home fotoblog Piata Unirii

Piata Unirii

Am gasit intr-unul din mailuri poza asta.

piata unirii

Poate sa imi zica cineva din ce directie e facuta poza asta? Ca sa incerc si eu sa o pozitionez in structura actuala a orasului? Mai ales, care e blocul ala turn de se vede in spate?

Vai cat de frumos se vad macaralele alea in spate, ar trebui sa mai facem inca o data acelasi lucru acum.

Later edit, nu cumva e hala traian? Dupa aspect?

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

31 thoughts on “Piata Unirii

 1. murillo a nimerit destul de bine, totusi, 2 corectii:

  1. Poza nu pare facuta de pe magazinul Unirea, intrucat se vede inceputul Caii Calarasilor (bd. Coposu), deci e clar facuta de peste drum, cel mai probabil de pe blocul “InterSport” de pe colt, aflat atunci si el in constructie, dupa mutarea bisericii Sf. Ioan Nou.

  2. Biserica Domnita Balasa NU a fost mutata, pur si simplu s-a construit blocul de rigoare pt a o acoperi. S-au demolat in schimb cladirile Azilului Domnita Balasa de langa si a fost mutata statuia Domnitei in fata bisericii.

  Comentariile mele:

  – Splaiul Independentei era inca acoperit cu plafonul turnat in anii ’30. Dupa sistematizarea Dambovitei, zona a fost decopertata, si s-a dovedit o idee proasta. Azi, traficul e gatuit fix in zona Palatului Justitiei.
  Pe de alta parte, au disparut podurile vechi si au aparut altele noi, in anumite cazuri in cu totul alte locuri. De exemplu, Calea Rahovei traversa Dambovita, trecea prin fata Domnitei Balasa, si mergea in continuare. A fost intrerupta prin mutarea podului mai incolo si constructia blocurilor de pe bd. Unirii. Portiunea de Calea Rahovei dintre Splai si bd Unirii se numeste azi str. Sfintii Apostoli.

  – locul viran din stanga e locatia fostului Spital Brancovenesc, demolat atunci, iar bd Unirii era in constructie.

  – la Natiunile Unite (fosta pta Operetei, fosta Pta Senatului) se vede blocul-turn “opereta” sau “Gioconda”, existent si azi. De asemenea, se vede fosta Opereta (cea mica), numita initial Teatrul “Regina Maria”. Pe locul ei e azi unul din gemenii Sitraco.

  – Hala Unirii, ultima ramasa din complexul Halelor Centrale, nu se afla pe locul magazinului Unirea, ci in parcul de astazi, inspre Hanul lui Manuc. De fapt, de la Han, daca traversai Splaiul, ajungeai direct la Hale. Exista si azi o parte din vechea strada a Halelor.

  Cam atat pe moment, daca mai e ceva, mai scriu.

  P.S.: Piticule vezi sa mentionezi si sursa, ca e vb de Andrei Pandele, un foarte bun fotograf.

 2. Nu mai am ce sa adaug dupa Raiden, care a facut o descriere completa… Doar sa multumesc pentru aceasta poza… Mi-au dat lacrimile amintindu-mi cum veneam de la Semanatoarea (Lacul Ciurel) cu tramvaiul pe chei pana la bunicile mele care locuiau pe Calea Calarasilor. Una – gard in gard cu Sfantul Mina, de mergeam in balcon sa vad cum bate toaca, iar cealalta dupa Hala Traian si Cinematograful Arta (fost Milano),intre Popa Nan si Delea Noua. Din pacate ambele case au fost daramate. Si-acum vine rugamintea: daca se intampla sa aveti vreo poza cu Calea Calarasilor sau Strada Labirint, inainte de buldozer, va rog frumos postati-o pe site sau trimiteti-o la adresa completata.
  Va multumesc!

  1. Scuze, abia acum am dat de blogul acesta. Am ceva imagni, de pe Calarasi din 1985, iar de la mine pe strada din anii 60-88, cand ne-a demolat. Dar la ce adresa de e-mai as putea sa le trimt?

   Cris.

  2. Din 2009 am inceput sa scanez filmele vechi, asa ca s-ar gasi cateva imagini!
   Unde sa le incarc / trimit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: