home to blog O facem online, dar digital cand?

O facem online, dar digital cand?

Publicatiile Flacara se lauda ca au lansat o librarie electronica, pentru oamenii care vor sa cumpere astfel carti. Adica hartie. Si acum ma intreb, la ce sa mai cumperi hartie, ca oricum la noi nu mai planteaza nimeni nimic in loc, iar copacii seculari care au fost taiati de peste tot din lume pentru a sustine explozia printului nu sunt inlocuiti decat cu niste arbori mici (acolo unde fac asta) si mai trebuie sa treaca ceva zeci de ani ca sa fie ce au fost odata.

Secolul XXI este digital.

Si totusi suntem in 2011. Va inteleg pasiunea pentru carti, pentru hartie, pentru senzatia de a sta in pat si a citi, trecand astfel timpul si bucurandu-va de povestea ce se asterne pe randuri in fata voastra. Dar totusi nu e momentul sa ne gandim ca sunt multi dintre noi care prefera deja digitalul? Avem atatea iPad-uri, ebook-uri si laptopuri pe care le anuntam de fiecare data cu mare pompa, iar lumea le cumpara ca sunt stralucitoare si ca se pot uita la ele in fiecare zi. Dar n-ati vrea sa le dati si o utilitate?

Si asa ma gandesc cand si cum vor aparea la noi librariile electronice de carti. Adica de prin ’90 toamna incoace cartile se scriu si se tiparesc in format electronic, deci pot fi in doi timpi si trei miscari transformate in ebook-uri, apoi puse la vanzare. Libraria electronica de la Flacara are sectiune de ebook-uri, dar e goala.

Frica de piratare

Exista frica de piratare? Adica ce, poti pirata un ebook, dar nu poti pirata o carte tiparita? Logic ca o poti pirata, doar de asta sunt atatea softuri de ocr reading, in schimb dureaza ceva scanarea cartii, dar la final e in format digital si toata lumea ar putea-o lua. Fix acelasi lucru se intampla cu muzica si filmele. In schimb aici cei care si-au dat seama ca un impact mai mare pentru public in mediul digital va aduce automat vanzari mai mari castiga. Vezi aici exemplul Lady Gaga, care s-a lansat doar digital, iar fiecare melodie a ei este acum asteptata cu sufletul la gura de tot internetul.

Si pana la urma ce ramane? Dar mai ales, cand?

[poll id=”62″]

 

TAGS:

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, problogger la piticu.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzica, viata de zi cu zi pe blog.

13 thoughts on “O facem online, dar digital cand?

 1. Mai sunt unii (așa ca mine) care mai citesc prin metrou, autobuz, în mașină la semafoare. Că altcândva nu prea au timp. Sau, cum ar fi, când ajungi acasă obosit, după o zi de muncă și stat cu ochii în calculator, să citești o un „ebook”? Sau, când stai în pat, în loc să stai cu o carte în mână, să ții laptop-ul în brațe? Asta ca să vorbesc de partea practică. Pe mine oricum mă deprimă în general să citesc o carte pe calculator… Și da, e mult mai ușor de piratat o carte digitală. Copy paste și gata.

 2. Prefer hartia si mirosul de biblioteca, dar presupun ca asta tine mai mult de obisnuinta. In ultima vreme am citit tot mai mult carti in format electronic. Ba chiar acum cativa ani am terminat toate volumele din Dune, citindu-le pe ecranul minuscul al unui SonyEricsson k750i.

 3. Oamenii care taie copaci pentru că preferă hîrtia sunt aceiași care vor să se mute în pampas ca să scape de ‘civilizație’. Ecologiștii și hipsterii.
  Cartea acum e trendy – un trend întreținut și de librari care speră să mai facă o vînzare la apus de epocă a hîrtiei.
  Din punctul meu de vedere, dacă nu ai într-un format digital e pierdere de vreme. De-asta mi-am făcut blog, de-asta citesc tot de pe laptop, de-asta o să îmi și cumpăr tabletă cînd apare ceva la un raport calitate/preț suficient de bun (încă nu sunt gata sa dau 1000+RON pentru o tabletă cît de cît ok).

 4. Taică vezi că faza asta nu e ca-n filme: „Adica de prin ’90 toamna incoace cartile se scriu si se tiparesc in format electronic, deci pot fi in doi timpi si trei miscari transformate in ebook-uri, apoi puse la vanzare“!

  1. de cand au aparut hc-urile si s-au modificat tipografiile din anii 90 nu se mai tipareste culegand litere, ci spunand unui calculator ce sa imprime si cand.

   1. De fapt e mai vechi procesul de digitalizare în industria tiparului și are ceva legătură cu Xerox și Adobe, dar nu despre asta „era vorba“. E mai complicat să faci e-book decât carte tipărită și chiar mai scump (și nu mă refer aici la niște inși care și-au tras un text în format *.pdf și îl pun la descărcat gratuit pe nu știu ce site). E ca în „presă“: cum monetizezi treaba căci dacă srl-ul nu aduce încasări mai bine stai acasă. Și România cu a ei piață de carte amărâtă nu e SUA. Nu e nici măcar Ungaria…

  1. Am avut și Kindle… Ceva lipsește, nu știu, eu sunt scriitor și dacă nu e cartea, să o simt eu, să o miros, nu știu poate sună ciudat, dar parcă nu e carte dacă nu o poți pune pe raft la loc de cinste dacă îți place sau dacă nu o poți rupe în caz că nu îți place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: