home to blog Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

In calatoria din Redescopera Romania  noi am avut foarte putin timp sa vedem chestii. Pentru ca aveam multe obiective de vazut si putin timp nu apucam decat sa vedem foarte fugitiv lucrurile, sa facem poze, iar mai apoi sa aprofundam povestea. In schimb am fost total dezamagit cand am vazut ca asta se aplica si pentru restul turistilor.

Spre exemplu la Pestera Ursilor din Chiscau, la 10 minute de Scandic Distileries, vizitele se fac numai in grupuri organizate, alergate prin pestera. Vizita dureaza doar jumatate de ora, timp in care oamenii n-au voie sa faca poze, dar trebuie sa asculte prezentarea ghidului. Prezentarea o veti asculta si voi mai jos.

Istoria zice ca pestera a fost descoperita in 1975 in urma unei dinamitari a muntelui pentru cariera de marmura. In pestera este tot timpul actiune, adica se formeaza stalagmite si stalactite (stalagmitele sunt cele de jos, stalactitele sunt cele de sus), dar si lumanari frumoase. Umiditatea mare si data recenta la care s-a descoperit pestera ii face pe oamenii de stiinta sa studieze in continuare cum s-a format si cum evolueaza in continuare.

Pestera e chiar spectaculoasa. Si norocul nostru mare a fost ca l-am avut pe Doru alaturi de noi ca sa ne spuna o groaza de povesti despre cum se formeaza elementele pesterii, despre cat de veche este si despre ce reprezinta fiecare forma de acolo.
Bine, eu nu cred povestea cu ursul ramas cu capul in sus, dar mai ales, al carui schelet care sa reziste agatat in tavan (vedeti  in ultimele poze), dar daca asta e miscarea lor de marketing, atunci sa o lasam asa.

Dupa numarul de poze va dati seama ca pestera e mult prea vasta. Iar jumatate de ora nu ajunge unui om care plateste 15 lei pe bilet sa o viziteze, sa se uite la fiecare formatiune calcaroasa si sa se si bucure de priveliste. Dar va puteti bucura de pozele mele.
La intrarea si iesirea din pestera sunteti intampinati de vanzatorii ambulanti autohtoni care va ofera cani cu steaua, ursuleti, afine si lasere fara baterie.

6 thoughts on “Pestera Ursilor

  1. E frumoasa pestea (eu sunt din zona) dar nu stiam de faza cu 30 de minute, mi se pare ca trebuie sa mergi constant ca sa o vezi pe toata.

    Aia cu ursul e de marketing 😀

  2. Treaba cu grabitul e subiectiva. Unii vor sa stea sa se bucure altii abia asteapta sa iasa. Am facut pe ghidul cat am fost la Salvamont la pestera Unguru’ Mare din Suncuius si am avut grupuri care ma certau ca de ce tine atat turul. Asa ca am facut 2 variante – cea scurta de 15 minute si cea lunga de 45. 🙂

    Aici se pare ca inca nu au reusit sa gaseasca 2 variante ale povestii… 😛

  3. dar oare de ce sa nu faci poze? inteleg de ce sa nu faci poze in magazine, dar la pestera? ce li frica ca imi fac una la fel sub casa? lol, o scot de pe lista lucrurilor ce le voi vizita, daca numa 30 min te lasa

  4. Eu am fost in urma cu aproape 10 ani acolo. Eram un grup de elevi. A fost impresionant, insa nu tin minte cat am stat, stiu doar ca nu ne-am plictisit. Cand am ajuns in dreptul “rachetei”(care e o formatiune de stalactite si stalacmite in forma unei rachete) au inchis becurile in toata pestera, ramanand doar becul din “racheta” pornit.

    Cu sau fara marketing Pestera Ursilor merita vizitata

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: