are bani sa isi termine treaba. Ceea ce inseamna ca ele vor ramane asa cum le vezi 🙂

 4. @piticu: Firma va avea banii şi le va termina. Valoarea activelor şi a contractelor. Chit că vor intra în reorganizare judiciară şi în caz de faliment va ajunge firma să fie deţinută de creditori (convertind datoriile în acţiuni la o valoare mai mult decât tentantă).

  Stai liniştit. Pe imobiliare nu se dă încă faliment în România.

 5. Cat de nasol… si eu era sa-mi iau eu tzeapa majora cu ANL-ul si cu cartierul Henri Coanda..noroc cu Basescu, ca altfel ramaneam cu banii aruncati pe geam 😐

 6. Nu a dat nimeni faliment, iar apartamentele vor intra in posesia proprietarilor conform contractelor. E un mare bullshit aruncat in presa. Asa ca va bucurati degeaba de raul altora. Adio, mai vorbim peste 5 luni cand se vor da in folosinta primele apartamente.

 7. bine, atunci vin eu si-l cumpar la pret de 3 ori mai mare dupa care va dau in judecata 🙂 e simplu 🙂

  Sau e mai usor sa las gazele deschise nu ? 😛

 8. Apropos de Planoram. Eu sunt un client al acestui proiect… ultima discutie avuta cu ei adica in luna septembrie a anului 2007, la o saptamana de la termenul initial de predare a primului bloc, a aratat ca se lucreaza in interor, cei drept la desamblare si nu la constructie, si ca cel mai repede vor avea o intirziere de 5 – 6 luni. Ori daca astia ne anunta ca termina in 6 luni inseamna ca vom intra in posesia apartamentuelor cu inca 5 luni intirziere. Sa nu uitam ca vine iarna, si daca nu apuca sa inchida apartamentele cine stie daca vor mai putea lucra de frig. Lucrurile nu-s de loc la locul lor. Nu suntem panicati, dar suntem destul de iritati, mai ales ca aceste informatii le-am primit dupa ce am facut presiuni. Ceea ce ma face sa ma gindesc, clar, ca termenele cele noi nu reprezinta, in nici un fel, realitatea. Blocurile celelalte nu mai erau atacate de loc de muncitori iar in primul erau citeva echipe care munceau la primul etaj. Dupa calculele mele daca se apuca in forta de facut interioarele si in paralel exteriorul, cu echipe care sa lucreze la un etaj intreg o data se poate termina primul bloc in 20 de saptamini… adica in 5 luni. Dar, cum spuneam, nu s-au apucat de asamblat, ci de curatat, asa ca… Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.