home to blog Paranoia din vremea coronavirus

Paranoia din vremea coronavirus

Băieții ce au comentat meciul de aseară au spus frumos: Bine ați venit la fotbalul din vremea coronavirusului.

Eu o sa zic puțin altfel. Bine ați venit la paranoia din vremea coronavirusului.

Dar să mai definim odată coronavirusul, că văd că toată lumea se teme de necunoscut. Și au perfectă dreptate. Coronavirusul, COVID-19 este o gripă, apărută în acest an, care încă nu are tratament și pe care organismul uman nu o cunoaște și nici nu știe încă să îi dezvolte anticorpi. De obicei organismul uman știe să dezvolte anticorpi, astfel încât oamenii se fac bine după ce răcesc, nu mor. Dar pentru coronavirus, încă nu sunt dezvoltați acești anticorpi. Iar pastilele și tratementul antiviral nu ne scapă pe noi de boală, ci ajută organismul să scape de boală.

În schimb la noi se dezvoltă foarte bine paranoia. Cineva a spus ieri că intră Bucureștiul în carantină. Oficialitățile au râs și au glumit pe tema asta și au dezmințit zvonul. Oamenii au înțeles fix ce trebuie: Bucureștiul intră în carantină, să devastăm magazine. De altfel vedem și exemplele de la italieni, unde oamenii nu au voie să iasă din casă. Dar mai simplu e ca aici și acolo. Fabricile încă funcționează, într-adevăr nu mai sunt atât de mulți oameni pe străzi, dar oamenii încă trebuie să se ducă la muncă.

Pe de altă parte, paranoia vine de la cei care sunt bolnavi și care se duc naiba știe unde și naiba știe de ce. De asta am fost azi în Auchan și m-am întors răcit acasă. M-am întors atât de răcit încât îmi curge nasul de atunci. Dar n-ai ce să faci. Ăsta este un centru comercial, aglomerat și plin de oameni care vor toate produsele din lume. Toate produsele mai puțin cele de igienă. Iar pentru foarte mulți, produsele de igienă înseamnă hârtie igienică. Atlfel stau să mă întreb cu ce se ștergeau oamenii până acum, dacă acum a început nebunia și se cumpără numai hârtie igienică. Dar în continuare la săpun nu se înghesuie nimeni.

Eu nu înțeleg oamenii care s-au întors pe ascuns din Italia. Dar nu numai atât, ci faptul că acești oameni care chiar dacă sunt asimptomatici, se apucă să umble peste tot că așa știu ei mai bine. Și apoi să infecteze mulți alții. De fapt așa se transmite virusul. De la cineva care este infectat și care îl transmite mai departe, cu sau fără bună știință.

Deplâng oamenii care au rămas fără job în Italia și trebuie să se și intoarcă acasă, dar asta e o problemă mai arzătoare pe care trebuie să o rezolve statele noastre. Dacă nu, șomaj pentru a pune presiune pe bugetul de asigurări sociale.
În schimb este periculos pentru întreaga economie modul în care reacționează firmele. O pauză forțată în acest mod, acum, în luna martie, va face ca multe afaceri să aibă de suferit, iar asta va avea un recul foarte puternic asupra economiei. Pentru că martie era una din cele mai productive luni, nu va mai recupera nimeni banii ăștia în lunile de vară cu concedii și căldură sufocantă.

Mi se par exagerate măsurile autorităților. Dar le înțeleg. Iar această înțelegere vine din ce vedem aici comportamentul oamenilor. Se cumpără hârtie igienică, dar nu săpun. Se cumpără făină și mălai, dar nu gel de duș. Se cumpără conserve dar nu domestos pentru spălat pe jos. Și degeaba le spui oamenilor că trebuie să se spele pe mâini. Descoperi că oamenii nu știu să se spele pe mâini, dar se laudă cu descoperiri tehnologice și telefoane de mii de euro.

Mi se pare exagerată ideea de a bloca competițiile sportive. Nu e ca și cum ai un stadion cu 30 de mii de locuri și se vor îmbolnăvi 30 de mii de oameni. Iarna asta am avut mai multe cazuri de gripă convențională în lume, decât cele de coronavirus și au murit mai mulți oameni de gripă decât această gripă care nu are tratement momentan. Nu spun că nu este periculoasă gripa de tip coronavirus nou, dar și gripa celalaltă convențională este periculoasă. De ea nu ne temem?

Practic eu n-aș închide toată țara și nu aș institui stare de urgență în țară. Asta înseamnă să nu te miști și să nu îeși din casă, obligat de către stat. În schimb aș stresa toate televiziunile să dea doar exemple despre cum trebuie să ne spălăm pe mâini și cum să ne ferim de oamenii care sunt răciți. Și dacă știi că ești răcit, stai în casă că îi îmbolnăvești și pe alții.

Aștept punctul culminant al pandemiei, toată disperarea asta politică, dar mai ales să ne revenim. Pentru că va urma o criză și va fi una foarte foarte dură.

Iar în tot timpul ăsta, România nu are guvern, pentru că pe Orban atât îl duce capul. El crede că poate face alegeri anticipate și vrea să provoace dezastrul înainte. Ei bine vor pierde la alegerile anticipate din cauza PR-ul rău făcut de către PSD, dar ei nu știu asta. În schimb noi nu avem guvern.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: